Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 23:19

Ο Αλέξης Τσίπρας για τα αγροτικά και τα έργα της Μεσσηνίας

Ο Αλέξης Τσίπρας για τα αγροτικά και τα έργα της Μεσσηνίας

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Μετρημένος στις εξαγγελίες του όσον αφορά τα έργα της Μεσσηνίας, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την προεκλογική ομιλία που έκανε το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Αναφορά έκανε και στα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες, υποστηρίζοντας ότι αποφεύχθηκαν οδυνηρά μέτρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς…

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία παραμένουν αφορολόγητες. Προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.
Οι αγροτικές επιδοτήσεις παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ ενώ  προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.
Με την ρύθμιση αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των αγροτών, κυρίως μικρής και μεσαίας αγροτιάς.
Ενώ κατατίθεται σε διαβούλευση, αμέσως μετά τις εκλογές, η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργατική λειτουργία των αγροτών.
Ξεκινά η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την ίδρυση φορέα αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και των αγροτικών ακινήτων
Παίρνουμε μέτρα προστασίας της φέτας, ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες και των γαλακτοπαραγωγών της χώρας μας μετά την άρση των ποσοστώσεων.
Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 10 δις ευρώ.
Διασφαλίστηκε η απορρόφηση των 800 εκ. ευρώ που κινδύνευαν να χαθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013.
Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, είμαστε περήφανοι που για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να επεκτείνει την ζώνη καλλιέργειας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ελαιολάδου σε όλα τα σημεία του νόμου, δεκαπλασιάζοντας τις επιλέξιμες εκτάσεις.
Έτσι, η εν δυνάμει ποσότητα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ελαιολάδου, από 4.000 τόνους, περιμένουμε ότι θα φτάσει στους 40.000, αναδεικνύοντας μαζικά στην παγκόσμια αγορά τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μοναδικού αυτού προϊόντος με σημαντικά οφέλη για τους παραγωγούς.
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος Παραγωγικής Ανάπτυξης, θα χρηματοδοτήσουμε στρατηγικά τον εκσυγχρονισμό των τοπικών τυποποιητηρίων-ελαιοτριβείων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις αυτών των χαρακτηριστικών και ποσοτήτων.
Έχουμε όμως να κάνουμε ακόμη πολλά.
Δεσμευόμαστε το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά τις εκλογές να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για:
Την στήριξη των τοπικών προϊόντων (σύκα,  σταφίδα ,ελιά καλαμών) που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον ακόμα και στην παγκόσμια αγορά.
Την ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας  ιδιαίτερα των νέων ομάδων παραγωγών, με την τυποποίηση των ντόπιων προϊόντων στον τόπο παραγωγής  τους,  έτσι ώστε να μένει στην περιοχή η προστιθέμενη αξία των προϊόντων.
Την ολοκλήρωση των έργων υποδομής για την ανάπτυξη του Αγροτικού τομέα όπως είναι το Φράγμα των Φιλιατρών και τα αρδευτικά δίκτυα.
Ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων για τα τμήματα Τσακώνα -  Καλό Νερό και του Περιμετρικού της Καλαμάτας.
Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας του Αερολιμένα Καλαμάτας και του Λιμανιού σαν πύλες εισόδου- εξόδου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Μεσσηνίας για να στηρίξουμε την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στην περιοχή.
Στ.Μ.