Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 15:59

Διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών

Θανάσης Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Νίκας, Στάθης Γυφτάκης, σήμερα στη συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ Χορωδιών, που ξεκινάει την Τετάρτη Θανάσης Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Νίκας, Στάθης Γυφτάκης, σήμερα στη συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ Χορωδιών, που ξεκινάει την Τετάρτη

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ 
Ως μια εκδήλωση που θα προβάλει παγκοσμίως την Καλαμάτα και η οποία στο μέλλον θα εξελιχθεί σε διεθνούς σημασίας καλλιτεχνικό θεσμό, περιέγραψε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, το οποίο ξεκινάει την Τετάρτη. Από την άλλη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για τον κύριο διοργανωτή του φεστιβάλ, τη Γερμανική πολιτιστική εταιρία Interkultur όσο και για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ήξερε τι υπέγραφε, αναφερόμενος στο συμβόλαιο που συνάφθηκε μεταξύ του Δήμου και της γερμανικής εταιρίας…

Σήμερα το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, παρουσιάστηκαν τα τηλεοπτικά σποτ του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών, ενώ ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, υποστήριξε ότι η διοργάνωση αυτή ξεπερνάει τα όρια της πατρίδας μας και αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι τα οφέλη είναι μεγάλα όχι μόνο σε καλλιτεχνικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, μιλώντας για περίπου 8.000 διανυκτερεύσεις (1.500 χορωδοί, συνοδοί και άλλοι επισκέπτες) σε μια περίοδο χωρίς τουριστική κίνηση, καθώς και για υποστήριξη σειράς άλλων επαγγελμάτων.
Επίσης ο δήμαρχος Καλαμάτας έδωσε τα συγχαρητήριά του στους συντελεστές και όσους έχουν βοηθήσει για την πραγματοποίηση αυτής της διοργάνωσης και ειδικότερα αναφέρθηκε στον Θανάση Ψαρούλη, ο οποίος έφερε σε επαφή την Interkultur με το Δήμο, στον Στάθη Γυφτάκη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου που μόχθησε για την διοργάνωση, στον Κώστα Κοντοθανάση, ειδικό σύμβουλο του δημάρχου, που επίσης μόχθησε για τα οργανωτικά ζητήματα, καθώς και στον Θανάση Ηλιόπουλο, πρόεδρο της Φάρις.
Από την πλευρά του ο Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για μια διοργάνωση που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το Δήμο και τη Φάρις, δεδομένου ότι είναι η πιο μεγάλη που έχει γίνει ποτέ στην Καλαμάτα, καθώς οι συμμετέχοντες χορωδοί ανέρχονται σε 1.500, οι οποίοι μάλιστα προέρχονται από 14 διαφορετικές χώρες. Ο πρόεδρος της Φάρις αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο θα ξεκινήσει την Τετάρτη, στις πέντε το απόγευμα, με παρέλαση των χορωδιών αλλά και φιλαρμονικών, στην οδό Αριστομένους. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία, ενώ η επίσημη έναρξη θα γίνει το βράδυ, στο γυμναστήριο της Τέντας.
Ο Στάθης Γυφτάκης επέμεινε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, τονίζοντας ότι οι χορωδίες που θα έρθουν είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Πρόσθεσε δε ότι το Φεστιβάλ θα δώσει ώθηση και στις Καλαματιανές χορωδίες για να ανεβάσουν το επίπεδό τους, τονίζοντας ότι η Καλαμάτα έχει ιστορία στη χορωδιακή μουσική.
Χθες, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, υπαινίχθηκε ότι η Interkultur πριν προτείνει στην Καλαμάτα τη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ υπέβαλε ανάλογη πρόταση σε άλλες πόλεις της χώρας, από τις οποίες όμως έφαγε πόρτα, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, αφήνοντας εντυπώσεις για το κατά πόσο συμφέρει την Καλαμάτα η συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρία. Πρόσθεσε επίσης ότι η δημοτική αρχή έσπευσε να υπογράψει το συμβόλαιο, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, με την Interkultur, χωρίς να μελετήσει τις συνέπειες, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης να πλησιάσει τα 180.000 ευρώ ενώ τότε ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι το πολύ πολύ το κόστος θα πλησίαζε τα 50.000 ευρώ.
Ότι το συγκεκριμένο Φεστιβάλ αποτελεί πολυτέλεια, λόγω του κόστους τους, μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία,  τόνισε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, Χρήστος Κορομηλάς.
Στ.Μ.