Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 19:51

Που θα βρεθούν τα εκατομμύρια για να γίνει η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ 
Θες να γίνεις Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης; Απόδειξέ το δείχνοντάς μας πόσα χρήματα είσαι διατεθειμένος να επενδύσεις! Αυτό είναι ένα από τα πιο βασικά κριτήρια επιλογής της Επιτροπής Αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων. Άρα η Καλαμάτα πρέπει να δεσμευτεί στην Επιτροπή ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τα 20.000.000 ευρώ του προϋπολογισμού θα τα βάλει από το δημοτικό ταμείο. Και που θα τα βρει το δημοτικό ταμείο; Μεταξύ των προτάσεων που έχουν γίνει είναι είτε η θέσπιση ειδικού τέλους πολιτιστικής πρωτεύουσας είτε η αύξηση των δημοτικών τελών είτε η αύξηση του πολιτιστικού τέλους είτε και η σύναψη δανείου…

Όπως έγραψε η Kalamata Journal, ο Δήμος Καλαμάτας προτίθεται να δεσμευτεί ότι τα 5.000.000 ευρώ από τα 20.000.000 ευρώ του προϋπολογισμού θα τα καλύψει ο ίδιος. Περίπου τα μισά από αυτά τα 5.000.000 ευρώ θα τα δώσει σε ρευστό και τα υπόλοιπα μέσω διαφόρων παροχών (υπηρεσίες, παραχώρηση ακινήτων, διάθεση προσωπικού, διάθεση μέσων κ.λπ.). Αυτά τα επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του Σταμάτη Μπεχράκη, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας.
Μένουν 15.000.000 ευρώ, τα οποία προτείνεται να καλυφθούν από την κυβέρνηση είτε με απευθείας επιχορηγήσεις είτε με εντάξεις έργων σε διάφορα προγράμματα. Επίσης, ποσό περίπου 500.000 ευρώ (σε μετρητά αλλά και υπηρεσίες) προτείνεται να καλυφθεί από τους υπόλοιπους Δήμους της Μεσσηνίας, δεδομένου ότι έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Επίσης, προτείνεται να υπάρξει σοβαρή επιχορήγηση, ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αυτό που τονίζεται είναι ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί εθνική και όχι τοπική υπόθεση, δεδομένου μάλιστα ότι μετά από το 2021 ελληνική πόλη θα ξαναγίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2033. Άρα λοιπόν θεωρείται αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά την πόλη που θα επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021.
Σημειώνεται ότι άνω του 55% του προϋπολογισμού θα διατεθεί για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ποσοστό σχεδόν 25% θα διατεθεί για την προώθηση και το μάρκετινγκ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και ποσοστό άνω του 20% θα αφορά τους μισθούς των συντελεστών και την κάλυψη των εξόδων διαχείρισης.
Πάντως, σε σύγκριση με τους προϋπολογισμούς άλλων Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, ο προϋπολογισμός της Καλαμάτας θεωρείται ότι κυμαίνεται σε λογικά ή ακόμη και χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει δε και μια ανησυχία μήπως αυτός ο προϋπολογισμός κριθεί μικρός και ότι δεν αντικατοπτρίζει μια ισχυρή θέληση από την πλευρά της πόλης για να αναλάβει αυτό το θεσμό.
Στ.Μ.