Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 20:54

«Μνημονιακή μέγγενη στη δημόσια εκπαίδευση», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί της ΛΑΕ στη Μεσσηνία

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 
Σε αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενάντια στη μνημονιακή μέγγενη στην οποία μπαίνει η δημόσια εκπαίδευση, καλούν τους συναδέλφους τους, τους γονείς και τους μαθητές οι εκπαιδευτικοί της Λαϊκής Ενότητας Μεσσηνίας. Σε ανακοίνωσή τους περιγράφουν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία αλλά και το πόσο χειρότερη θα γίνει η κατάσταση με τα καινούργια μέτρα που έρχονται…

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών της Λαϊκής Ενότητας στη Μεσσηνία έχει ως εξής: «Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας είχαν ιδιαίτερα δραματικές επιπτώσεις στη Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι  χαρακτηριστικό  ότι πριν από λίγες ημέρες στο 6ο  Λύκειο της  Καλαμάτας έπεσαν σοβάδες στο κεφάλι  μαθητή.
Ο νέος Υπουργός Παιδείας για να εξωραΐσει τις μνημονιακές πολιτικές, χαρακτήρισε «απλή εκκρεμότητα» τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας, ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων.
Μιλώντας στη Βουλή, παρακάμπτει με μεγάλη άνεση την υποχρέωση που είχε η Κυβέρνηση του να προχωρήσει σε 15.000 νέους μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο (Παιδεία, Υγεία κτλ) εντός του 2015 και υπόσχεται τώρα ότι «θα διερευνήσει (!!!) τη δυνατότητα ενός αριθμού διορισμών μέσα στο 2016» και ότι θα ανοίξει «έναν συντεταγμένο διάλογο, για τη διαμόρφωση ενός μεταρρυθμιστικού οράματος για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αναζητώντας τις πιο πλατιές κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις».
Όμως, οι «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία είναι καταγεγραμμένες στο τρίτο μνημόνιο, συνέχεια των προηγούμενων και στην έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011:
•        Περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Παιδεία (θα μειωθούν στο 1,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε και δεσμευόταν, μέχρι το Γενάρη του 2015, ότι οι δαπάνες θα φτάσουν άμεσα στο 5% του ΑΕΠ με προοπτική το 7%.
•        Αξιολόγηση των σχολείων με βάση την αποδοτικότητά τους συνεπώς και αντίστοιχη κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων.
•        Υποχρεωτική μαθητεία – απλήρωτη εργασία για τους μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Παιδείας εξήγγειλε στη Βουλή 4ο σχολικό έτος στα ΕΠΑΛ, προαιρετικό και επιδοτούμενο, για όσους απόφοιτους επιθυμούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
•        Αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών, αύξηση αριθμού μαθητών στα τμήματα, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
•        Επαναφορά της αξιολόγησης – χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και σύνδεσή της με το μισθό, καθώς το ύψος των αποδοχών πλέον θα συνδέεται με τις «δεξιότητες, τις επιδόσεις, τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού» 
•        Μετατροπή της εθελοντικής  εργασίας σε υποχρεωτική και σύνδεση της με την αξιολόγηση !!!  
Απέναντι σε αυτή την πολιτική οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ συντονίζουν τη δράση τους. Πραγματοποίησαν  συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 14/10/2015 στο Υπουργείο Παιδείας  με κεντρικό αίτημα  την άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
Γενικότερα, οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους  μαθητές αλλά  και όλους τους εργαζόμενους, καλούνται, όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια, να συνεχίσουν τους αγώνες τους για να ακυρώσουν στην πράξη τα μνημονιακά μέτρα και να συμβάλλουν στην ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
Η ΛΑΕ θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία».