Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 20:23

Το Σάββατο η εκδήλωση του «Ανοιχτού Δήμου» για το τρένο

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τις θέσεις της σχετικά με την εκδήλωση που διοργανώνει αύριο στην Καλαμάτα για το τρένο και την αναγκαιότητά του παρουσιάζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες». Η συζήτηση με τίτλο “Επιστροφή του τρένου στην Καλαμάτα - Δυνατότητες και προοπτικές” θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο “Φιλοξένια” από τις 8.30 το βράδυ, με αφορμή και την άφιξη στην πόλη των Άγγλων τουριστών που πραγματοποιούν εκδρομή με τρένο στο καταργημένο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου...

Για το θέμα θα μιλήσουν:
Απόλλων Κύρκος, αρχαιολόγος, διπλωματούχος ξεναγός, MSc Προστασία Μνημείων ΕΜΠ
Philip Wormald, PTG LTD Regional Tours Manager
Νίκος Καραγιώργος, ιδρυτικό μέλος AMNIZIA Railway Forum
Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας

Στην ανακοίνωση της παράταξης «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες» σημειώνεται:

«Ο σιδηρόδρομος αποτελεί βασικό πυλώνα ασφαλούς, ολοκληρωμένου και ποιοτικού συστήματος μεταφορών, με σεβασμό προς τον πολίτη. Η τωρινή κατάσταση είναι γνωστή. Η αναστολή λειτουργίας των δρομολογίων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μεσσηνίας, μετράει πλέον αρκετά χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η -ανακαινισμένη πρόσφατα- σιδηροδρομική γραμμή, υφίσταται λεηλασία, ενώ τα ιστορικά κτίρια των -προστατευόμενων από το Υπουργείο Πολιτισμού- σιδηροδρομικών σταθμών, μένουν κενά και εκτεθειμένα σε κάθε είδους βανδαλισμό.

Από την πλευρά μας θα θέλαμε να θέσουμε εκ νέου προς συζήτηση -εν όψει και της γενικότερης συζήτησης για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κ.ο.κ- τα θέματα που είχαμε προτάξει και στο πρόγραμμα του συνδυασμού, εστιάζοντας κυρίως σήμερα σε τρία σημεία:

Α. Στην ανάγκη πολιτικής συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με το κυκλοφοριακό και τις συγκοινωνίες στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Β. Στη σχέση του Σιδηροδρόμου με τα υπόλοιπα δίκτυα και υποδομές. 

Γ. Στη θέση της πόλης Καλαμάτας στο περιφερειακό σύστημα μεταφορών.

Στο παραπάνω πλαίσιο διερευνούμε τα ερωτήματα - ειδικές πλευρές:

1. Οικονομική Βιωσιμότητα Διασφάλιση οικονομικών πόρων για υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό.

2. Επανάχρηση του δικτύου για τουριστικά ή και κανονικά δρομολόγια.

3. Λειτουργία ενδοδημοτικού (ή και διαδημοτικού) προαστιακού πάνω στις υπάρχουσες υποδομές.

4. Ένταξη/αξιοποίηση των υποδομών του ΟΣΕ στο κέντρο της πόλης, κατά το πρότυπο του ήδη υφισταμένου πάρκου του ΟΣΕ, (με δεδομένο ότι -μεταξύ άλλων- οι γραμμές σηματοδοτούν μια "πολιτιστική διαδρομή", κατά μήκος της οποίας βρίσκονται σημαντικές υποδομές όπως το ΔΗΠΕΘΕΚ ή το Μέγαρο Χορού).

Καλούμε τους φορείς και τους δημότες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, καταθέτοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους, συνεισφέροντας σε έναν διάλογο που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχει συνέχεια και στο μέλλον».