Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015 02:48

Συνεχίζει να "ανθεί" η κακοδιοίκηση στους ΟΤΑ, λέει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

Ο Λέανδρος Ρακιντζής με τον Καλαματιανό Τάκη Αναστόπουλο, ο οποίος προήδρευσε στη θεματική ενότητα του συνεδρίου, όπου ήταν εισηγητής ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Ο Λέανδρος Ρακιντζής με τον Καλαματιανό Τάκη Αναστόπουλο, ο οποίος προήδρευσε στη θεματική ενότητα του συνεδρίου, όπου ήταν εισηγητής ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

Ο ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Το πρόσχημα εκείνων των δημάρχων που παρανομούν είναι η εξυπηρέτηση του τοπικού συμφέροντος, τόνισε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, που μίλησε σε συνέδριο στην Καλαμάτα για τις αυθαιρεσίες και τη διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Ρακιντζής ανέφερε και πάλι ότι «οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν έναν προνομιακό χώρο εμφάνισης φαινομένων κακοδιοίκησης και μη νόμιμων διαδικασιών» και υπογράμμισε και τις ευθύνες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σημειώνοντας ότι δεν ασκεί τον εποπτικό και πειθαρχικό της ρόλο απέναντι στους Δήμους και τις Περιφέρειες…

Ειδικότερα, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σημείωσε ότι δήμαρχοι εκλαμβάνουν «τις δυνατότητες της ιδιότητάς τους ως δυνατότητες υπέρβασης ή καταπάτησης των κατά νόμο αρμοδιοτήτων τους, υπό το πρόσχημα της ικανοποίησης μιας ιδιάζουσας έννοιας του τοπικού συμφέροντος».
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, πρόσθεσε, «υπάρχει μεγάλη ανάγκη ορθής, αποτελεσματικής και άμεσης λειτουργίας ενός εποπτικού μηχανισμού». Σχολίασε ότι αυτός ο ρόλος έχει ανατεθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες όμως υποστήριξε ότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, παρατηρώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις «αρκούνται στη διαβίβαση των απόψεων του ελεγχόμενου ΟΤΑ, αντίθετα με τον εποπτικό τους και πειθαρχικό τους ρόλο, χωρίς να διατυπώνουν καμία συγκεκριμένη θέση περί της νομιμότητος ή μη της προσβαλλόμενης πράξης».
Ο Λέανδρος Ρακιντζής ήταν μεταξύ των εισηγητών στο 6ο Συνέδριο Διοικητικών Επιστημόνων, που ξεκίνησε την Πέμπτη στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα και ολοκληρώνεται σήμερα. Το θέμα της εισήγησής του ήταν «Ο οικονομικός έλεγχος των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Μελέτες περίπτωσης».

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, που έκανε χθες την εισήγησή του, ανέφερε ότι τα περισσότερα κρούσματα κακοδιοίκησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν να κάνουν με την Πολεοδομία, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τα δημοτικά έργα, τις άδειες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ τόνισε επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες, γενικά, που προσφέρονται στους πολίτες είναι ελλιπείς.
Από τις έρευνες που έχει κάνει το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έχουν διαπιστωθεί διάφορες περιπτώσεις κακοδιοίκησης και διαφθοράς. Μερικές από αυτές έχουν να κάνουν με τους προϋπολογισμούς των Δήμων. Ο κ. Ρακιντζής σημείωσε ότι Δήμοι διέθεταν πολλά κονδύλια σε κωδικούς του προϋπολογισμού που όμως δεν είχαν απορροφήσεις. Αυτό γινόταν με σκοπό τα κονδύλια αυτά να μείνουν αδιάθετα ώστε να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού και οι Δήμοι «να τα διαθέσουν για μη νόμιμες δαπάνες. Διαπιστώθηκαν πιστώσεις για έργα που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό αλλά μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του έτους δεν είχαν απορροφηθεί, τότε τα έπαιρναν με αναμόρφωση και τα διέθεταν κατά το δοκούν με εικονικά τιμολόγια, πλαστές αποδείξεις κ.λπ.».
Είπε επίσης ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων και διαδικασιών όσον αφορα την ανάκληση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, περιπτέρων, φαρμακείων και λαϊκών αγορών. Μίλησε ακόμη για την υπερβολική καθυστέρηση βεβαίωσης παραβάσεων από τους ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το δικαίωμα του πολίτη να διεκδικήσει τη δικαίωσή του, για τη δέσμευση οικοπέδων χωρίς καν να έχει κηρυχθεί απαλλοτρίωση, καθώς και για τη δέσμευση οικοπέδων χωρίς να καταβάλλεται η αποζημίωση ενώ έχει οριστεί τιμή μονάδας από το δικαστήριο.
Επιπλέον ο κ. Ρακιντζής αναφέρθηκε στη μη επιβολή των όσων προβλέπει η νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές, αλλά και «στις ανεπαρκείς μελέτες έργων, που πολλές φορές γίνεται σκοπίμως, για να δικαιολογηθούν πρόσθετες εργασίες και η κατάτμηση των έργων».
Πάντως ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σημείωσε ότι αυτά τα φαινόμενα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όσο το ελληνικό κράτος είναι συγκεντρωτικό και υπογράμμισε ότι «η διαρκής μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς τους ΟΤΑ χωρίς τη μεταβίβαση των απαιτουμένων οικονομικών πόρων, πράγμα που αποτελεί πλέον και Συνταγματική επιταγή, η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και μάλιστα εξειδικευμένου με γνώση επάνω στο επαγγελματικό αντικείμενο, ο κατακερματισμός σε πολλούς μικρούς Δήμους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βάρος των αρμοδιοτήτων τους, αποτελούν οπωσδήποτε τις πραγματικές αιτίες για την εμφάνιση φαινομένων κακοδιοίκησης και γενικοτέρων δυσλειτουργιών».
Στ.Μ.