Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 17:26

Μαθητές β’ κατηγορίας στην Καλαμάτα…

"Μας ραγίζετε την καρδιά με αυτό που πάτε να κάνετε" έγραφε το πλακάτ που γονείς είχαν δώσει να κρατούν οι μαθητές, το 2011, όταν προτάθηκε η συγχώνευση του σχολείου τους με το 12ο Δημοτικό Σχολείο, που θα γινόταν και δωδεκαθέσιο "Μας ραγίζετε την καρδιά με αυτό που πάτε να κάνετε" έγραφε το πλακάτ που γονείς είχαν δώσει να κρατούν οι μαθητές, το 2011, όταν προτάθηκε η συγχώνευση του σχολείου τους με το 12ο Δημοτικό Σχολείο, που θα γινόταν και δωδεκαθέσιο

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ 
Ως τριθέσιο λειτουργεί το 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, που βρίσκεται στο δρόμο για τη Σπάρτη. Ναι, είναι αλήθεια, στην πόλη που υπερηφανεύεται για τις σχολικές της υποδομές, στην πόλη του πολιτισμού, στην μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι μαθητές ενός Δημοτικού Σχολείου συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σαν τους μαθητές της εποχής του ’50 και του ’60. Τα «πρωτάκια» κάνουν μάθημα με τα «δευτεράκια», τα «τριτάκια» με τα «τεταρτάκια» κοκ…

Αυτό είναι αποτέλεσμα του λαϊκισμού που επιβλήθηκε απέναντι στην εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το 2011, να συγχωνευθεί το 17ο Δημοτικό Σχολείο με το 12ο Δημοτικό Σχολείο, στη Ράχη, το οποίο και θα γινόταν δωδεκαθέσιο.
Τότε ξεσηκώθηκαν οι γονείς των μαθητών του 17ου Δημοτικού Σχολείου και παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος, συντάχθηκαν μαζί τους.
Είναι χαρακτηριστικό το δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει τότε, 22 Μαρτίου 2011, ο Δήμος Καλαμάτας: «Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις από τους γονείς για την κατάργηση του 17ου Δημοτικού σχολείου, που βρίσκεται στην οδό Σπάρτης και καλύπτει εκπαιδευτικά μια μεγάλη περιοχή.
Το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του, με ευρεία πλειοψηφία, υιοθέτησε το ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Είναι γνωστό ότι ο Δήμαρχος με δηλώσεις του, έχει επανειλημμένα  καταγγείλει την απουσία της Αυτοδιοίκησης από την διαδικασία κατάργησης σχολικών μονάδων, τη λήψη αποφάσεων από την Κυβέρνηση εκτός του θεσμικού πλαισίου του Ν.1566 και την απόλυτη κυριαρχία των οικονομικών κριτηρίων σε μια καθαρά εκπαιδευτική διαδικασία».
Το αποτέλεσμα των αντιδράσεων των γονέων και της στάσης του Δήμου ήταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να τροποποιήσει την εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το 17ο Δημοτικό Σχολείο να μην συγχωνευθεί με το 12ο Δημοτικό Σχολείο.
Έτσι, το 17ο Δημοτικό είχε μια συνεχή αιμορραγία μαθητών προς άλλα Δημοτικά Σχολεία της γύρω περιοχής, ενώ οι γονείς υποστήριζαν τότε ότι «είναι το µοναδικό 6/θέσιο σχολείο της πόλης της Καλαµάτας µε 71 παιδιά και µε αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια που συγχωνεύεται», με αποτέλεσμα να έχει μείνει πλέον με μόλις 32 μαθητές και να λειτουργεί ως τριθέσιο.
Ένα τέτοιο σχολείο προφανώς και δεν πρέπει να λειτουργεί σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, πόσο μάλλον στη μεγάλη πόλη της Καλαμάτας.
Σημειώνεται ότι πέρσι γονείς μαθητών ανέλαβαν πρωτοβουλία ώστε το σχολείο να συγχωνευθεί με ένα από τα γειτονικά, όμως επίσημο σχετικό αίτημα από το Σύλλογο Γονέων δεν υποβλήθηκε.
Στ.Μ.