Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 17:00

Φαινόμενο ο Δήμος Καλαμάτας, αυξάνει συνεχώς τα έσοδά του!

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ ΜΑΛΙΣΤΑ
Μοναδική περίπτωση ο Δήμος Καλαμάτας, καταφέρνει να αυξήσει τα έσοδά του, σε εντυπωσιακά μάλιστα ποσοστά, από φόρους και τέλη. Στους πρώτους εννέα μήνες του 2015 ο Δήμος Καλαμάτας έχει μαζέψει 450.000 ευρώ περισσότερα χρήματα από όσα γράφει ο προϋπολογισμός ότι θα μάζευε! Ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 4.787.000 ευρώ και τελικά έχουν εισπραχθεί 5.189.000 ευρώ!...

Το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η έκθεση με τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου για το πρώτο ενιάμηνο του 2015.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρη Μπούχαλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, τονίζοντας ότι ο απολογισμός είναι οπωσδήποτε θετικός.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, τόνισε ότι η υπέρβαση των εσόδων από το ποσό που προβλέπει ο προϋπολογισμός φανερώνει την φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζει η δημοτική αρχή.
Επάνω σε αυτό ο Δημήτρης Μπούχαλης απάντησε ότι τα έσοδα έχουν αυξηθεί επειδή εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν και εκείνοι που φοροδιέφευγαν και όχι επειδή επιβλήθηκαν νέοι φόροι, που δεν έχουν επιβληθεί.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του ενιάμηνου, στο Δήμο υπάρχει ταμειακό υπόλοιπο ύψους 8.500.000 ευρώ. Όπως τόνισαν τόσο ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης όσο και ο επικεφαλής της τρίτης ελάσσονος μειοψηφίας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, το ταμειακό υπόλοιπο παραμένει επί μακρόν στο ίδιο επίπεδο. Αυτό μπορεί να σημαίνει, συνέχισαν, ότι ο Δήμος δεν είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις προκειμένου να κρατάει αυτό το μεγάλο ποσό στο ταμείο του και να το επικαλείται για να μπορεί να δανείζεται.
Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας απάντησαν ότι αυτή η ανάλυση που κάνουν οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και διαβεβαίωσαν ότι ο Δήμος εξοφλεί τις υποχρεώσεις του σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσαν ακόμη ότι αυτά τα 8.500.000 ευρώ αντιστοιχούν στο ποσό δύο μισθών του προσωπικού καθώς και σε πιστώσεις για έργα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ακόμη ο Τάσος Νιάρχος, της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισε ότι από τα οικονομικά στοιχεία φαίνεται η ασυνέπεια της κεντρικής διοίκησης ως προς την καταβολή χρηματοδοτήσεων που είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η κεντρική διοίκηση αυτούς τους εννέα μήνες δεν έχει καταβάλει ποσό 7.000.000 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί και αφορούν επιχορηγήσεις για επενδύσεις. Σχολίασε ωστόσο ότι η δημοτική αρχή, που στηρίζει αυτή την πολιτική της κεντρικής διοίκησης και επιδιώκει να τα έχει καλά με όλες τις κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας τα μνημόνια, αντί να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα εντείνει τη φορομπηχτική της πολιτική προς τους δημότες.
Η απάντηση του αντιδήμαρχου Δημήτρη Μπούχαλη ήταν ότι η δημοτική αρχή αναγνωρίζει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, γι’ αυτό και έχει επιλέξει να μην αντιδικεί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στήριξαν την αυτοδιοίκηση, παρέχοντας χρήματα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων.
Η ανταπάντηση του Τάσου Νιάρχου ήταν ότι τα χρήματα αυτά που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν δώρο αλλά ένα πολύ μικρό μέρος από το ποσό που η κεντρική διοίκηση χρωστάει στην αυτοδιοίκηση.
Στ.Μ.