Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 15:50

Την Κυριακή ανταποδίδουμε στη φύση το ελάχιστο όσων μας χαρίζει

Ο γραμματέας του Δήμου και δασολόγος Βασίλης Χαντζής, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος Ο γραμματέας του Δήμου και δασολόγος Βασίλης Χαντζής, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ 
Περίπου 113.000 στρέμματα κάηκαν το 2007 στον Ταΰγετο! Ένα κομμάτι αυτής της έκτασης είχε καεί ξανά το 1998 και είναι εξαιρετικά δύσκολη η φυσική αναγέννηση του δάσους σε αυτό. Μας δίνεται όμως μια καλή ευκαιρία να βοηθήσουμε τη φύση ώστε να ξαναδημιουργηθεί το δάσος. Ας την αρπάξουμε και να πάμε την Κυριακή στον Ταΰγετο, στη μεγάλη  εθελοντική αναδασωτική προσπάθεια. Σχετικό κάλεσμα απεύθυναν το μεσημέρι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος…

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις εννέα το πρωί της Κυριακής, στη θέση Δασάκι, που βρίσκεται στο 32ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Καλαμάτας-Σπάρτης. Όσοι δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο μπορούν να ανέβουν στον Ταΰγετο με λεωφορεία που θα μισθώσει η Περιφερειακή Ενότητα. Πρέπει να επικοινωνήσουν όμως μέχρι τις έξι το απόγευμα του Σαββάτου με το Δασαρχείο Καλαμάτας, τηλεφωνώντας στο 27210-22510 (θα απαντάει μέχρι τις δέκα το βράδυ και αύριο από τις εφτά το πρωί).
Αν και ο Δήμος Καλαμάτας τα χρόνια που πέρασαν δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο για την αναγέννηση του καμένου δάσους, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, υπογράμμισε σήμερα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στο Δημαρχείο, την τεράστια σημασία που έχει η υποστήριξη της φύσης, όπου αυτή τη χρειάζεται, ώστε ο Ταΰγετος να ξαναγίνει όπως ήταν. Αναφέρθηκε λοιπόν στον πάρα πολύ σημαντικό πλούτο του Ταϋγέτου τόσο από άποψη βιοποικιλότητας όσο και από άποψη πολιτισμού και ιστορίας και υπογράμμισε ότι η αναδάσωση συνδέεται με τη διατήρηση αυτού του πλούτου. Ανάφερε επίσης ότι ο Δήμος συμμετέχει με μέσα και προσωπικό στην προσπάθεια που θα λάβει χώρα την Κυριακή και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κόσμος που θα προσέλθει εθελοντικά για την αναδάσωση θα είναι πολύς.

Φυτάρια μαύρης πεύκης, από σπόρους δέντρων του Ταϋγέτου, που θα φυτευτούν την Κυριακή από τους εθελοντές

Στη σημασία που έχει ο Ταΰγετος για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, το κλίμα, αναφέρθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, σημειώνοντας ότι είναι αυτονόητη η αναγκαιότητα υποστήριξης αυτής της προσπάθειας από τους Μεσσήνιους, ενώ πρόσθεσε ότι και η Περιφερειακή Ενότητα θα βοηθήσει την Κυριακή με τα δικά της μέσα και το προσωπικό της.
Ο διευθυντής Δασών, Γιώργος Σωτηρόπουλος, σημείωσε ότι βρίσκονται ήδη στον Ταΰγετο, στο Δασονομείο της Αλαγονίας, περίπου 60.000 φυτάρια μαύρης πεύκης, τα οποία δημιουργήθηκαν από σπόρο δέντρων του Ταϋγέτου, το γενετικό τους υλικό δηλαδή ανταποκρίνεται απολύτως στις συνθήκες του συγκεκριμένου βουνού. Πέρα από αυτά όμως υπάρχουν ακόμη 220.000 φυτάρια,  τα οποία θα φυτευτούν το επόμενο διάστημα στον Ταΰγετο, με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ που έχει σχεδόν εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο.
Ο κ. Σωτηρόπουλος σημείωσε ακόμη ότι από το 2007 και μετά, κυρίως στο πλαίσιο εθελοντικών  προσπαθειών, φυτεύτηκαν σε διπλοκαμμένες περιοχές του Ταϋγέτου περίπου 500.000 φυτά, ωστόσο τόνισε ότι παραμένουν ακόμη σημεία όπου η φύση χρειάζεται υποστήριξη για να προχωρήσει η φυσική αναγέννηση.
Τέλος, ο διευθυντής Δασών τόνισε ότι η προσπάθεια της Κυριακής έχει και ουσιαστικό σκοπό (την υποστήριξη της φύσης) αλλά και περιβαλλοντικό-εκπαιδευτικό, γι’ αυτό και είναι σημαντική η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου. Πρόσθεσε δε ότι έχει δηλώσει τη συμμετοχή της μια πληθώρα φορέων, υπηρεσιών και συλλόγων, ενώ σημαντική πρόσθεσε ότι είναι η συνδρομή και χορηγών.
Σημειώνεται ότι ο κόσμος που θα ανέβει στον Ταΰγετο θα πρέπει να φοράει κατάλληλη ενδυμασία και αν διαθέτει να πάρει μαζί του μικρό σκαπτικό.
Στ.Μ.