Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 14:38

Κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας…

Βασίλης Τσουλάκος, Μαρία Μήτση και Βαγγέλης Μάινας Βασίλης Τσουλάκος, Μαρία Μήτση και Βαγγέλης Μάινας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ 
Σε αντίσταση καλεί τους εργαζόμενους η Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας ενάντια στο νόμο για τα κόκκινα δάνεια, «ένα νόμο ντροπή ακόμη και για μια κυβέρνηση που θέλει να αυτοαποκαλείται αριστερή, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν προκειμένου να αναγγείλουν την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το απόγευμα στο REX για τα νέα μνημονιακά αντιλαϊκά μέτρα, με ομιλητές την καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Ελένη Πορτάλιου και τον δικηγόρο Γιάννη Χατζηαντωνίου, μέλη και οι δύο του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ. Η Λαϊκή Ενότητα διοργανώνει νέα εκδήλωση και για τον Ιανουάριο, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου…

Το κάλεσμα στην εκδήλωση, με θέμα «Κόκκινα δάνεια-πλειστηριασμοί-κατασχέσεις-αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», που θα ξεκινήσει στις εφτά το απόγευμα, απεύθυναν οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ, Μαρία Μήτση, Βασίλης Τσουλάκος και Βαγγέλης Μάινας.
Η Μαρία Μήτση, αναφερόμενη γενικότερα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την κοινωνία τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε καταιγισμό νέων μνημονιακών μέτρων, σε φοροκαταιγίδα προς τους αγρότες και επαγγελματίες, σε αυξήσεις έμμεσων φόρων, σε μείωση δαπανών για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση, σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σε βάρος χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, σε δραματική μείωση των συντάξεων κ.λπ. Όπως τόνισε, απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να υπάρχει δυναμική αντίδραση της κοινωνίας.
Ο Βασίλης Τσουλάκος, συντονιστής της ΛΑΕ στη Μεσσηνία, πρόσθεσε ότι πρώτη προτεραιότητα για τη ΛΑΕ είναι η πάλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με τη μνημονιακή πολιτική που εκτινάσσει στα ύψη το ιδιωτικό χρέος και οδηγεί στη λεηλασία της λαϊκής περιουσίας. Πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι μόνο το πρόβλημα των πλειστηριασμών, καθώς περισσότερες από 1.500.000 είναι οι καθυστερούμενες, πάνω από ένα μήνα, οφειλές προς τις τράπεζες από μικρά επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, που σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών τάξεων χρωστά και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της λόγω της φτωχοποίησης, ακόμη και αν αυτά ρυθμιστούν.
Ο Βαγγέλης Μάινας σημείωσε ότι η ΛΑΕ σκοπεύει να θέσει όλες της τις δυνάμεις για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος αντίστασης και ανυπακοής για την αποτροπή των πλειστηριασμών και των εξώσεων, με στόχο την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής. Προς το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, θα ενισχύσει το συντονισμό των επιμέρους συλλογικοτήτων που δρουν στο συγκεκριμένο τομέα και την ίδρυση κοινών επιτροπών σε κάθε γειτονιά.
Η ΛΑΕ, συνέχισε ο Βαγγέλης Μάινας, ζητάει την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, την κατάργηση των μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων που διευκολύνουν το ξεπούλημα της λαϊκής κατοικίας προς όφελος των τραπεζών, την αναστολή πλειστηριασμών για χρέη λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών, την απαγόρευση της μεταβίβασης των δανείων σε κερδοσκοπικά funds, τη ρύθμιση των δανείων με λογική γενναίας σεισάχθειας, τη δημιουργία δημόσιου φορέα στεγαστικής πίστης με πυρήνα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ωστόσο κ. Μάινας υπογράμμισε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο, «προϋποθέτουν έναν άλλο δρόμο, με πυρήνα την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την ανάκτηση εθνικού νομίσματος».
Στ.Μ.