Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 03:22

"Βόμβα" κατά της ανάπτυξης της Καλαμάτας, ακυρώνεται το Γενικό Πολεοδομικό!

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το σημαντικότερο εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξή του χάνει ο Δήμος Καλαμάτας. Και υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο Δήμος! Η προσφυγή του Δήμου Καλαμάτας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, στο Δημοτικό Συμβούλιο, πετυχαίνει το σκοπό της και το σχέδιο πέφτει…

Πρόκειται για τη χειρότερη εξέλιξη που θα περίμενε η Καλαμάτα, μια αναπτυσσόμενη πόλη που όμως, εφόσον επιβεβαιωθούν οι ανακοινώσεις του δημάρχου, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σοβαρές στρεβλώσεις, αφού με την ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ακυρώνονται και οι οριοθετήσεις χρήσης γης.
Αυτό μπορεί να έχει σοβαρά αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, η αξία των οποίων οπωσδήποτε θα μειωθεί όταν αυτά βγουν εκτός Γενικού Πολεοδομικού. Υπάρχει μάλιστα σε εξέλιξη και το θέμα της απαλλοτρίωσης εκατοντάδων ακινήτων για την περιμετρική οδό της Καλαμάτας…
Πέραν αυτού, υπάρχει και ο κίνδυνος να κληθεί ο Δήμος να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περίπου 300.000 ευρώ με τα οποία είχε χρηματοδοτηθεί για την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού.
Είναι πραγματικά μια απίστευτη ιστορία, καθώς το Γενικό Πολεοδομικό έγινε ουσιαστικά με την ευθύνη του Δήμου, ο οποίος όμως πήγε στο τέλος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζήτησε την ακύρωσή του, για να διώξει, υποτίθεται, από πάνω του τις ευθύνες για σειρά λαθών που είχαν γίνει, προκαλώντας πολλές αδικίες σε βάρος περιοχών και ιδιοκτητών, που φυσικά διαμαρτυρήθηκαν έντονα.
Ο δήμαρχος δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου «φαίνεται ότι δεν πάει καθόλου καλά» και υποστήριξε ότι οι πληροφορίες από τον εισηγητή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ότι υπάρχει αρνητική εισήγηση και πως το θέμα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.
Πρόσθεσε ότι η εισήγηση είναι αρνητική γιατί υπάρχουν προβλήματα με τις μελέτες και ειδικότερα την έλλειψη περιβαλλοντικών μελετών (δεν υπάρχει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικής εκτίμησης).
Στ.Μ.