Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 15:13

Ερώτηση στην Κομισιόν: Έμμεση επιδότηση του Μορέα τα επιπλέον 330 εκατ. ευρώ;

Ερώτηση στην Κομισιόν: Έμμεση επιδότηση του Μορέα τα επιπλέον 330 εκατ. ευρώ;

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟ ΧΟΥΝΤΗ 
Να πάρει θέση η Κομισιόν για το εάν τα επιπλέον 330 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν στον Μορέα, ύστερα από τη αναθεώρηση της σύμβασης που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες με κατεπείγουσα διαδικασία στη Βουλή, συνιστούν έμμεση επιδότηση της κοινοπραξίας, ζητάει ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. Τονίζει επίσης ότι ενώ το έργο είχε προϋπολογισμό 847 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα έχει κοστίσει σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, ενώ προσθέτει ότι η αναθεώρηση της σύμβασης προβλέπει σειρά ωφελημάτων για τον Μορέα, όπως προπληρωμή εργασιών, επιβάρυνση του Δημοσίου για το ΦΠΑ κ.ά!...

Ειδικότερα, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο αυτοκινητόδρομος Μορέας είχε προϋπολογισμό 847 εκ. ευρώ, έχει μέχρι σήμερα στοιχίσει 1,44 δις και κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση για επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια νέων επιδοτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Τα στοιχεία τα οποία απουσιάζουν από τον φάκελο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή την προηγούμενη Κυριακή, σχετικά με το υπερχρηματοδοτημένο έργο του οδικού άξονα του Μορέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα & Λεύκτρο-Σπάρτη). Το έργο ξεκίνησε με ποσό κατασκευής κατ’ αποκοπή 847 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει 1,44 δις ευρώ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί»!!!
Η λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου είναι επιδοτούμενη και η επιδότησή του έχει ξεκινήσει από το 2010, όταν βρισκόταν ακόμη στο πολύ αρχικό στάδιο κατασκευής».
Ο ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να δώσει ένα πλήρες «ιστορικό της μέχρι τώρα πορείας του έργου και των σχετικών χρηματοδοτήσεων (ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εθνική χρηματοδότηση, εγγυήσεις δανείων από ΕΤΕπ, εισπράξεις από διόδια, δηλωθείσα ιδία συμμετοχή, κλπ)» και να το συγκρίνει με το φυσικό αντικείμενο που έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα.
Ταυτόχρονα, ζητά να πληροφορηθεί αν «έχει υποβληθεί η αναθεώρηση της σύμβασης, που βρίσκεται ενώπιον του ελληνικού κοινοβουλίου, στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, όπως προβλέπεται για τον περί κρατικών ενισχύσεων έλεγχο» και πώς σχολιάζονται τα «περί επιπρόσθετης επιδότησης 330 εκ., που θα αφορά και σε λειτουργικά έξοδα (χωρίς αυτά να έχουν εγκριθεί από το Δημόσιο), περί ΦΠΑ που θα βαρύνει το Δημόσιο και περί καταβολής του υπόλοιπου της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου (ύψους 51 εκ. ευρώ), πριν ολοκληρωθεί το έργο».
Στ.Μ.