Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 07:22

Άλλαι μεν βουλαί Συριζαίων, άλλα δε κυβέρνηση κελεύει…

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Να απορριφθεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ζητάει με ομόφωνη απόφασή της η ολομέλεια της Περιφερειακής Σύσκεψης Πελοποννήσου του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την ΤΕΡΝΑ και την Περιφέρεια, προκειμένου να προχωρήσει η σύμβαση, με τροποποιήσεις όμως. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Δήμος Καλαμάτας με δελτίο Τύπου και ύστερα από επικοινωνία του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη…

Η ολομέλεια της Περιφερειακής Σύσκεψης Πελοποννήσου του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε την Κυριακή και σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Συγκεντρωθήκαμε στην Τρίπολη οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από κάλεσμα του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε η διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο και ομόφωνα ζητάμε:
1. Στα πλαίσια του πρόσφατα εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), να αναθεωρηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Πελοποννήσου (ΠΕΣΔΑ) και να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης από τους Δήμους
2. Να απορριφθεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης της. Είναι αντίθετη με τον ΕΣΔΑ για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, θεσμικούς, οικονομικούς, ενώ επιβαρύνει δυσβάστακτα τα νοικοκυριά της περιοχής μας
3. Άμεσα να χρηματοδοτηθούν και να βοηθηθούν οι Δήμοι και οι φορείς τους για την υλοποίηση της εναλλακτικής μας πρότασης (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, ανάκτηση, κομποστοποίηση, κατασκευή αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης και χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων – ΧΥΤΥ)».
Για το ίδιο θέμα όμως από το Δήμο Καλαμάτας ανακοινώθηκαν τα εξής: «Εντός Ιανουαρίου αναμένεται η κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος, Περιφέρειας Πελοποννήσου και της εταιρείας ΤΕΡΝΑ για τη βελτίωση των όρων του διαγωνισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Οι συζητήσεις αφορούν στη μείωση της τιμής ανά τόνο, στο θέμα του πράσινου ταμείου, στην αύξηση των μονάδων διαχείρισης και των σταθμών μεταφόρτωσης κ.ά.
Σχετική τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κύριο Γιάννη Τσιρώνη.
Ο Δήμος Καλαμάτας αντιμετωπίζει θετικά την προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης ώστε να λήξει το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο ταλαιπωρεί τις κοινωνίες μας πάνω από 30 χρόνια».
Στ.Μ.