Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 20:57

Πετράκος, Μήτση, Κουλουμπίνης: Με αγώνα μπορούμε να σώσουμε την κοινωνική ασφάλιση

Μαρία Μήτση, Θανάσης Πετράκος, Γιάννης Κουλουμπίνης Μαρία Μήτση, Θανάσης Πετράκος, Γιάννης Κουλουμπίνης

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 
Την πρότασή της για την κοινωνική ασφάλιση παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας. «Μπορούμε να τους σταματήσουμε, υπάρχει άλλος δρόμος», τόνισε ο Θανάσης Πετράκος, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό προϋποθέτει αποτελεσματικότερο συντονισμό και κλιμάκωση των λαϊκών - εργατικών αγώνων, των αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων. Η Μαρία Μήτση υποστήριξε ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αποκατάσταση της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων. Ο Γιάννης Κουλουμπίνης αναφέρθηκε από την πλευρά του στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος των συνταξιούχων των ΔΕΚΟ που εντάχθηκαν σε προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης και οι οποίοι για να πάρουν τη σύνταξή τους, βάσει του τελευταίου μνημονιακού ασφαλιστικού νόμου, καλούνται να καταβάλουν πολλές χιλιάδες ευρώ για επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές που τους επιβλήθηκαν!…

Η Μαρία Μήτση άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό αποτελεί «μέρος του σχεδίου για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού την φτωχοποίηση του, την εξάρτηση του από ξένα κέντρα συμφερόντων που αποβλέπουν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στην εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας, ενός σχεδίου που υλοποιείται με την βοήθεια των μνημονιακών κυβερνήσεων».
Σε ό,τι αφορά τη Λαϊκή Ενότητα η Μαρία Μήτση σημείωσε ότι «βρίσκεται στον δρόμο με το λαό και εκπονεί ένα λεπτομερές σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας, αποκατάστασης της δημοκρατίας, της ισότητας, της ισοπολιτείας, της αξιοκρατίας. Ένα σχέδιο που δεν θα ευνοεί τις ταξικές ανισότητες, θα δίνει ελπίδα στους νέους και θα τερματίσει την ύφεση. Σε όσους φαίνεται να μας φοβούνται απαντάμε ως εξής καλά κάνετε γιατί εμείς είμαστε εδώ για να πούμε αλήθειες, να ξεσκεπάσουμε τα στημένα σας παιχνίδια εις βάρος του λαού και κυρίως για να δείξουμε πως υπάρχει άλλος δρόμος, δρόμος εξόδου από την κρίση τον οποίο εσείς δεν πήρατε προκειμένου να μην χάσετε τα προνόμια και τις καρέκλες σας. Τα στελέχη της ΛΑΕ πάλι δεν εξαρτώνται από αυτά ούτε κινούνται με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον το απέδειξαν αποχωρώντας από μια αναξιόπιστη κυβέρνηση και το αποδεικνύουν καθημερινά με τη στάση και τις πράξεις τους».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Ο Θανάσης Πετράκος από την πλευρά του τόνισε ότι η ΛΑΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό γιατί το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης έχει ως στόχο την περαιτέρω οικονομική καταστροφή των ελεύθερων επαγγελματιών «ώστε να φύγουν από το επάγγελμα και να κυριαρχήσουν πλέον οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα γραφεία. Δηλαδή οι αγρότες να είναι κολίγοι στα χωράφια τους και οι νέοι επιστήμονες να είναι ή άνεργοι ή μετανάστες ή εργαζόμενοι χωρίς κανένα δικαίωμα στα γραφεία μεγαλοδικηγόρων ή μεγαλοεργολάβων». 
Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ υπογράμμισε ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, δεδομένου ότι «η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας δεν έχει προβλήματα λόγω υψηλών δαπανών της για συντάξεις, αφού αυτές έχουν μειωθεί δραστικά (35-50%) τα χρόνια των μνημονίων, αλλά λόγω της δραματικής μείωσης των εσόδων της, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που οδήγησε σε εργοδοτική ασυδοσία και εκτίναξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Επομένως η κοινωνική ασφάλιση μπορεί να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εφόσον καταργηθούν τα μνημόνια, διασφαλιστούν και αυξηθούν τα έσοδά της.
Ειδικότερα, ο Θανάσης Πετράκος ανέφερε ότι για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης χρειάζεται να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία με δημόσιους πόρους και με φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Χρειάζεται να καταργηθούν τα μνημόνια και να εφαρμοστεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για να μειωθεί η ανεργία. Χρειάζεται να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία, να αυξηθούν οι μισθοί και να αποκατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις και να περιοριστούν δραστικά οι ελαστικές μορφές εργασίας, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, να αξιοποιείται με ασφάλεια η περιουσία των ταμείων και να γίνει βαθιά διαγραφή του δημόσιου χρέους της χώρας.
Ακόμη ο Θανάσης Πετράκος σημείωσε πως «γνωρίζουμε ότι θα συναντήσουμε τη λυσσαλέα αντίδραση των δανειστών και της Ευρωζώνης. Η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, σε συνδυασμό με ένα αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα, μπορούν να δώσουν την αναγκαία οικονομική ρευστότητα για να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, να μειωθεί η ανεργία, να χρηματοδοτηθεί η Παιδεία, η Κοινωνική Προστασία, η Υγεία και η Ανάπτυξη. 
Ανακεφαλαιοποίηση των λεηλατημένων αποθεματικών της Κοινωνικής Ασφάλισης».
Τέλος, ο Θανάσης Πετράκος παρουσίασε ποιοι είναι οι συμπληρωματικοί δημόσιοι πόροι από τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί η κοινωνική ασφάλιση, ενώ τόνισε ότι η ΛΑΕ «έχει θέσει τις δυνάμεις της σε πολιτικό και κινηματικό «συναγερμό» και είναι στην πρώτη γραμμή των εργατικών και λαϊκών αγώνων για υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και απόκρουση της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης, που απειλεί με πλήρη εκθεμελίωση όλες τις κατακτήσεις σε σύνταξη και περίθαλψη. Για μια μεγάλη δημοκρατική - αντιμνημονιακή ανατροπή και ένα προοδευτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Μία ανατροπή που μπορεί να έρθει με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, τον αποτελεσματικότερο συντονισμό, τη σχεδιασμένη κλιμάκωση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, την κοινή δράση των αριστερών και των αντιμνημονιακών δυνάμεων και την ενδυνάμωση της Λαϊκής Ενότητας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΙΝΗΣ
Ο Γιάννης Κουλουμπίνης, αφού χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συνταξιούχοι ΔΕΚΟ που έφυγαν με οικειοθελή αποχώρηση. Όπως τόνισε, «με το νόμο του τρίτου μνημονίου (ΦΕΚ 18/8/2015) καταργήθηκαν όλοι οι προηγούμενοι ασφαλιστικοί νόμοι με συνέπεια 30.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε προ-συνταξιοδοτικό στάδιο από τις πρώην ΔΕΚΟ (Τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ) και έχουν αποχωρήσει από το 2012 από τις υπηρεσίες τους να επιβαρύνονται επιπλέον από ένα εξάμηνο έως 4,5 χρόνια (9 εξάμηνα) για να πάρουν την σύνταξή τους. Επιπλέον για το διάστημα αυτό οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα κληθούν από το νέο ενιαίο ταμείο να επιβαρυνθούν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές που είναι περίπου 6.000 ευρώ το εξάμηνο! (εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν από τους εργοδότες-ιδιώτες ιδιοκτήτες των πρώην ΔΕΚΟ). Επίσης θέλω να σημειώσω ότι οι τραπεζίτες δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές των πρώην εργαζομένων τους. Δηλαδή πολύ απλά η κυβέρνηση χάρισε στους ιδιώτες που αγόρασαν τις πρώην ΔΕΚΟ τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές την ίδια ώρα που κόβει συντάξεις δήθεν για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πρόκειται για έγκλημα που αποκρύπτεται από τα συστημικά ΜΜΕ και που πρέπει να το συνειδητοποιήσει η κοινωνία πριν να είναι πολύ αργά».
Στ.Μ.