Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016 21:14

Πρωτοβουλίες για το ΕΣΠΑ αλλά και ενίσχυση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών στην αυτοδιοίκηση

Παναγιώτης Αλούπης, Δημήτρης Φαββατάς, Στάθης Σταματόπουλος, Μανώλης Μάκαρης, Σταμάτης Μπεχράκης Παναγιώτης Αλούπης, Δημήτρης Φαββατάς, Στάθης Σταματόπουλος, Μανώλης Μάκαρης, Σταμάτης Μπεχράκης

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Πλήρη απολογισμό δράσης έκανε το βράδυ της Κυριακής η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», σε εκδήλωση όπου έγινε και η κοπή της πίτας του 2016. Ο επικεφαλής του συνδυασμού, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι, παρά την κρίση, η συγκυρία για το Δήμο Καλαμάτας θα μπορούσε να είναι ευνοϊκή αρκεί η δημοτική αρχή να μη λειτουργούσε με γνώμονα μόνο το πελατειακό της συμφέρον…

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η παράταξή του επιμένει σε έναν εποικοδομητικό ρόλο για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων του Δήμου και σε αυτό το πλαίσιο αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε να καταρτιστούν προτάσεις για προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.
Ο δημοτικός σύμβουλος, Σταμάτης Μπεχράκης, ανακοίνωσε επίσης την έναρξη πρωτοβουλίας ώστε στο πλαίσιο της τροποποίησης του καταστατικού χάρτη της αυτοδιοίκησης να γίνει διαβούλευση με τους πολίτες και να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών, με αυτοτελή προγράμματα και πόρους.
Η εκδήλωση έγινε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου της Καλαμάτας «REX», που γέμισε από μέλη και φίλους του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας, προσκεκλημένους εκπροσώπους τοπικών φορέων, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Πατσαρίνος και η περιφερειακή σύμβουλος Στέλα Καρλαύτη, καθώς και η επικεφαλής της τελευταίας ελάσσονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δήμητρα Λυμπεροπούλου.

Ο Μανώλης Μάκαρης (στο μέσον) πλαισιωμένος από προέδρους και συμβούλους κοινοτήτων που έχουν εκλεγεί με το συνδυασμό του
Ο κ. Μάκαρης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι η παράταξή του επιθυμεί και επιδιώκει το διάλογο και τη διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς, σε αντιδιαστολή, όπως συνέχισε, με τη στάση της δημοτικής αρχής. Πρόσθεσε ότι ο «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» έχει προβεί σε πολλές παρεμβάσεις και στην ανάδειξη πολλών προβλημάτων, με αποτέλεσμα σε μερικά από αυτά να δρομολογηθούν λύσεις, ενώ, αντίθετα, σε άλλα προβλήματα η παράταξη του αντιμετώπισε τη σθεναρή αντίσταση της δημοτικής αρχής, που υποστήριξε ότι λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο προκειμένου να εξυπηρετεί το πελατειακό σύστημα που έχει δημιουργήσει.
Ο Μανώλης Μάκαρης αναφέρθηκε στις εγκαταλειμμένες γειτονιές και συνοικίες της Καλαμάτας σε σύγκριση με την κεντρική πλατεία. Πρότεινε δε την εκπόνηση ενός προγράμματος ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης που να περιλαμβάνει τις εγκαταλειμμένες γειτονιές αλλά και την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων. Μίλησε για την πρόταση της παράταξής του προκειμένου να επιχορηγούνται οι φορείς του Δήμου για τη δραστηριότητα και τις εκδηλώσεις τους με ένα διαφανές και δίκαιο σύστημα, κάτι όμως που τόνισε ότι συναντά την αντίδραση της δημοτικής αρχής, η οποία ανέφερε ότι έχει επιλέξει τη ρουσφετολογική διαχείριση των επιχορηγήσεων. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της λυματολάσπης και την πρόταση της παράταξής του, στα ακριβά τιμολόγια της ύδρευσης και της αποχέτευσης και την πρόταση για την ένταξη τουλάχιστον των δικαιούχων διαφόρων κοινωνικών προγραμμάτων σε ένα φθηνότερο τιμολόγιο. Στην δημοσιοποίηση από την παράταξή του της επικινδυνότητας που υπάρχει με τη στέγη από αμίαντο στην αποθήκη του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και του ανάλογου θέματος που υπήρχε με τις αποθήκες της πρώην Αγροτικής Τράπεζας στο Ασπρόχωμα, το οποίο αντιμετωπίστηκε. Παρουσίασε την πρόταση της παράταξής του για ένα αξιόπιστο δίκτυο αστικής συγκοινωνίας στα όρια του Δήμου. Παρουσίασε επίσης τις πρωτοβουλίες της παράταξής του για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου. Υπογράμμισε ότι οι αθλητικές υποδομές βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και πως η δημοτική αρχή αδιαφορεί γι’ αυτό το μεγάλο ζήτημα, σε αντίθεση με άλλες δημοτικές αρχές. Για το Μέγαρο Χορού τόνισε ότι ποτέ δεν τελειώνει και πως η αδράνεια της δημοτικής αρχής για την αξιοποίησή του είναι απόλυτη, ενώ σχολίασε ότι από τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής φαίνεται να μπαίνει σε κίνδυνο και η διοργάνωση του Φεστιβάλ Χορού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι οι επιδόσεις της δημοτικής αρχής όσον αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα δεν ήταν καλές, ενώ όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή δεν γνωρίζει καν προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν. Αναφέρθηκε δε σε καινούργιο πρόγραμμα που αφορά την περιφέρεια του Δήμου και πρότεινε να ξεκινήσει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για ένα πρόγραμμα στις κοινότητες του Ταϋγέτου και για άλλο ένα στις αγροτικές κοινότητες του Δήμου.

Ο Σταμάτης Μπεχράκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αλλάξει τον καταστατικό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως είναι ευκαιρία να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται. Ειδικότερα ανέφερε ότι χρειάζονται αλλαγές που θα ενισχύσουν το ρόλο των τοπικών κοινωνιών, με ξεχωριστά προγράμματα και ξεχωριστούς πόρους. Πρότεινε δε να συγκροτηθεί επιτροπή από μέλη και φίλους του συνδυασμού που θα δουλέψουν για τη κατάρτιση σχετικής πρότασης.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους του «Ανοιχτού Δήμου – Ενεργοί Πολίτες» Στάθη Σταματόπουλο για τις αθλητικές υποδομές, Γιάννη Θεοφιλόπουλο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και Παναγιώτη Αλούπη για τεχνικά ζητήματα.
Χαιρετισμό έκανε η σύμβουλος του συνδυασμού και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Βεργινάδη όπως και οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.
Στ.Μ.