Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016 22:51

Ο ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ, ο Βερναρδάκης, ο Μητσοτάκης και ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη…

Σπύρος Μωρακέας και Χριστόφορος Βερναρδάκης Σπύρος Μωρακέας και Χριστόφορος Βερναρδάκης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ 
Πλούσιο το θεματολόγιο της ομιλίας που έδωσε στην Καλαμάτα, το βράδυ του Σαββάτου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, για τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Μίλησε για τη ρωγμή στη θεσμική αρχιτεκτονική του νεοφιλελευθερισμού, που είπε ότι ξεκίνησε με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνεχίζεται με πολιτικές αλλαγές που έχουν ξεκινήσει και σε άλλες χώρες. Μίλησε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο περιέγραψε ως ακραία νεοφιλελεύθερο. Μίλησε φυσικά και για τα ΜΜΕ, τα οποία τόνισε ότι παραπληροφορούν σε βαθμό θεσμικής εκτροπής. Σημείωσε δε ότι τόσο τα ΜΜΕ όσο και ποδοσφαιρικές ομάδες, αποτελούν βασικά εργαλεία επιχειρηματιών που λειτουργούν μονοπωλιακά. Την ώρα μάλιστα που έκανε την αναφορά για τις ποδοσφαιρικές ομάδες χτύπησε το τηλέφωνο ενός παρευρισκόμενου που είχε ως ήχο τον ύμνο του Ολυμπιακού. «Ακούσαμε τον ύμνο του Μαρινάκη, η τυπικότατη περίπτωση εν πολλοίς στο ποδόσφαιρο και σε μια ΠΑΕ μαύρου χρήματος που εκτρέπεται από άλλες δραστηριότητες, οριζόντιες και μη», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός…

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, το οποίο σχεδόν γέμισε -προκαλώντας όμως εντύπωση η αυξημένη παρουσία αστυνομικών- σημειώνοντας για το τι έχει πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων με τα οποία συνεργάζεται: «Η κυβέρνηση αυτή για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό στην Ευρώπη έρχεται σε ένα ιστορικό χρόνο να αμφισβητήσει τις κλειδωμένες πολιτικές λιτότητας, αυτό που λέγαμε νεοφιλελευθερισμός. Όσο και αν ακουστεί υπεροπτικό, θα έλεγα ότι δυστυχώς ή ευτυχώς στην Ελλάδα έτυχε ο κλήρος να επιχειρήσει την πρώτη ρωγμή στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι πια μια ιδεολογία, μια πολιτική, ένα ρεύμα σκέψης το οποίο θέλει περισσότερη αγορά απέναντι στο περισσότερο κράτος. Στην πραγματικότητα ο νεοφιλελευθερισμός έχει γίνει η ίδια η θεσμική αρχιτεκτονική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής. Ζούμε μια στιγμή όπου αυτό που αμφισβητούμε δεν είναι μόνο μια πολιτική αλλά είναι μια θεσμική αρχιτεκτονική».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η αμφισβήτηση αυτή γίνεται πλέον και στην Ισπανία, σε μικρότερο βαθμό και στην Πορτογαλία, ενώ φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η Ιταλία και πιθανόν η Γαλλία. Υπογράμμισε ωστόσο ότι εξαιρετικής σημασίας είναι η αλλαγή που σημειώθηκε στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας και η οποία έχει αριστερό πρόσημο, αλλά τόνισε ότι η μεγάλη έκπληξη θα είναι η περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Μέκκας του καπιταλισμού όπως σχολίασε, σε περίπτωση που ηγηθεί του Δημοκρατικού Κόμματος αριστερός υποψήφιος.
Αναφερόμενος πάντως και πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ και τη συμβολή του για να γίνει η ρωγμή στον τοίχο του νεοφιλελευθερισμού, ο κ. Βερναρδάκης πρόσθεσε: «Αυτό το brand το περίεργο που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, έγινε σύνθημα στις αμερικανικές διαδηλώσεις για την οικονομική κρίση. Έγινε ρεύμα πολιτικής στράτευσης στη Μεγάλη Βρετανία, ΣΥΡΙΖΑ λέγανε και τρέχανε να οργανωθούν Άγγλοι, Βρετανοί πολίτες. Έγινε σύνθημα και ρεύμα στην Καταλονία, έγινε πολιτική ομάδα στην Ισπανία. Αυτό το όνομα έχει μια πολύ μεγαλύτερη δυναμική που ξεπερνάει τη μικρότητα τη δική μας μπροστά σε αυτό το πραγματικά δυναμικό ρεύμα αμφισβήτησης του καθεστωτικού νεοφιλελευθερισμού».
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι ο πρώτος χρόνος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μέσα από τρικυμίες, σημειώνοντας ότι επικεφαλής της προσπάθειας υπονόμευσης είναι τα ΜΜΕ, συνδυάζοντας το θέμα αυτό και με τη διαδικασία που γίνεται στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την αντιπολίτευση.
Τα ΜΜΕ λειτουργούν ως εξωθεσμικός πολιτικός παράγοντας, που επιβάλει στο πολιτικό σύστημα να λειτουργεί στα δικά του πλαίσια, τόνισε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την εξωθεσμική λειτουργία συνέβαλαν και το ΚΚΕ με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Είπε σχετικά: «Ξεχνάμε ότι δύο πολιτικά κόμματα, η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ, έχουν κερδίσει από τις μεγάλες οικονομικές υπεραξίες των αδειών που δεν υπήρξαν ποτέ; Τι έκανε ο Λεβέντης; Κατέλαβε μια δημόσια συχνότητα την οποία πούλησε. Θα πείτε είναι γραφικός, είναι έτσι, είναι αλλιώς... Μήπως δεν είναι γραφικός και είναι πολύ πιο έξυπνος από εμάς; Είναι σαν να πάει αυτή τη στιγμή κάποιος από εμάς να φτιάξει ένα περίπτερο στην πλατεία, παράνομα, αυθαίρετα εντελώς και κατόπιν να το πουλήσει σε κάποιον επενδυτή που θα έχει περισσότερα χρήματα για να το εξελίξει κιόλας. Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση του ΚΚΕ. Κατείχε ειδική άδεια δημόσιας συχνότητας και την πούλησε, σε off shore εταιρία μάλιστα. Χωρίς να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης».
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης συνέχισε για τα ΜΜΕ τονίζοντας: «Στα ΜΜΕ συμβαίνει κάτι που συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο, είναι δυο παράλληλες διαδικασίες. Είναι ο χώρος όπου οικονομικά συμφέροντα έρχονται και επιβάλλουν ως οικονομικές δυνάμεις επιρροής, που προέχονται από άλλες δραστηριότητες. Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα, στην οικονομική της δραστηριότητα; Υπάρχει μια οριζόντια μονοπωλιοποίηση. Υπάρχουν ορισμένοι κρίσιμοι κύκλοι οικονομικοί οι οποίοι κατέχουν τα πάντα, αυτό που ονομάζουμε με τους παλιούς όρους διαπλοκή. Δηλαδή κάποιος κατέχει τις τηλεπικοινωνίες, τις τράπεζες, την πληροφορική, τις κατασκευές, τα δημόσια έργα. Και επειδή αυτή η διαδικασία συνεχώς ογκώνεται και προφανώς έχει ένα μεγάλο κομμάτι μαύρης οικονομίας, μαύρου χρήματος, που εκβάλλεται; Εκβάλλεται αφενός στα μίντια και αφετέρου στο ποδόσφαιρο».
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να γίνει καμία ρύθμιση όσον αφορά τα ζητήματα και αναφέρθηκε στην ένταση που σημειώθηκε χθες στη Βουλή για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μίλησε για «ωμότητα με την οποία επιχειρείται η συγκρότηση, ακατέργαστα βέβαια, πολύ ακατέργαστα, ενός νεοφιλεύθερου πολιτικού υποδείγματος σε απόλυτη πόλωση με οποιαδήποτε αντίληψη κοινωνική και αναδιανεμητική».
Αναφερόμενος στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί το δικό του κομματικό κράτος, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε: «Εδώ πια τα πόδια σηκώνονται ψηλά και το κεφάλι πάει κάτω. Απίστευτη σπέκουλα με τη συνδρομή προφανώς των αγαπητών Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία συνειδητά, προφανώς, διότι το βλέπουμε μέσα στην καθημερινότητά μας, αντιστρέφουν ή διαστρέφουν την πραγματικότητα. Ο άνθρωπος ο οποίος καθαίρεσε εν μία νυκτί, τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2014, τη στιγμή που μπαίναμε σε προεκλογική περίοδο, όλους τους γενικούς διευθυντές και χωρίς κανένα σύστημα επιλογής τους έβαλε κατ’ ανάθεσίν μιλάει για κομματικό κράτος. Δεν θα ασχοληθώ με το όνομα το οποίο φέρει, το οποίο στην πολιτική ιστορία του τόπου έχει γίνει συνώνυμο των διορισμών, των κουμπαριών και του παλαιού κομματικού συστήματος, κάτι το οποίο και ο ίδιος αναγνωρίζει, διότι στην προεκλογική περίοδο για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας έλεγε ότι το όνομά του είναι ένα βάρος για τον ίδιο».
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο τομέα, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μίλησε για «το γνωστό ιδεολόγημα ότι όσο αναπτύσσω τον δημόσιο τομέα τόσο βλάπτω τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό και αν είναι η φιλοσοφική θεώρηση του νεοφιλελευθερισμού. Είναι η πεμπτουσία της θεωρίας του κοινωνικού αυτοματισμού. Λέει ότι αν οι δημόσιοι υπάλληλοι πάρουν 10% αύξηση αυτό σημαίνει ότι αφαιρούνται πόροι από τον ιδιωτικό τομέα. Μα εδώ όλη η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων της τελευταίας πενταετίας, το 40% μεσοσταθμικά, από πού αφαιρέθηκε; Από τις λίστες Λαγκάρντ; Από την αποταμίευση των φοβερών χρημάτων τα οποία έπαιρναν; Ο χειρότερα αμειβόμενος δημόσιος τομέας στην Ευρώπη ήταν πάντα. Και από αυτόν τον χειρότερα αμειβόμενο αφαιρέθηκε 40%. Στην πραγματικότητα από πού αφαιρέθηκε πέρα από τους δημοσίους υπαλλήλους; Αφαιρέθηκε από τις τοπικές οικονομίες. Όλα τα μικρά μαγαζιά είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται ακριβώς διότι το πρώτο πράγμα που κόπηκε ήταν όλη αυτή η κίνηση της μικρής κατανάλωσης».
Είπε ακόμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ψευδώς ότι έδωσε οριζόντιες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, απαντώντας σχετικά: «Δυστυχώς δεν δόθηκαν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν δόθηκαν αυξήσεις εισοδηματικής πολιτικής, μακάρι να μπορούσαν να δοθούν, είναι υποχρέωση να δοθούν κάποια στιγμή. Διότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί κατά 40% μέσο όρο την τελευταία πενταετία και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 370.000. Και η περίπτωση του δημόσιου τομέα είναι η τυπική περίπτωση αποτυχίας των μνημονιακών προγραμμάτων. Διότι ενώ εξοικονόμησαν ένα δημοσιονομικό όφελος από τη μείωση των 370.000 αυτών ανθρώπων στην ουσία επιβάρυναν το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό με 370.000 ανθρώπους και μάλιστα άμεσα, σε ένα χρονικό διάστημα πάρα πολύ μικρό».
Κατά τα άλλα, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μίλησε για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, το οποίο κυρίως αφορά τη στελέχωση των νομικών προσώπων με αξιοκρατικές διαδικασίες και μέσα από το δυναμικό του δημόσιου τομέα,  την επιλογή γενικών γραμματέων στα υπουργεία μέσα από τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, την αξιολόγηση των στελεχών και του προσωπικού και τη συνέντευξη για την αξιολόγηση.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Μωρακέα, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στήριγμά μας είναι πάντα η κοινωνία. Ένα είναι σίγουρο, ότι οι αγώνες και οι κόποι του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα, για λαϊκή κυριαρχία, δεν θα πάνε χαμένοι. Θα τα καταφέρουμε, θα συνεχίσουμε. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε για μια ολόκληρη τετραετία, γιατί η εντολή που έχουμε είναι εντολή τετραετίας, θα τα καταφέρουμε».
Στ.Μ.