Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2016 00:40

Ο λαός μη φοβηθεί την αστάθεια του πολιτικού συστήματος, να τη διευρύνει με τον αγώνα του

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
«Τώρα ο λαός μας είναι πιο έμπειρος. Μπορεί να αποφύγει τις παγίδες, να προσπεράσει τρικλοποδιές που το σύστημα έχει τη δυνατότητα να του βάζει», τόνισε από την Καλαμάτα ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και κάλεσε στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, «που είναι μια κοινωνική συμμαχία, έχει κινηματικά χαρακτηριστικά με γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης, ανατροπής, έχει πρόταση διακυβέρνησης άλλης εξουσίας, πέρα και έξω από τα όρια των μέχρι σήμερα αστικών διακυβερνήσεων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο λαός όχι μόνο δεν πρέπει να φοβηθεί από εκείνους που προπαγανδίζουν ότι οι κινητοποιήσεις βάζουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος αλλά, αντίθετα, «πρέπει να ενισχύσει την αστάθεια αυτή του πολιτικού συστήματος, να τη διευρύνει με τον αγώνα του, να αξιοποιήσει κάθε ρωγμή που υπάρχει για να βάζει εμπόδια, να συγκεντρώνει δυνάμεις για ριζικές ανατροπές σε συμπόρευση με το ΚΚΕ»...

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παραβρέθηκε στην ετήσια συνεστίαση της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο «Γρηγόρης». Για το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του είπε ότι ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται και πως αντί για ελπίδα έφερε λεπίδα και το τρίτο μνημόνιο. Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ήταν ικανοποιημένος από την επιτυχία της απεργίας της περασμένης Πέμπτης και από την ώθηση που μπορεί να δώσει για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στο θέμα του αγώνα των αγροτών κατά του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό.
Για την απεργία ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε: «Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας δείχνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας που λέει ότι κάτι πρέπει να γίνει, δεν πάει άλλο. Ενός λαού που δεν τον εξαπατούν τα περί προστασίας των αδυνάτων, τα περί κοινωνικής δικαιοσύνης που αναμασά συνεχώς η κυβέρνηση για να πλασάρει τη σφαγή στο ασφαλιστικό».

ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Πρόσθεσε επίσης ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ ότι «η μεγάλη επιτυχία της απεργίας δεν ήταν μόνο η συμμετοχή, η μαζικότητα, η μαχητικότητα. Είναι ότι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις συναντήθηκαν ο απεργός εργάτης που αγωνίζεται για το μεροκάματο, ο άνεργος που δίνει τη μάχη για να ζήσει αυτός και η οικογένεια του, ο φτωχός αγρότης των μπλόκων που ξεκληρίζεται, ο αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας της πόλης και του χωριού, ο μισθωτός επιστήμονας, όλοι όσοι παλεύουν με το λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, στα μακρομάγαζά τους, ο νέος και η νέα, ο φοιτητής, η φοιτήτρια, ο σπουδαστής, ο μαθητής, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Συναντήθηκαν όλοι αυτοί ανεξάρτητα τι ψήφισαν πέρσι το Γενάρη ή στις 20 του Σεπτέμβρη, ανεξάρτητα αν εμπιστεύτηκαν το ΣΥΡΙΖΑ ή όχι ή άλλα κόμματα, που σήμερα είναι απογοητευμένοι, βράζουν στο ίδιο καζάνι, βρίσκεται όλος αυτός ο λαός στην ίδια όχθη απέναντι σε ένα σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Εδώ σε αυτό τον αγώνα μπορεί ο εργάτης, ο άνεργος, ο επαγγελματίας, ο αγρότης, ο νέος και η νέα τώρα να σκεφτεί πως θα πολλαπλασιάσει τη δύναμή του το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή στη δράση, τη συνέλευση, τη συζήτηση, την οργάνωση της πάλης του, τη συζήτηση για το περιεχόμενο, τις μορφές του αγώνα. Εδώ μπορούν να απομονωθούν οι συνδικαλιστικές συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, τα υπόλοιπα τσιράκια του κεφαλαίου που τσάκισαν το εργατικό κίνημα βάζοντας το να υιοθετεί την ανταγωνιστικότητα, τα κέρδη του κεφαλαίου, να υιοθετεί δηλαδή ως δικά του τα αιτήματα των ταξικών του αντιπάλων».

Ο γραμματέας της Τ.Ε. Μεσσηνίας Θοδωρής Μπολέτης, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου Νίκος Κουτουμάνος

ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΔΙΠΟΛΟ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει την πείρα του, τόνισε επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας τους εργαζόμενους να προσέξουν τα καινούργια πολιτικά δίπολα που στήνονται, διότι και αυτά έχουν ως αποστολή την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου: «Εδώ στον αγώνα ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να αξιοποιήσει την πείρα του, να δει ότι οι αγώνες των πρώτων χρόνων της οικονομικής κρίσης ενάντια στα μνημόνια τελικά έφεραν μαζί με τις διάφορες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ εναλλάξ και μετά σε συγκυβέρνηση στη συνέχεια νέα μνημόνια, νέα μέτρα, έφεραν, αντί την ελπίδα, τη λεπίδα του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο λαός στους δρόμους, προδομένος όπως πάντα από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα πλάνα λόγια, δεν γιορτάζει τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνει η κυβέρνηση. Αυτό που ακούγεται απ΄ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα είναι ότι ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Ο λαός μας πιο καθαρά σήμερα μπορεί να δει το κάλπικο, το ψεύτικο δίπολο που στήνεται, ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ., Τσίπρας-Μητσοτάκης, αριστερά-δεξιά, πρόοδος –συντήρηση, για να κρύψουν ότι ο καυγάς δεν αφορά το λαό και τα δικαιώματά του αλλά το κεφάλαιο και τα προνόμια του, τα κέρδη του. Αφορά το ποιος, ποια κυβέρνηση και με ποιους πρόθυμους μπορεί να υλοποιήσει, να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση. Τώρα πιο έμπειρος ο λαός μπορεί να δει τις ντρίπλες, τους ελιγμούς που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο και να αποπροσανατολίσει».

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΣΦΑΞΟΥΜΕ…
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για τους αγρότες και την πρόταση διαλόγου που τους απευθύνει η κυβέρνηση, σχολιάζοντας: «Τι λέει η κυβέρνηση στους χιλιάδες αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα της αγροτιάς; Λέει ότι η θέση της είναι διάλογος, διάλογος, διάλογος… Και ότι η κυβέρνηση είναι δήθεν πρόθυμη να καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις σε ό,τι αφορά όμως τη μεταβατικότητα των διατάξεων. Τι εννοεί μεταβατικότητα των διατάξεων; Ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε, αλλά θα σας σφάξουμε! Αυτή είναι ουσία. Αυτό τους λέει: Σε ένα μήνα, σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο πείτε πότε θέλετε, διαλέξτε και πάρτε…»

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Επίσης ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ ανέφερε για τα αιτήματα των αγροτών και την πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Γιατί κάνουν το κορόιδο όταν οι αγρότες ζητάνε αφορολόγητο πετρέλαιο όπως έχουν οι εφοπλιστές; Όταν ζητάνε άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% για τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως έχουν οι βιομήχανοι, στους οποίους μάλιστα υπόσχεται η κυβέρνηση ότι θα κάνει και νέες μειώσεις. Δεν ξέρει η κυβέρνηση μήπως ότι με τη νέα ΚΑΠ 2015-2020 περικόπτονται όλες οι επιδοτήσεις, οι ενισχύσεις, σταδιακά μέχρι το 2019 και θα φτάνουν συνολικά στο 60%, ότι επιβάλλονται νέες περικοπές σε νέους αγρότες επιδοτήσεων και ενισχύσεων; Δεν ξέρει η κυβέρνηση ότι εφαρμόζει το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που πριν ένα χρόνο έλεγε ότι θα τον καταργήσει με ένα νόμο, για φορολογία 13% από το πρώτο κιόλας ευρώ. Αφού κατάργησε το αφορολόγητο που είχαν με αποδείξεις, το οποίο αντιστοιχούσε σε 9.750 ευρώ, ενώ με το κυβερνητικό σχέδιο αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από 13% στο 20% για το 2016 και φτάνει το 2017 στο 26%». 

Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σύστημα και τη σταθερότητα ή αστάθειά του ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε: «Ποιος κερδίζει από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι φτωχοί αγρότες ή οι μεγάλοι καπιταλιστές στην αγροτική παραγωγή και σε όλη την οικονομία; Και γιατί οι φτωχοί αγρότες και συνολικά ο λαός πρέπει να φοβηθούν από οποιεσδήποτε αστάθειες έχει προσωρινά αυτό το πολιτικό σύστημα, οι διαφορές κυβερνήσεις; Η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος που όλοι αυτοί έν χορώ προπαγανδίζουν είναι μεγαλύτερη αστάθεια μόνο για το λαό, για τα δικαιώματά του και όχι γι’ αυτούς. Ο λαός, το λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να φοβηθεί την αστάθεια αυτή του αστικού πολιτικού συστήματος. Αντίθετα πρέπει να την ενισχύσει, να τη διευρύνει με τον αγώνα του, να αξιοποιήσει κάθε ρωγμή που υπάρχει για να βάζει εμπόδια, να συγκεντρώνει δυνάμεις για ριζικές ανατροπές σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».

ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
 
Σχετικά με τους σχεδιασμούς για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ή με το στήσιμο του δίπολου Τσίπρα-Μητσοτάκη, ο Δ.Κουτσούμπας είπε: «Τώρα ο λαός μας είναι πιο έμπειρος. Μπορεί να δει τους ελιγμούς και τις ντρίπλες που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να κερδίσει κάποιο χρόνο. Μπορεί να αποφύγει τις παγίδες, να προσπεράσει τρικλοποδιές που το σύστημα έχει τη δυνατότητα να βάζει στο λαό. Γιατί τρικλοποδιές είναι οι διάφορες ιστορίες με τις δήθεν οικουμενικές που ακούγονται από τους γνωστούς λαγούς του συστήματος και τις νέες φτερούγες που ετοιμάζονται και τα κάλπικα δίπολα που στήνονται. Αυτά τα σχέδια μπορεί να τα ανακόψει μόνο η μεγάλη λαϊκή συμμαχία, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο απέναντι στα μονοπώλια και την εξουσία τους, με γραμμή πάλης όχι την αλλαγή κάποιων προσώπων, κομμάτων και διαχειριστών στην κυβέρνηση αλλά συνολικά την αλλαγή αυτού του κοινωνικού συστήματος, των συμμαχιών του σε γραμμή σύγκρουσης, ανατροπής αποδέσμευσης από αυτά».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Το κάλεσμα του ο Δημήτρης Κουτσούμπας για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας το διατύπωσε ως εξής: «Απευθυνόμαστε και εδώ από την Καλαμάτα σε όλους όσους και όσες προβληματίστηκαν, που συζητούν μαζί μας για την εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Τη μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί για κάτι διαφορετικό, όχι μόνο εναλλακτικό αλλά ένα ανώτερο τύπο οργάνωσης της κοινωνίας, συνολικά της οικονομίας, στην πατρίδα μας. Σε αυτό το δρόμο ο λαός μας μπορεί να αποτρέψει χειρότερα, να διεκδικήσει και ανάσες ανακούφισης καθημερινές, βελτίωσης της ζωής του. Σε αυτό το δρόμο της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του, της συμπόρευσης με το ΚΚΕ υπάρχει η ελπίδα, υπάρχει λύση σε όφελος του λαού. Η λαϊκή συμμαχία που λέμε είναι κοινωνική συμμαχία, έχει κινηματικά χαρακτηριστικά με γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης, ανατροπής, έχει πρόταση διακυβέρνησης, άλλης εξουσίας, πέρα και έξω από τα όρια των μέχρι σήμερα αστικών διακυβερνήσεων, όπως είναι όλες αυτές οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που γνωρίσαμε δεκαετίες τώρα. Δηλαδή πέρα και έξω από την πολιτική εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων. Βεβαίως σήμερα στην Ελλάδα είναι ακόμα δύσκολες οι συνθήκες όμως διαμορφώνονται προϋποθέσεις διαμορφώνονται τα φίλτρα αυτής της συμμαχίας, με οργανωμένη βάση σε χώρους δουλειάς, στην εργατική λαϊκή γειτονιά. (…) Αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική συμμαχία με κριτήρια όχι ιδεολογικά, πολιτικά, που χρησιμοποιούν οι άλλες δυνάμεις μόνο για να διασπάνε, για να χωρίζουν το λαό μας. Απευθύνουμε κάλεσμα για συμπόρευση με το ΚΚΕ, για στήριξη αυτής της λαϊκής συμμαχίας. Θέλουμε να συζητήσουμε όλοι και όλες να καταλήξουμε μέσα από τους αγώνες στο κίνημα, στη βάση, ποιες είναι οι αιτίες που φτάσαμε ως εδώ, ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, πως πρέπει να βαδίσουμε νικηφόρα για την κατάκτηση της εξουσίας του λαού, με πρωταγωνιστή την εργατική τάξη, τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, με πρωτοπορία την εργατική τάξη, με το ΚΚΕ μπροστά και πανταχού παρόν». Κλείνοντας την ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε καταχειροκροτούμενος και με συνθήματα για την ιστορία και τη δράση του ΚΚΕ: «Τα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι να σβήσουμε τα κεράκια των 100 γενέθλιων, ενός αιώνα ζωής και δράσης, είναι χρόνια δυνατά, πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά γι’ αυτό όλοι και όλες και δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, καλή δύναμη, καλή υγεία και όλοι στους αγώνες, να είμαστε καλά, να έχουμε κουράγιο, υπομονή, αντοχή πίστη στον αγώνα του λαού, πίστη στο ΚΚΕ».
Στ.Μ.