Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 18:58

Αμφιβολίες αλλά και μισόλογα για έργο 9.500.000 ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 15.000 ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ
Έργο 9.500.000 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επαναδιακηρύχθηκε ύστερα από ενστάσεις ενδιαφερόμενων εταιριών και το οποίο αφορά την αντικατάσταση περίπου 15.000 φωτιστικών της Καλαμάτας, προβλημάτισε τόσο την Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε το μεσημέρι, ώστε ύστερα από μιας ώρας συζήτηση ανέβαλε την εκδίκαση ένστασης για κάποιο όρο της νέας διακήρυξης, ο οποίος, σύμφωνα με την ενιστάμενη εταιρία, περιορίζει τον ανταγωνισμό για τη διεκδίκηση του έργου. Μάλιστα ο…

…Κώστας Καυκάς, εκπρόσωπος της ενιστάμενης εταιρίας, ανέφερε ότι μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα συναντούσε το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, προκειμένου να του παρουσίαζε το λόγο που η εταιρία του δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά την πρώτη διακήρυξη του έργου. «Είναι off the record», ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν το λέω εδώ για να μην τα κάνω χειρότερα»! Τα μισόλογα αυτά του εκπροσώπου της εταιρείας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση συμβούλου της πλειοψηφίας, Παύλου Μπουζιάνη, ο οποίος τον κάλεσε να μιλήσει καθαρά, τότε όμως εκείνος «τα μάζεψε» λέγοντας ότι «δεν υπονοώ τίποτα» και ότι «το αποσύρω αυτό που είπα αν έχετε πρόβλημα».
Η εταιρία Καυκάς κατέθεσε ένσταση κατά του όρου της διακήρυξης που επιβάλει την τήρηση ενός οικονομικού δείκτη, τον οποίο οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα πρέπει να καλύπτουν ώστε να γίνουν δεκτές οι προσφορές τους. Ο δείκτης αυτός λέει ότι τα ίδια κεφάλαια προς το σύνολο των υποχρεώσεων πρέπει να είναι άνω του 0,90 και πως το κυκλοφορούν ενεργητικό προς τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις πρέπει να είναι άνω του 1,4.
Ο Κώστας Καυκάς τόνισε ότι τέτοιος όρος δεν υπάρχει σε καμία διακήρυξη πουθενά στον κόσμο και πως αυτόν τον όρο δεν μπορούν να τον καλύψουν, σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους, ούτε οι μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα ΕΛΠΕ, την AEGEAN AIRLINES, την INTRAKAT κ.ά
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αλλά και ο τεχνικός σύμβουλος για το συγκεκριμένο έργο, Παναγιώτης Τζανίκος, ανέφεραν από την πλευρά τους ότι ο συγκεκριμένος όρος μπήκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εταιρίες που κάνουν προσφορά θα έχουν ισχυρές οικονομικές δυνατότητες, διότι πρόκειται για έργο που ουσιαστικά θα αυτοχρηματοδοτηθεί από τον ανάδοχο και εκείνος θα πληρωθεί στη συνέχεια και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας.
Μάλιστα ο Παναγιώτης Τζανίκος ανέφερε ότι ο οικονομικός δείκτης αυτός είναι δείκτης που χρησιμοποιεί το ίδιο το Δημόσιο σε διαγωνισμούς κατασκευαστικών έργων.
Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Δημήτρης Μπούχαλης και οι άλλοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, δεν τοποθετήθηκαν επί του θέματος παρά μόνο όταν τοποθετήθηκαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν την αναβολή του θέματος για να μελετηθεί καλύτερα.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο δείκτη, με την έννοια ότι δεν φαίνεται να δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης της δυνατότητας συμμετοχής περισσότερων εταιριών στο διαγωνισμό.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι τα έργα αυτά πρέπει να γίνονται από δημόσιο φορέα και μάλιστα αναρωτήθηκε «εμείς τι παριστάνουμε εδώ;», όταν τη μελέτη και τους όρους της διακήρυξης τα έχει κάνει ιδιώτης τεχνικός σύμβουλος και το έργο πρόκειται να κάνει ιδιωτική εταιρία.
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλης Αντωνόπουλος, από την πλευρά του εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν μπορεί να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, τη στιγμή που, όπως είπε, από τη φάση ακόμη της διακήρυξης έχουν διαπιστωθεί τόσα προβλήματα, ενώ σχολίασε επίσης ότι «ο Δήμος το δουλεύει το έργο με τρόπο που δεν επιτρέπει τη διαφάνεια».
Σημειώνεται ότι ο ανάδοχος θα προχωρήσει στην αντικατάσταση 15.000 φωτιστικών στην Καλαμάτα και θα πληρώνεται κάθε χρόνο, για δέκα χρόνια, από το όφελος που θα έχει ο Δήμος από την εξοικονόμηση πόρων με τη λειτουργία των νέων φωτιστικών.
Στ.Μ.