Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 21:50

Από λαχανόκηπους μέχρι photoshop και από χαρακτική έως ελαιοκαλλιέργεια

Παναγιώτης Τζαβάρας και Απόστολος Γκούνης Παναγιώτης Τζαβάρας και Απόστολος Γκούνης

Β’ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΟ ΚΕΚ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Σαράντα τμήματα θα λειτουργήσει το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεσσηνίας (πρώην ΝΕΛΕ) στον β’ κύκλο του εκπαιδευτικού έτους 2015-2016, που ξεκινάει το Μάρτιο. Είναι τα τμήματα που παραδοσιακά επιλέγονται από πολλούς καταρτιζόμενους, όπως της αγιογραφίας, της ζωγραφικής, της κατασκευής κοσμήματος, της ραπτικής κ.ά. Είναι όμως και νέα τμήματα, όπως των λαχανόκηπων, του photoshop, της χαρακτικής, της ελαιοκαλλιέργειας, της παρασκευής καλλυντικών…

Για τα τμήματα του β’ κύκλου μίλησαν σήμερα ο κατά νόμο υπεύθυνος του ΚΕΚ, περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Γκούνης και ο διευθυντής κατάρτισης, Παναγιώτης Τζαβάρας. Αιτήσεις για εγγραφή στα τμήματα θα γίνονται ηλεκτρονικά (kekepemes@hotmail.gr), από τη Δευτέρα 15 Φλεβάρη μέχρι την Πέμπτη, 18 του μήνα. Τις ίδιες ημέρες θα γίνονται αιτήσεις, στα γραφεία του ΚΕΚ όμως, για την επιλογή των επιμορφωτών.
Ο Απόστολος Γκούνης ανέφερε ότι κατά τον α’ κύκλο καταρτίστηκαν περίπου 1.000 άτομα, ενώ αιτήσεις είχαν υποβάλει συνολικά περίπου 1.700 άτομα.
Σε ό,τι αφορά τα τμήματα που θα λειτουργήσουν στο β’ κύκλο ο κ. Γκούνης σημείωσε: «Στο νέο εξάμηνο θα έχουμε 23 τμήματα στην Καλαμάτα, δύο τμήματα στη Μεσσήνη, το ένα θα είναι αγιογραφίας και το άλλο χαρακτικής, που μάλιστα θα το κάνουμε στο Μουσείο Χαρακτικής «Τάκης Κατσουλίδης». Ακόμη θα λειτουργήσουμε ένα τμήμα στη Βαλύρα, ένα στη Μικρομάνη, δύο στην Κυπαρισσία, ένα στα Φιλιατρά, ένα στο Βασιλίτσι και ένα στο Μουζάκι. Θα έχουμε ακόμη δύο τμήματα στο ΚΕΦΙΑΠ, ένα στο ΚΑΠΗ της Καλαμάτας και για πρώτη φορά θα κάνουμε σε πέντε μεγάλα χωριά της Μεσσηνίας τμήματα ελαιοκαλλιέργειας, με προγράμματα 20 ωρών».
Ο Απόστολος Γκούνης τόνισε ακόμη ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η μοναδική στη χώρα που υλοποιεί τέτοια προγράμματα εντελώς δωρεάν για τους πολίτες. Όπως πρόσθεσε, «το ΚΕΚ Μεσσηνίας έχει ιστορία 35 χρόνων και έχουμε τη διάθεση να συνεχίσουμε όσο μας στηρίζει και ο κόσμος της Μεσσηνίας».
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Τζαβάρας σημείωσε ότι στο β’ κύκλο θα λειτουργήσουν τμήματα με προγράμματα «που έχουν καταξιωθεί στο παρελθόν και παραδοσιακά είναι πολύ δημοφιλή για τον κόσμο. Πρόκειται για την αγιογραφία, τη ζωγραφική, την κατασκευή κοσμήματος, το πλέξιμο και την κοπτική. Σε αυτά τα πολύ επιτυχημένα προγράμματα για πρώτη φορά σχεδιάζουμε και προσθέτουμε, ακούγοντας τις αιτήσεις και το ενδιαφέρον του κόσμου, δυο-τρεις καινούργιες θεματικές ενότητες, όπως είναι των νέων τεχνολογιών, όπου θα υλοποιήσουμε πρόγραμμα γραφιστικής και επεξεργασίας εικόνας, που αφορά ένα κομμάτι ενδιαφερομένων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Για πρώτη φορά υλοποιούμε και το πρόγραμμα πρακτικές εφαρμογές και διαδικτυακά εργαλεία των υπολογιστών, που και αυτό είναι ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με τα διαδικτυακά εργαλεία και με το ίντερνετ στην καθημερινότητά μας και πως μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη χρησιμοποιώντας το ίντερνετ. Στο δεύτερο θεματικό κύκλο, που έχει να κάνει με τα καλλιτεχνικά, έχουμε προσθέσει δύο καινούργιες ειδικότητες, τη χειροτεχνία-ντεκουπάζ, είναι ειδικότητα που την έχουν ζητήσει πάρα πολλοί. Επίσης έχουμε προσθέσει την ιστορία τέχνης. Σε αυτά τα τέσσερα προγράμματα προσθέσαμε τους αστικούς λαχανόκηπους που είναι οι μικροκαλλιέργειες φυτών σε μικρούς χώρους, ακόμη και στο μπαλκόνι. Έχουμε προσθέσει και ένα τουριστικό τμήμα που αφορά τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων».
Ακολουθούν συνημμένα η προκήρυξη για την πρόσληψη των επιμορφωτών και δελτίο Τύπο για τα τμήματα του β’ κύκλου.
Στ.Μ.