Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 09:01

Πασαρέλα στην Αμφείας και "1st Kalamata Street Fashion Show & 27210 Design Pop Ups"

Πασαρέλα στην Αμφείας και "1st Kalamata Street Fashion Show & 27210 Design Pop Ups"

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
Εντελώς πρωτότυπη, τουλάχιστον για την περιοχή μας, αλλά και πολυσύνθετη είναι η εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας για τον Απρίλιο, με τίτλο «1st Kalamata Street Fashion Show & 27210 Design Pop Ups». Πρόκειται για μια συνάντηση σχεδιαστών μόδας που δουλεύει με φυσικά υλικά, για τη λειτουργία Pop Up Shops Ελλήνων σχεδιαστών στα καταστήματα του πεζόδρομου της Αμφείας στο Ιστορικό Κέντρο, για την πραγματοποίηση επίδειξης μόδας με τη συμμετοχή γνωστών ξένων και Ελλήνων σχεδιαστών αλλά με μοντέλα όλων των ηλικιών και των διαστάσεων, καθώς και για δημιουργική συνάντηση σχεδιαστών με τοπικές επιχειρήσεις με σκοπό την υποστήριξη επιχειρηματικών ιδεών με επίκεντρο τη μόδα και το σχέδιο…

Η πρωτοβουλία αυτή του Συλλόγου Αποφοίτων στηρίζεται από τη δημιουργική ομάδα «Λάδι Βιώσας» και το καφέ art «Οι Κούνιες», ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Στους σκοπούς της εκδήλωσης είναι και η υποστήριξη του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό, καθώς και της Φιλοζωικής Οργάνωσης Καλαμάτας.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου των διοργανωτών σημειώνονται τα εξής: «Το “1st Kalamata Street Fashion Show & 27210 Design Pop Ups” διοργανώνεται στην Καλαμάτα το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και την συνδιοργάνωση του Συλλόγου Αποφοίτων Μαρία Κάλλας του Μ.Σ.Κ., της δημιουργικής ομάδας της εταιρείας Λάδι Βιώσας και του καφέ art “Oi Κούνιες”.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρουσιάσει αποκλειστικά χειροποίητα προϊόντα (ρουχισμό, υποδήματα, αξεσουάρ, διακοσμητικά κλπ) με στοχευμένη Ελληνική τοπική ταυτότητα, re-design Local Products και να δώσει τη δυνατότητα σε νέους Έλληνες σχεδιαστές να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους, που θα έχουν μια ισχυρή προβολή όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε Εθνικό και στο εξωτερικό.
Οι εθελοντές της ομάδας ήρθαν σε επαφή με Έλληνες σχεδιαστές / χειροτέχνες από τη Μεσσηνία αλλά και με quest σχεδιαστές από άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, που επιλέγουν φυσικά υλικά και ήπιες μεθόδους κατεργασίας και που με την δουλειά τους διασώζουν παραδοσιακές μεθόδους χειροτεχνίας. Επίσης έχει γίνει προσέγγιση σε ομάδες Ελλήνων σχεδιαστών με καινοτόμα προϊόντα που ανάγουν το Ελληνικό design σε επίπεδο που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από το παγκόσμιο περιβάλλον της μόδας και του σχεδίου. Η αντίληψη των δημιουργών είναι ότι το Ελληνικό σχέδιο και η δημιουργικότητα δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα διαθέτει την πρωτοτυπία, την ποιότητα και τη δεξιοτεχνία στην μόδα, στο σχέδιο και στο product design.
Στην ίδια εκδήλωση η δημιουργία Pop Up Shop με Έλληνες σχεδιαστές και εξειδικευμένους δημιουργούς αποτελεί μια πρόκληση και μια απρόσμενη ευφορία στο καταναλωτικό κοινό που ψάχνει να βρει τη διαφορετικότητα στο design μέσα από προσεγμένες συλλογές και ανοίγει τον δρόμο στην αναγνώριση ενός Τοπικού Brand name μέσα από την παρουσίαση των προϊόντων σε χώρους ιδιαίτερους, που είναι και ένα από τα μέγιστα θετικά χαρακτηριστικά των Pop Up Shop.
Ο κόσμος της Καλαμάτας θα έχει την δυνατότητα μέσα από τα “27210 Design Pop Ups”, που θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μέσα στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον πεζόδρομο, να δει από κοντά και να αγοράσει προϊόντα των σχεδιαστών, σε συγκριτικά χαμηλές τιμές, με μέρος των εσόδων να διατίθενται στο Κέντρο Ημέρας Παιδιών & Εφήβων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας & τη Φιλοζωική Οργάνωση Καλαμάτας.
Βασικό κομμάτι της εκδήλωσης είναι φυσικά και το “1st Kalamata Street Fashion Show”, που δεν είναι τίποτα άλλο από μια υπαίθρια πασαρέλα που θα δημιουργηθεί σε όλο το μήκoς του πεζόδρομου της οδού Αμφείας. Στην πασαρέλα αυτή θα παρουσιαστούν σειρές ρούχων από αναγνωρισμένους σχεδιαστές του εξωτερικού, από σχεδιαστές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και τοπικών atelier.
Σημαντική διαφορά στη δική μας πασαρέλα είναι πως τα μοντέλα θα είναι καθημερινοί άνθρωποι της πόλης. Μητέρες, φίλοι, μαθητές, ακόμη και “μοδάτα” τετράποδα – μιας και η πασαρέλα συμπεριλαμβάνει σειρά ρούχων για σκυλάκια- θα περπατήσουν στην πασαρέλα του πεζόδρομου.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον επιθυμεί να λάβει μέρος είτε στο “1st Kalamata Street Fashion Show” (επαγγελματίες που διατηρούν atelier ή ασχολούνται με την δημιουργία / σχεδιασμό ρούχων) είτε στο “27210 Design Pop Ups” (επαγγελματίες που κατασκευάζουν κοσμήματα, χειροτεχνίες, αξεσουάρ – τσάντες, παπούτσια κλπ- διακοσμητικά- κούπες, κεραμικά κ.α.).
Η διαδικασία που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι να στείλουν ένα μικρό κείμενο καθώς και 2 τουλάχιστον φωτογραφίες με την δουλειά τους έως και τέλος Φεβρουαρίου (29/2) σε ένα από τα παρακάτω e mails: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. *τα e- mail των ενδιαφερόμενων θα προωθούνται και θα αξιολογούνται από μια ομάδα σχεδιαστών στην Ολλανδία και θα ενημερώνονται εκ νέου σχετικά με τη συμμετοχή τους. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορούν να καλούν στα: 0031 614131858 ( “27210 Design Pop Ups Shops” ) & 6984944012 ( “1st Kalamata Street Fashion Show” ) Η εκδήλωση παρουσιάζει μεταξύ άλλων τους καταξιωμένους σχεδιαστές: Νathalie d' Αnvers | P.S I Made this | Aimilia’s Project | MY Maria Geroula | Yiota Vogli | Vagy Mariolou | Katerina Ioannidis | Ilias Marcolefas | Its All Greek on Me | Ploos Design | Cleo Gkatzeli | Μatalou |3rd Floor Jewels | 157-173 Designers | Εrgo_Bags
Τέλος, την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί - για πρώτη φορά στην Μεσσηνία - Δημιουργικό Brunch στις Κούνιες (Δικτύωση των σχεδιαστών με τοπικές επιχειρήσεις). Το δημιουργικό Brunch με τοπικά προϊόντα από τον Σεφ Γεώργιο Μαύρο, με σκοπό την γνωριμία των σχεδιαστών. Επαφές και συζητήσεις με τοπικές επιχειρήσεις -Ομιλίες σχεδιαστών για την πορεία του σχεδίου / packaging / marketing σε τοπικό επίπεδο στην Ελλάδα και προοπτικές για την δημιουργία τοπικού ID Design. Guest Designer: Νathalie d' Αnvers απο το Βέλγιο που έχει κάνει διατριβή για την πορεία του ελληνικού σχεδίου και υφασμάτων από τα Ελληνιστικά χρόνια μέχρι και σήμερα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Το Creative Brunch, είναι μια μοναδική διαδραστική εκδήλωση που στοχεύει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας που σκοπό έχει την ανάπτυξη, τη στήριξη και προώθηση επιχειρηματικών ιδεών με επίκεντρο το σχέδιο, τη μόδα και την δημιουργία Μόδας /τάσης με ταυτότητα τοπική».