Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 09:59

Ξεμπλόκαρε (προσωρινά;) η διαδικασία για το έργο των 9,5 εκατομμυρίων για τα φώτα της Καλαμάτας

Ξεμπλόκαρε (προσωρινά;) η διαδικασία για το έργο των 9,5 εκατομμυρίων για τα φώτα της Καλαμάτας

ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΟ
Άνοιξε ο δρόμος ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός για το έργο των 9.500.000 ευρώ περίπου, με το οποίο θα αντικατασταθούν 15.000 φωτιστικά στην Καλαμάτα, με τεχνολογία που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και εξοικονομεί πόρους για το Δήμο. Ωστόσο, η εταιρία που είχε κάνει ένσταση κατά ενός συγκεκριμένου όρου της διακήρυξης υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός αλλά και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει γιατί θα τον μπλοκάρει το Ελεγκτικό Συνέδριο…

Ειδικότερα, χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας κλήθηκε να εκδικάσει την ένσταση της εταιρίας Καυκάς, από την Αθήνα, η οποία ζητάει να απαλειφθεί από τη διακήρυξη όρος που θέτει πολύ αυστηρό οικονομικό δείκτη προκειμένου να μπορούν οι εταιρίες να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Ο δείκτης αυτός λέει ότι τα ίδια κεφάλαια προς το σύνολο των υποχρεώσεων πρέπει να είναι άνω του 0,90 και πως το κυκλοφορούν ενεργητικό προς τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις πρέπει να είναι άνω του 1,4.
Η ένσταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Οικονομικής Υπηρεσίας, ύστερα και από σχετική εισήγηση τόσο του ιδιώτη τεχνικού συμβούλου ο οποίος έχει κάνει την προμελέτη του έργου και έχει καταρτίσει τη διακήρυξη όσο της Τεχνικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, τόνισε ότι ο συγκεκριμένος δείκτης καλός μπήκε στη διακήρυξη, διότι διασφαλίζει ότι το έργο θα διεκδικήσουν επιχειρήσεις με πιστοποιημένες οικονομικές δυνατότητες. Και όπως συνέχισε, επειδή πρόκειται για έργο που έχει επενδυτικό χαρακτήρα, δηλαδή ο ανάδοχος πρώτα θα υλοποιήσει το αντικείμενο της σύμβασης και μετά θα πληρωθεί και μάλιστα τμηματικά, σε βάθος δεκαετίας, επιβάλλεται να διασφαλιστεί ότι οι εταιρίες που θα διεκδικήσουν το έργο έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να το υλοποιήσουν.
Ο Κώστας Καυκάς, εκπρόσωπος της ενιστάμενης εταιρίας, υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος όρος είναι παράνομος και ότι ο Δήμος παραβιάζει τη νομοθεσία με τη συγκεκριμένη διακήρυξη. Είπε επίσης ότι η εμμονή στην επιβολή του συγκεκριμένου έργου φανερώνει ότι ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός και ανακοίνωσε ότι η εταιρία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και ότι έτσι και αλλιώς το έργο δεν πρόκειται να πάρει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε ό,τι αφορά την εταιρία που εκπροσωπεί τόνισε ότι εντάσσεται στις 55 οικονομικά ισχυρότερες εταιρίες της Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, καταψήφισε την εισήγηση της πλειοψηφίας, για την απόρριψη της ένστασης, εκφράζοντας την άποψη ότι ο συγκεκριμένος όρος της διακήρυξης δεν συμβάλει ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό περισσότερες εταιρίες.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, ψήφισε λευκό, σημειώνοντας προηγουμένως ότι αφενός οι όροι της διακήρυξης φαίνεται να έχουν καταρτιστεί βάσει οδηγιών άλλων και όχι βάσει των συμφερόντων του Δήμου και αφετέρου ότι πρόκειται για έργο που εντάσσεται στη λεγόμενη πράσινη οικονομία, ένα καινούργιο πεδίο για την εξασφάλιση τεράστιων κερδών για το κεφάλαιο.
Ο τεχνικός σύμβουλος που έφτιαξε τη διακήρυξη, Παναγιώτης Τζανίκος, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η ένσταση δεν μπορεί να σταθεί νομικά και πρέπει να απορριφθεί.
Σημειώνεται ότι το θέμα είχε συζητηθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία όμως ανέβαλε τη λήψη απόφασης, μετά από υπαινιγμούς που είχε κάνει και πάλι ο εκπρόσωπος της εταιρίας Καυκάς.
Στ.Μ.