Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 17:12

«Αυτό που συμβαίνει με τους πρόσφυγες δεν τιμάει το ανθρώπινο γένος, πρέπει να βοηθήσουμε»

«Αυτό που συμβαίνει με τους πρόσφυγες δεν τιμάει το ανθρώπινο γένος, πρέπει να βοηθήσουμε»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π. ΝΙΚΑ 
Ανθρωπιστική θέση για τους πρόσφυγες διατύπωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, χθες το βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει δεν τιμάει το ανθρώπινο γένος και υπογράμμισε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να υποστηριχθούν από όλους. Σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία και ότι προέχει να βοηθηθούν οι πρόσφυγες…

«Η όλη εικόνα είναι μια τραγική κατάσταση. Να αποκόψουμε εντελώς το πολιτικό γεγονός, τι έκανε η κυβέρνηση, τι δεν έκανε, αν τα έκανε καλά ή πολύ καλά ή λιγότερο καλά κ.λπ. Αυτό δεν έχει τώρα καμία ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει ότι έχουμε στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε καταστάσεις δραματικές και βεβαίως οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να βοηθηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας και συνέχισε: «Δεν ξέρω ποια πολιτική θα υπάρξει στο μέλλον. Αλλά αυτές οι σκηνές που βλέπουμε κάθε ημέρα στην τηλεόραση με μικρά παιδιά, με εγκύους, με αναπήρους επάνω σε καροτσάκια, προερχομένους από μία χώρα ρημαγμένη -που ξέρουμε ποιοι τη ρήμαξαν και γιατί τη ρήμαξαν- αυτό δεν τιμά το ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο είδος. Πρέπει να υπάρξουν οι πολιτικές εκείνες και η μικρή Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών από μόνη της, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εάν το πρόβλημα είναι όσο είναι σήμερα, δηλαδή καμιά 30.000-40.000 πρόσφυγες, είναι βέβαιο ότι η χώρα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα προσωρινά. Εάν όμως συνεχίσουν τα κύματα να έρχονται προφανώς τα προβλήματα θα οξυνθούν».
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας των προσφύγων στην περιοχή μας, ο δήμαρχος ανέφερε: «Έχω να σας πω κατηγορηματικά ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει ειδοποιηθεί ούτε έχει ζητηθεί η άποψή του από κανέναν. Γράφονται διάφορα στα site. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μια συγκεκριμένη διαδρομή και επί της διαδρομής δημιουργούνται προβλήματα. Θέλουν να πάνε στα Σκόπια και να πάνε στη Γερμανία και στην Αυστρία. Κανένας δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, να πάει να τους μαντρώσει μάλιστα σε μια περιοχή η οποία είναι εκτός του δρόμου τους».
Τέλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανακοίνωσε ότι ο Δήμος με κοινωνικές δομές του προσφέρει βοήθεια για τους πρόσφυγες συνεργαζόμενος με τους Δήμους Χίου και Μυτιλήνης, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνεργασία και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αλλά και με τους Δήμους στους οποίους λειτουργούν και θα λειτουργήσουν κέντρα φιλοξενίας.
Στ.Μ.