Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 19:09

Σημαντική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και δωρεάν εξετάσεις

Άγγελος Χρονάς, Ελένη Αλειφέρη, Πολυτίμη Κυπραίου Άγγελος Χρονάς, Ελένη Αλειφέρη, Πολυτίμη Κυπραίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Γυναίκες μην παραμελείτε την υγεία σας, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία που δίνει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και παρακολουθείστε την Παρασκευή την εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για εκδήλωση στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας που θα γίνει στην Καλαμάτα και η οποία περιλαμβάνει και κλινική εξέταση για το κοινό, την Παρασκευή και το Σάββατο, στα γραφεία της Διεύθυνσης Υγείας, στο ισόγειο του Διοικητηρίου…

Για την επιστημονική αυτή διημερίδα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο περιφερειακός σύμβουλος και ειδικευόμενος χειρουργός στο Ιπποκράτειο Άγγελος Χρονάς, ο οποίος έκανε και την πρόταση για την πραγματοποίηση αυτής της διημερίδας, καθώς και η Πολυτίμη Κυπραίου, του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου «Ξαναρχί-ΖΩ», ο οποίος έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κινητοποιήσει τις γυναίκες προκειμένου να εξεταστούν και να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
Όσες θέλουν να εξεταστούν πρέπει να τηλεφωνήσουν στο 2721361380 προκειμένου να κλείσουν ραντεβού. Οι εξετάσεις αύριο, Παρασκευή, θα γίνονται από τις τρεις μετά το μεσημέρι μέχρι τις έξι το απόγευμα και το Σάββατο από τις εννέα το πρωί μέχρι τις δύο μετά το μεσημέρι και από τις τέσσερις το απόγευμα μέχρι τις εφτά. Όπως σημείωσε ο κ. Χρονάς, αν κατά την εξέταση διαπιστωθεί κάτι ύποπτο, θα γίνεται εξέταση και με υπέρηχο.
Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη ανέφερε ότι η επιστημονική διημερίδα γίνεται σε συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας, της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενώ συνδράμει εθελοντικά ο Σύλλογος «Ξαναρχί-ΖΩ».
Επίσης η Ελένη Αλειφέρη σημείωσε ότι αφορμή για την πραγματοποίηση της διημερίδας δίνει και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μάρτη), ενώ υπογράμμισε ότι το πρώτιστο αγαθό είναι η ζωή, η υγεία, η ποιότητα ζωής και πως αυτό το μήνυμα σκοπεύει να στείλει ειδικά στις γυναίκες η συγκεκριμένη διημερίδα. Τόνισε επίσης την ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι γυναίκες για την υγεία τους, ενώ σημείωσε ότι η εκδήλωση αποσκοπεί και στο να μπορέσουν να εξεταστούν δωρεάν γυναίκες που είτε δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας είτε δεν έχουν προσέλθει μέχρι τώρα σε αυτές.
Ο Άγγελος Χρονάς, αφού ευχαρίστησε από την πλευρά του την Περιφέρεια για την αποδοχή της πρότασής του για την πραγματοποίηση της διημερίδας, τόνισε ότι ο καρκίνος του μαστού σε πρώιμο στάδιο είναι ανιχνεύσιμος και ιάσιμος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δυστυχώς στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά των γυναικών που εξετάζονται για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου. Επίσης ο γιατρός και περιφερειακός σύμβουλος σημείωσε ότι ο σκοπός της διημερίδας είναι να μάθει ο κόσμος τι είναι ο καρκίνος του μαστού, να μάθουν οι γυναίκες πως γίνεται σωστά η ψηλάφηση του μαστού, καθώς και να υπάρξει ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου.
Τέλος, η Πολυτίμη Κυπραίου, από το Σύλλογο «Ξαναρχί-ΖΩ», ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές για την εκδήλωση και απεύθυνε ένθερμο κάλεσμα στις γυναίκες να προσέλθουν, να ενημερωθούν, να εξεταστούν. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εκλιπαρεί τις γυναίκες, τονίζοντας ότι η ίδια έχει άσχημη εμπειρία αλλά μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Αναφερόμενη στο Σύλλογο «Ξαναρχί-ΖΩ» τόνισε ότι αυτός είναι δυνατός, δραστήριος και αγωνίζεται ώστε να μάθουν οι γυναίκες να προστατεύουν την υγεία τους.
Αύριο το πρόγραμμα της επιστημονικής διημερίδας περιλαμβάνει ομιλία για το κοινό, στις εφτά το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», με θέμα «Πρώιμος καρκίνος του μαστού. Από τη διάγνωση στη θεραπεία».
Πρόεδρος της διημερίδας θα είναι ο καθηγητής χειρουργικής, αναπληρωτής του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Κ. Ζωγράφος.
Στ.Μ.