Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 21:49

Μόνο όσους δεν καλύπτονται από το νέο νόμο θα εξυπηρετεί στο εξής το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας

Φένια Εξακουστίδου, Μιχάλης Μπορνόβας Φένια Εξακουστίδου, Μιχάλης Μπορνόβας

ΑΦΟΣΙΩΝΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ 
Το Κοινωνικό Ιατρείο της Καλαμάτας, στο πλαίσιο της αποστολής του για την υποστήριξη όσων δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη, καλεί τους ανασφάλιστους να εκμεταλλευτούν το νέο νόμο και στο εξής να απευθύνονται στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Έτσι, ο όγκος δουλειάς στους εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου θα ελαφρυνθεί και θα μπορέσουν να αφοσιωθούν περισσότερο στην αποστολή τους…

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας και του Συλλόγου Φίλων Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, Μιχάλης Μπορνόβας και Φένια Εξακουστίδου, τόνισαν ότι από τη Δευτέρα το Κοινωνικό Ιατρείο θα δέχεται μόνο τους μετανάστες που δεν διαθέτουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα, καθώς και τους μακροχρόνια άνεργους που είναι μεν ασφαλισμένοι αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τη δαπάνη για τα φάρμακα που έχουν ανάγκη.
Οι Μιχάλης Μπορνόβας και Φένια Εξακουστίδου κάλεσαν επίσης τους εθελοντές γιατρούς του Δημοτικού Ιατρείου να σταματήσουν να στέλνουν τους ανθρώπους που εξετάζουν στο Κοινωνικό Ιατρείο προκειμένου να προμηθευτούν δωρεάν τα φάρμακά τους. Αυτό διότι στο Δημοτικό Ιατρείο εξυπηρετούνται ασφαλισμένοι, που προφανώς μπορούν να προμηθευτούν οι ίδιοι τα φάρμακά τους. Μέχρι πρόσφατα, που λειτουργούσε το Δημοτικό Φαρμακείο (έχει πλέον κλείσει καθώς δεν ήταν εθελοντική δομή αλλά χρηματοδοτούμενη από το Δήμο και το ΕΣΠΑ), οι συγκεκριμένοι έπαιρναν από αυτό τα φάρμακά τους.
Ο Μιχάλης Μπορνόβας τόνισε ότι ο νέος νόμος επιβάλλει στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και το ΠΕΔΥ, να παρέχουν δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους και τους μετανάστες που διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα. Υπογράμμισε δε ότι έχει σταλεί σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας εντολή του υπουργείου Υγείας για την άμεση εφαρμογή του Νόμου, έστω και να δεν εκδοθεί ακόμη η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, σημείωσε ο Μιχάλης Μπορνόβας, «πρέπει όλοι να ξέρουν ότι είτε πάνε στο ΠΕΔΥ είτε στο Νοσοκομείο είτε σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι υπηρεσίες αυτές είναι υποχρεωμένες να τους παρέχουν εντελώς δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη. Επομένως πρέπει να ξέρουν από εδώ και πέρα οι συμπολίτες μας ότι από Δευτέρα το Κοινωνικό Ιατρείο θα καλύπτει ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, που δεν καλύπτονται από κανένα και δεύτερον μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι μπορεί να είναι ασφαλισμένοι αλλά προφανώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Και αυτοί θα πρέπει να το τεκμηριώνουν κιόλας αυτό».
Τέλος ο Μιχάλης Μπορνόβας τόνισε ότι, απελευθερωμένο πλέον το Κοινωνικό Ιατρείο από το βάρος της εξυπηρέτησης ανθρώπων που η αποστολή του δεν προέβλεπε να εξυπηρετεί, θα μπορέσει πλέον να ετοιμαστεί «για το τεράστιο θέμα του προσφυγικού. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι διότι δεν ξέρουμε και στην πόλη μας πότε θα φτάσει».
Η Φένια Εξακουστίδου σημείωσε από την πλευρά της ότι το Κοινωνικό Ιατρείο όλο το προηγούμενο διάστημα, γνωρίζοντας ότι έλειπαν πολλές ιατρικές ειδικότητες από το ΠΕΔΥ και το Νοσοκομείο, εξυπηρετούσε ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιώτη ιατρό. Όμως, συνέχισε, «τον τελευταίο χρόνο μεγάλωσε πολύ ο όγκος αυτών των ανθρώπων που προσέρχονταν στο Κοινωνικό Ιατρείο. Μπήκε λοιπόν ο προβληματισμός για το τι κάνουμε εμείς εδώ, δεδομένου ότι από την αρχή είχαμε πει ότι δεν αποτελούμε το δεκανίκι καμίας πολιτείας, κανενός υπουργείου, καμίας κυβέρνησης. Είμαστε εδώ πραγματικά για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να απευθυνθούν στις δημόσιες δομές υγείας. Έτσι με ιδιαίτερη χαρά είδαμε τη ψήφιση αυτού του νόμου, παρότι έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα. Έπρεπε να έχει γίνει πριν ένα χρόνο αλλά έστω και τώρα είναι πάρα πολύ βοηθητικό».
Στ.Μ.