Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 14:08

“Μη φοβάστε την έξοδο από το Ευρώ”

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Βασίλη Τσουλάκο (αριστερά) από τη ΛΑΕ Μεσσηνίας Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Βασίλη Τσουλάκο (αριστερά) από τη ΛΑΕ Μεσσηνίας

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
«Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να ρίχνουμε σε αγέννητες γενιές τα χρέη. Δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό στα παιδιά μας. Tώρα πρέπει να λύσουμε το γόρδιο δεσμό» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας χθες βράδυ στην Καλαμάτα...

Σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση της Λαϊκής Ενότητας απέναντι στο τρίτο «τριπλό» μνημόνιο (οικονομικό, προσφυγικό, γκριζοποίηση του Αιγαίου από το ΝΑΤΟ). Ειδικότερα για το προσφυγικό, παρατήρησε ότι «οι αρχιεγκληματίες που κυβερνούν την Ε.Ε. υποκινούν τους πολέμους και ύστερα κλείνουν τα σύνορα στα θύματα. Θέλουν διεθνές ποινικό δικαστήριο». Είπε ακόμη ότι υπάρχει σιωπηρή συμφωνία να γίνει η Ελλάδα προσφυγικό οικόπεδο, ενώ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η πρώτη χώρα στην οποία πηγαίνει ένας πρόσφυγας είναι υποχρεωμένη να του δώσει χαρτιά και να τον αφήσει να πάει στη χώρα της επιλογής του. Αυτό θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία.
Όσον αφορά στην αντιμνημονιακή πρόταση της ΛΑΕ, είναι το εθνικό νόμισμα και η παύση πληρωμής του χρέους από μια πραγματικά αριστερή κυβέρνηση, όπως είπε, καλώντας να δημιουργηθεί ένα ευρύ πλατύ μέτωπο με όλες τις αριστερές δυνάμεις. Χαρακτήρισε δε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «νέα μεταμφιεσμένη δεξιά», μιλώντας για μετάλλαξη.
«Σήμερα όλοι χρωστάνε σε όλους, μια αλυσίδα που δε βγάζει πουθενά» σημείωσε ο πρόεδρος της ΛΑΕ και πρότεινε εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών, γιατί οι τράπεζες - επιχειρήσεις καταληστεύουν τον ελληνικό λαό, αλλά και Σεισάχθεια για το ιδιωτικό χρέος, με γενναίες ρυθμίσεις για τους μικρούς που δεν μπορούν να αποπληρώσουν, προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.
Επισήμανε ότι με το νέο ασφαλιστικό - φορολογικό έρχεται το τέλος των συντάξεων, η εξόντωση των αγροτών, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που θα πρέπει να δίνουν για ασφαλιστικές εισφορές και φόρους συνολικά το 84% του εισοδήματός τους. Αντίθετα, όπως είπε, η Λίστα Λαγκάρντ εξακολουθεί να μην διερευνάται από το 2010, γιατί μεγαλοσχήμονες δεν πρέπει να θιγούν.
Αναφέρθηκε στις τράπεζες που έχουν περάσει σε ξένα χέρια και τα «κόκκινα δάνεια» σε ξένα funds, με τους πλειστηριασμούς να έρχονται, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Γιάννη Στουρνάρα και στο ρόλο που είχε για το πέρασμα της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς, αν και η Πειραιώς έπρεπε να απορροφηθεί από την Αγροτική. Μίλησε και για τη ΔΕΗ, που καλείται να δώσει το 30% των πελατών της και την παραγωγή της (λιγνίτη, νερά). Κάτι που, όπως σημείωσε, ήθελαν από παλιά, από τότε που ο ίδιος ήταν υπουργός, οι Κοπελούζος και Μυτιληναίος.
Ο Π. Λαφαζάνης έκανε επίσης λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, λιμανιών, αεροδρομίων κ.λπ., μιλώντας για οικονομική κατοχή και οικονομική γενοκτονία. Είπε ότι η λιτότητα, οι φόροι και το ξεπούλημα της χώρας μπορούν να γίνουν παρελθόν εάν οι αριστερές δυνάμεις ενωθούν και κάνουν το βήμα με στόχο το νέο σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Για να γίνει όμως αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται η πρόταση της ΛΑΕ να γίνει «κτήμα» του λαού, ο οποίος πρέπει να σταματήσει να φοβάται, γιατί «όποιος φοβάται χάνεται».
Όσο για την ανησυχία που μπορεί να υπάρχει για πιθανή υποτίμηση, ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς η χώρα θα στραφεί σε άλλους ανταγωνιστικούς τρόπους ανάπτυξης, όπως εξαγωγή φθηνών προϊόντων, μείωση των εισαγωγών, αύξηση του παραγωγικού δυναμικού, θα είναι φθηνός τουριστικός προορισμός, κ.ά.
Ο δρόμος αυτός, κατέληξε ο πρόεδρος της ΛΑΕ, θα έχει δυσκολίες στην αρχή, αλλά θετικές προοπτικές στον ορίζοντα.

Μαρία Νίκα

Έκθεση εικόνων