Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 11:48

Συναγερμός για το Κοινωνικό Ιατρείο, φόβοι για έξωση από το Δήμο Καλαμάτας

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΝ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Καλαμάτας, η συζήτηση, την Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, θέματος για την παραχώρηση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο, στη ΔΕΥΑΚ. Οι εθελοντές ανησυχούν μήπως μεθοδεύεται η έξωσή τους από το κτήριο, ωστόσο ο αρμόδιος για την υγεία και πρόνοια αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, με δηλώσεις του στην Kalamata Journal, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια ανησυχία…

Οι εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου καλούν όλους τους εθελοντές, τους φίλους, τους ασθενείς, να παραβρεθούν την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να επιδιώξουν την αποτροπή της έξωσής τους από το κτίριο. Πρόκειται για το κτήριο της πρώην νοσηλευτικής σχολής, πίσω από το νέο Δημαρχείο (παλιό νοσοκομείο).
Στις δηλώσεις που μας έκανε πάντως ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, τόνισε ότι το θέμα που μπαίνει για συζήτηση και λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει διοικητικό χαρακτήρα και δεν πρόκειται να φύγει το Κοινωνικό Ιατρείο από το χώρο πριν από την επισκευή της γειτονικής παλιάς καρδιολογικής κλινικής, στην οποία θα μεταστεγαστεί τόσο το Κοινωνικό Ιατρείο όσο και άλλες δημοτικές και κοινωνικές δομές που έχουν σχέση με την υγεία και πρόνοια.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος έχει παραχωρήσει το χώρο στον οποίο στεγάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο στον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας ακριβώς για τη στέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου, η λειτουργία του οποίου τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου. Η δε ενημέρωση του Δήμου προς τον Ιατρικό Σύλλογο, εδώ και χρόνια, είναι ότι πράγματι ο χώρος θα ζητηθεί μόνο όταν θα έχει επισκευαστεί το κτήριο της παλιάς Καρδιολογικής Κλινικής, δεδομένου ότι κάποια από τα γραφεία της προορίζονται για τη μόνιμη εγκατάσταση του Κοινωνικού Ιατρείου.
Την περασμένη εβδομάδα δε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ανακοίνωσε ότι η δημοπράτηση για την επισκευή της παλιάς καρδιολογικής κλινικής θα γίνει μέσα στο Μάρτιο και πως το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το δάνειο των 5,3 εκατ. ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Πάντως, ενώ το Κοινωνικό Ιατρείο έχει τεράστια προσφορά είχε γίνει ταυτόχρονα πολλές φορές δέκτης επιθέσεων από τη δημοτική αρχή, που το χαρακτήριζε ως «κομματική ιστορία» του ΣΥΡΙΖΑ!
Αυτό όμως μέχρι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, πέρασε το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση. Από τότε και μετά ο δήμαρχος λέει ότι η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μάλιστα υποστηρίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα καλύπτουν πλέον και την αποστολή που είχαν αναλάβει ορισμένες εθελοντικές κοινωνικές δομές. Αναμένεται δε με ενδιαφέρον η τοποθέτησή του για το ρόλο των κοινωνικών ιατρείων μετά τον πρόσφατο νόμο με τον οποίο εξασφαλίστηκε η ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων και των μεταναστών (που διαθέτουν έγγραφα παραμονής στη χώρα)…
Πάντως στην ανακοίνωσή τους για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας σημειώνουν: «Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 και ώρα 20:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Καλαμάτας επί της οδού Αριστομένους 28, θα γίνει συζήτηση μεταξύ άλλων και για την παραχώρηση του κτηρίου της Νοσηλευτικής Σχολής - προσοχή χώρος που στεγάζεται και το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας - στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για τη στέγασή της. Παρακαλείστε, οι εθελοντές, οι φίλοι και ασθενείς του Ιατρείου να παραβρεθούμε στην συνεδρίαση αυτή. Όσοι περισσότεροι μπορούμε τόσο το καλύτερο. Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα σχέδια του Δημάρχου».
Στ.Μ.