Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 22:21

Και στον Τσίπρα απευθύνονται για να εμποδίσουν το σχέδιο για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ 
Μέχρι και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απευθύνονται, με κοινή επιστολή τους, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσιβέλας, προκειμένου να σταματήσουν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Υποστηρίζουν ότι το σχέδιο αυτό βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη της περιοχής και σημειώνουν απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό «σταματήστε τις καταστροφικές πρακτικές του Τσιρώνη για τον Κυπαρισσιακό»…

Σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου σημειώνονται τα εξής: «Την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού ώστε να σταματήσουν οι καταστροφικές πρακτικές του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη σε ότι αφορά το ΠΔ του Κυπαρισσιακού κόλπου ζήτησαν με κοινή επιστολή τους ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας τονίζοντας ότι «με το προτεινόμενο ΠΔ τίθενται ανυπέρβλητα εμπόδια στην αναπτυξιακή πορεία μιας περιοχής πρότυπο αναπτυξιακής δυναμικής στη χώρα».
Στην επιστολή τους στον Πρωθυπουργό ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος, αφού εκφράζουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις στον Κυπαρισσιακό κόλπο, ζητούν άμεσα την παράταση της προθεσμίας διαβούλευσης ώστε να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση των ζητημάτων.
Ο κ. Τατούλης και ο κ. Κατσίβελας επισημαίνουν επίσης στην επιστολή τους τις επιλεκτικές διαφοροποιήσεις του ΠΔ κατά περίπτωση, «αλλού να υπάρχουν καθολικοί περιορισμοί, αλλού να επιτρέπονται τα πάντα και αλλού να δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, καταργώντας κάθε έννοια ισοπολιτείας και ισονομίας».
Στην επιστολή γίνεται ακόμη αναφορά στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, σύμφωνα με την οποία «πάγια πολιτική αντίληψη της Περιφερειακής αρχής είναι ότι τόσο σημαντικά θέματα χωροταξίας, που εντάσσονται στην ανάπτυξη, πρέπει να είναι καθαρά ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας, η οποία έχει άλλωστε σε ισχύ αναπτυξιακό σχεδιασμό. Στη σύσταση του εν λόγω φορέα διαχείρισης να συμμετέχει οπωσδήποτε σε πρώτο ρόλο η Περιφερειακή και η Δημοτική αρχή, μαζί με όλους τους άλλους φορείς».
Γίνεται ασφαλώς λόγος για τις ενστάσεις του συνόλου των Δημοτικών αρχών της περιοχής για τις λανθασμένες παραμέτρους, σύμφωνα με τις οποίες έχει συνταχθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ως προς το είδος και τη σύνθεση του προστατευόμενου οικοσυστήματος.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο Δήμαρχος Τριφυλίας τονίζουν τέλος ότι «σκοπός μας είναι η διασφάλιση του περιβάλλοντος, αλλά και η ενδυνάμωση της αειφορικής και βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου και θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των συναρμόδιων θεσμικών φορέων, πριν από οποιαδήποτε δεσμευτική πράξη που πιθανά υπονομεύει το μέλλον της περιοχής». 
Στ.Μ.