Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 16:00

Προς νέες εντάσεις για τα λατομεία σε Γαρδίκι και Πολιανή

Τα δύο λατομεία στη λατομική ζώνη του Κοκκινόβραχου από τον δορυφόρο της google Τα δύο λατομεία στη λατομική ζώνη του Κοκκινόβραχου από τον δορυφόρο της google

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΟ Π.Σ. 
Ξανανοίγει το θέμα των λατομείων στη Θουρία, ένα ζήτημα που κατά καιρούς αναστατώνει κατοίκους, φορείς και επιχειρηματίες αδρανών υλικών. Ζητείται η ενεργοποίηση λατομικής θέσης στην Πολιανή, ενώ έχει οριοθετηθεί σειρά λατομικών θέσεων στο κοντινό Γαρδίκι…

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΟ Π.Σ. 
Ξανανοίγει το θέμα των λατομείων στη Θουρία, ένα ζήτημα που κατά καιρούς αναστατώνει κατοίκους, φορείς και επιχειρηματίες αδρανών υλικών. Ζητείται η ενεργοποίηση λατομικής θέσης στην Πολιανή, ενώ έχει οριοθετηθεί σειρά λατομικών θέσεων στο κοντινό Γαρδίκι…

Όπως ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Γιάννης Αργυράκης, έχει ετοιμαστεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ενεργοποίηση λατομικής θέσης στην λατομική περιοχή Πολιανής.
Χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου επρόκειτο να συζητήσει το θέμα, όμως αποφάσισε την αναβολή του. Προηγήθηκε παρέμβαση του πρώην και επανεκλεγέντα δημοτικού συμβούλου με το συνδυασμό του Μανώλη Μάκαρη, Δημήτρη Φαββατά, που ζήτησε πριν τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου να τοποθετηθεί ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, δεδομένου ότι η περιοχή εντάσσεται στα όρια του Δήμου του αλλά και του ότι στο Γαρδίκι και στην λατομική περιοχή του Κοκκινόβραχου έχουν οριοθετηθεί έξι λατομικές θέσεις.
Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αργυράκης δήλωσε σήμερα πως συμμερίζεται απόλυτα την άποψη ότι πρέπει να εκφραστεί για το θέμα η τοπική κοινωνία αλλά και ο Δήμος Καλαμάτας και να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τους.
Σημείωσε επίσης ότι επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, όταν σημειώθηκε εμπλοκή στην υπόθεση της δημιουργίας λατομικής ζώνης στον Κοκκινόβραχο, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί λατομική ζώνη στην Πολιανή. Όπως άφησε να εννοηθεί, η βούληση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με την οποία έδειξε να συμφωνεί, ήταν ότι πρέπει να δημιουργηθεί είτε η μία είτε η άλλη λατομική ζώνη, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε αδρανή υλικά, όχι όμως και οι δύο, διότι η όχληση της περιοχής θα ήταν μεγάλη. Υπαινίχθηκε λοιπόν ότι εφόσον οι κάτοικοι της περιοχής και ο Δήμος Καλαμάτας θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί η λατομική ζώνη στην Πολιανή, τότε θα πρέπει να εισακουστούν.
Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση του Δημήτρη Φαββατά, αυτή έχει ως εξής: «Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στο δημοτικό διαμέρισμα της Άμφειας του δήμου Καλαμάτας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή από τα σχέδια για τη δημιουργία λατομικής ζώνης στην περιοχή Σταυρί μεταξύ Άνω Άμφειας και Πολιανής. Σχετικά με αυτό το θέμα έχουν υπάρξει αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων, του πρώην δήμου Θουρίας και της πρώην Νομαρχίας Μεσσηνίας, που ήταν αντίθετες με τη δημιουργία λατομικής ζώνης στην παραπάνω περιοχή, αν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί η κατασκευή παρακαμπτήριου δρόμου, ώστε να μην περνούν τα φορτηγά μέσα από τα χωριά. Επιπλέον, σε απόσταση λιγότερο των 10χλμ από την επίμαχη περιοχή, στη θέση «Κοκκινόβραχος» Άμφειας, λειτουργούν ήδη έξι λατομικές ζώνες. 
Παρά λοιπόν όλα τα παραπάνω σήμερα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί το θέμα της λατομικής ζώνης στο Σταυρί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Ως εκ τούτου ζητάμε να αναβληθεί η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, να πάρει θέση επ’ αυτού ο Δήμαρχος Καλαμάτας και γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των τοπικών αυτοδιοικητικών οργάνων».
Στ.Μ.