Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 16:04

Όχι στις "κούφιες" προεκλογικές εξαγγελίες για το δρόμο Καλαμάτας-Μεσσήνης-Ριζόμυλου

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ 
Δεν μπορεί να γίνονται εξαγγελίες μέσα στην προεκλογική περίοδο για τον εξαιρετικής σημασίας νέο οδικό άξονα Καλαμάτας-Μεσσήνης-Ριζόμυλου, τόνισε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. Πολλώ μάλλον, όπως πρόσθεσε, όταν το έργο δεν είναι ώριμο μελετητικά. Πάντως υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την κατασκευή του νέου αυτού δρόμου, αλλά παράλληλα προχωρεί στη βελτίωση του υπάρχοντος, όπως επιβάλλεται από τις ανάγκες…

«Ο δρόμος πρέπει να γίνει και πρέπει να παλέψουμε όλοι για να γίνει. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τον παρακολουθεί, εμμένει να ενταχθεί το έργο στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, λέει όχι στα διόδια -δεν θέλουμε άλλα διόδια για την Πελοπόννησο, είναι πάρα πολλά αυτά που υπάρχουν».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι μέχρι να γίνει ο νέος δρόμος θα χρειαστούν κάποια λίγα χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση, γεγονός που επιβάλλει τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου. Για να γίνουν λοιπόν οι απαιτούμενες βελτιώσεις, όπως στη γέφυρα του Πάμισου ή στις στροφές μετά τη Μεσσήνη,  η Περιφέρεια προωθεί μελέτη, προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ.
Πάντως η κ. Νικολάκου ήταν αρκετά αιχμηρή για όσα λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα γύρω από την υπόθεση του δρόμου αυτού.  Είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Υποψιάζομαι ότι για να έχει έρθει τόσο πολύ στην επικαιρότητα αυτός ο δρόμος πιθανόν κάποιοι να θέλουν πάλι να τάξουν στους Μεσσήνιους πολίτες φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το υποψιάζομαι… Και σε αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου στέκεται απέναντι. Θεωρούμε ότι πρέπει με τη νέα κυβέρνηση, για να μην κοροϊδευόμαστε τώρα, επιτέλους το υπουργείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του γι’ αυτό το δρόμο. Η όποια κυβέρνηση να μιλήσει ειλικρινά για να δούμε τι θα γίνει. Να μην κοροϊδεύουν κανένα με εξαγγελίες. Ο δρόμος δεν έχει ενταχθεί καν σε συλλογική απόφαση, δεν έχει ωριμάσει καν μελετητικά. Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει αυτός ο δρόμος επιτέλους. Να μην το συγκρίνουν όμως με τον υφιστάμενο, να μη λένε ότι η Περιφέρεια φτιάχνει τον υφιστάμενο και άρα δεν σκέπτεται τον καινούργιο. Αυτοί που το λένε αυτό είναι ψεύτες, συκοφάντες και μόνο που το λένε δημιουργούν υπόνοιες ότι οι ίδιοι δεν θέλουν ποτέ να γίνει ο νέος δρόμος. Η Περιφέρεια θέλει να γίνει ο νέος δρόμος. Έχω και σαν περιφερειακή σύμβουλος και σαν αντιπεριφερειάρχης παραστεί σε πολλές κούφιες κουβέντες διαφόρων πολιτικών και υπηρεσιακών του υπουργείου, οι οποίες δυστυχώς παρέμειναν κούφιες. Είμαστε απέναντι από αυτή την ιστορία και περιμένουμε γρήγορα το έργο αυτό να ενταχθεί. Και θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι και θα παραμείνει πρώτη σε αυτή την πολύ πολύ σημαντική προσπάθεια, γιατί ο δρόμος αυτός θα αλλάξει σελίδα στη Μεσσηνία».
Σε ό,τι αφορά την επιδίωξη της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να ενταχθεί το έργο στο λεγόμενο πλέον πακέτο Γιούνκερ, η κ. Νικολάκου σχολίασε: «Δεν ανακάλυψε κανείς την Αμερική με το πακέτο Γιούνκερ. Η Περιφέρεια εδώ και πολλούς μήνες έχει στείλει το ενδομεσσηνιακό δίκτυο στο πρόγραμμα Γιούνκερ, που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο δρόμο. Όμως είναι ένα πρόγραμμα που πρόσφατα πήρε έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο, ένα πρόγραμμα που δεν ξέρουμε την κατανομή του και που το μεγαλύτερο κομμάτι του έχει να κάνει με επενδύσεις. Θέλουν να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικότερα τον ιδιωτικό τομέα».
Κλείνοντας την τοποθέτησή της για το συγκεκριμένο ζήτημα η κ. Νικολάκου σημείωσε: «Ό,τι πρέπει να γίνει για το έργο αυτό έχει γίνει από την Περιφέρεια, που όμως είναι δύσπιστη. Η Περιφέρεια δεν πείθεται, γιατί ακούσαμε και περίεργα πράγματα. Ότι για παράδειγμα την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός θα κάνει ανακοινώσεις για το έργο. Μα την επόμενη εβδομάδα ποιος θα είναι υπουργός, ποια θα είναι κυβέρνηση; Όχι λοιπόν άλλη μια φορά υποσχέσεις. Άλλοι είναι πιο εύπιστοι από εμάς, εμείς είμαστε δύσπιστοι. Θέλουμε λοιπόν αυτό το έργο να ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, στο ΕΣΠΑ. Είναι έργο που ξεπερνάει πιθανόν τα 190.000.000 ευρώ, όμως η Μεσσηνία το δικαιούται. Περάσανε πολλοί, υπουργοί, υφυπουργοί, πρωθυπουργοί, όλοι μας έλεγαν γι’ αυτό το έργο αλλά ακόμη δεν έχει μελετητική ωριμότητα. Το ξέρετε ότι το 2005 ξεκίνησε το υπουργείο να ωριμάσει το έργο Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη και ακόμη δεν έχει ωριμάσει. Να είμαστε ρεαλιστές, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να γίνει ο νέος δρόμος».
Στ.Μ.