Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 16:05

Η Αλβανία αναπτύσσει την αγροτική της οικονομία με τεχνογνωσία από την Τριφυλία

Στη μέση η Ελένη Αλειφέρη με τον Αντώνη Παρασκευόπουλος, αριστερά οι εκπρόσωποι της Αλβανικής κρατικής τηλεόρασης και αριστερά ο Χρήστος Αποστολόπουλος Στη μέση η Ελένη Αλειφέρη με τον Αντώνη Παρασκευόπουλος, αριστερά οι εκπρόσωποι της Αλβανικής κρατικής τηλεόρασης και αριστερά ο Χρήστος Αποστολόπουλος

ΖΗΤΑΕΙ ΕΠΙΜΟΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 
Σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη τομέων της αγροτικής οικονομίας της Αλβανίας έχει η Τριφυλία, η οποία από το 2000 έχει ξεκινήσει να εξάγει τεχνογνωσία όσον αφορά το πρώιμο καρπούζι στη γειτονική χώρα. Η Αλβανία μάλιστα, μπροστά στην προσπάθειά της να ενισχύσει τη συνεργασία με την περιοχή της Τριφυλίας, ανακήρυξε επίτιμους δημότες του Δυρραχίου της Αλβανίας τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο και τον παραγωγό από την Τριφυλία Χρήστο Αποστολόπουλο, ο οποίος είναι ο πρώτος που επένδυσε στην Αλβανία στην καλλιέργεια καρπουζιού….

Το μεσημέρι συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης της Αλβανίας επισκέφθηκε την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας. Μάλιστα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον νομάρχη Δυρραχίου, ο οποίος με κάπως πιεστικό τρόπο ζήτησε να γίνει άμεσα επίσκεψη αντιπροσωπείας της Μεσσηνίας στην περιοχή του για την προώθηση της συνεργασίας αυτής, καθώς και να αδελφοποιηθούν το Δυρράχι με τη Μεσσηνία, με έμφαση φυσικά στην περιοχή της Τριφυλίας.
Όπως εξήγησε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο ίδιος από το 2000, στο πλαίσιο διεθνών προγραμμάτων, επισκέπτεται την Αλβανία για την υποστήριξη της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Τόνισε δε ότι έχει ήδη αναπτυχθεί μια στενή συνεργασία, ιδιαίτερα με πανεπιστημιακές σχολές και ινστιτούτα της Αλβανίας.
Επίσης σημείωσε ότι ο Τζαμίλ Λαμαλάρι, ο οποίος δούλευε ως εργάτης σε καρπουζοχώραφα της Τριφυλίας, επέστρεψε στη χώρα του στην Αλβανία και ξεκίνησε τη δική του παραγωγή καρπουζιού, έχοντας τη χρηματική υποστήριξη του Χρήστου Αποστολόπουλου από την Κυπαρισσία.
Ο Τζαμίλ Λαμαλάρι ξεκίνησε καλλιεργώντας μια μικρή έκταση και σήμερα έχει φτάσει να καλλιεργεί 100 στρέμματα με καρπούζι, ενώ συνολικά στην ευρύτερη περιοχή του Δυρραχίου καλλιεργούνται τώρα περίπου 1.000 στρέμματα με καρπούζι, με υλικό που στέλνεται από την Τριφυλία!
Στη συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη, Ελένη Αλειφέρη, παραβρέθηκαν οι Αντώνης Παρασκευόπουλος, Τζαμίλ Λαμαλάρι και Χρήστος Αποστολόπουλος, ενώ το συνεργείο της Αλβανικής τηλεόρασης αποτελούσαν ο διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης Πέτερ Σινάνι και η δημοσιογράφος Μαρία Λούλι.
Κατά τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης η αντιπεριφερειάρχης με το νομάρχη Δυρραχίου, συμφωνήθηκε να γίνει άμεσα επίσκεψη εκπροσώπων της Μεσσηνίας και της Τριφυλίας στην Αλβανία για τη ενίσχυση της συνεργασίας. Μάλιστα η Ελένη Αλειφέρη υπογράμμισε ότι πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς σηματοδοτεί τα μεγάλα βήματα που έχει ο αγροτικός τομέας στην Τριφυλία, ο οποίος πλέον εξάγει τεχνογνωσία, ενώ μπορεί να συμβάλει ώστε επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια στην Τριφυλία να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και στην Αλβανία.
Ο δε Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή για την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Δυρραχίου και την αναγνώριση του από την Αλβανική πολιτεία, υπογράμμισε ωστόσο ότι τα συγχαρητήρια ανήκουν κυρίως στους παραγωγούς της Τριφυλίας, οι οποίοι τόνισε ότι είναι μοναδικοί λόγω της προοδευτικότητάς τους στον τομέα που δραστηριοποιούνται.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του νομάρχη Δυρραχίου, ο οποίος, σύμφωνα με το μεταφραστή, κάλεσε την αντιπεριφερειάρχη να επισκεφθεί άμεσα την περιοχή του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σας έχουμε ανάγκη» προκειμένου να αναπτύξει αυτή η περιοχή τον αγροτικό της τομέα.
Στ.Μ.