Πέμπτη, 12 Μαϊος 2016 01:35

Το ΚΕΚ μας μαθαίνει πώς να περιποιούμαστε τις ελιές για να έχουν υγεία και πολύ λάδι

Το ΚΕΚ μας μαθαίνει πώς να περιποιούμαστε τις ελιές για να έχουν υγεία και πολύ λάδι

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 
Ακόμη και να μην έχει κάποιος ελιές, αποκλείεται να μη του κεντρίσουν το ενδιαφέρον όσα εξαιρετικά σημαντικά γι’ αυτό το δέντρο αλλά και για τη λειτουργία της φύσης, παρουσιάζονται στο επιμορφωτικό πρόγραμμα ελαιοκαλλιέργειας, του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας (πρώην ΝΕΛΕ). Όσοι δε έχουν ελιές, παρακολουθώντας τα μαθήματα σίγουρα θα αγαπήσουν περισσότερο τα δέντρα τους γιατί θα λάβουν την επιστημονική γνώση για τις ευαισθησίες των δέντρων αυτών, τα χαρίσματά τους και το τι ακριβώς χρειάζονται για να είναι υγιή και να δίνουν περισσότερο λάδι. Τα μαθήματα ξεκίνησαν την Τετάρτη το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Καλαμάτας…

Η ολοκλήρωση των μαθημάτων θα γίνει το Σάββατο, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογα μαθήματα στη Μεσσήνη, την Ανδρούσα, το Μελιγαλά, το Κοπανάκι και το Βασιλίτσι.
Χθες, κατά την έναρξη των μαθημάτων, τόσο η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη όσο και ο υπεύθυνος του ΚΕΚ, περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Γκούνης, τόνισαν ότι πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που αποσκοπεί στη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης στους καλλιεργητές ώστε να βελτιώσουν τις καλλιεργητικές πρακτικές τους και να επιτύχουν μεγαλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή, η οποία θα βελτιώσει και το εισόδημά τους.

Στο βήμα η Ελένη Αλειφέρη, στο πάνελ ο Δημήτρης Αντωνόπουλος και ο Αντώνης Παρασκευόπουλος
Μάλιστα ο Απόστολος Γκούνης σημείωσε ότι ιδίως τώρα που αυξήθηκαν περαιτέρω οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία η αύξηση της παραγωγής, ώστε με τα έσοδα που θα έχουν οι παραγωγοί να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που τους έχουν επιβληθεί.
Επιπλέον ο υπεύθυνος του ΚΕΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ανέφερε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί είναι ανοιχτός σε κάθε πρόταση για την πραγματοποίηση και άλλων επιμορφωτικών προγραμμάτων για άλλες καλλιέργειες ή για προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ενώ εκπαιδευτής είναι ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, κάτοχος τριών διδακτορικών πτυχίων.
Στ.Μ.
 
Ο διευθυντής του ΚΕΚ Π.Ε. Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τζαβάρας, ο πολιτικός υπεύθυνος του ΚΕΚ, περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Γκούνης και η επίσης περιφερειακή σύμβουλος, Αντωνία Μπούζα