Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016 16:20

Ούτε για την ελάχιστη ανακούφιση των πληγέντων αγροτών δεν δεσμεύτηκε ο υπουργός!

Ο υπουργός, αριστερά, με τον Παναγιώτη Αλευρά, τον Νίκο Κοτταρίδη και την Γιώτα Κοζομπόλη παρατηρούν μια φιστικιά από χωράφι στη Μεσσήνη που ήταν πλημμυρισμένο με τεράστια ποσότητα νερού, όπως ήταν πλημμυρισμένα περίπου 2.000 στρέμματα καλλιεργούμενης γης στη Μεσσήνη Ο υπουργός, αριστερά, με τον Παναγιώτη Αλευρά, τον Νίκο Κοτταρίδη και την Γιώτα Κοζομπόλη παρατηρούν μια φιστικιά από χωράφι στη Μεσσήνη που ήταν πλημμυρισμένο με τεράστια ποσότητα νερού, όπως ήταν πλημμυρισμένα περίπου 2.000 στρέμματα καλλιεργούμενης γης στη Μεσσήνη

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένοι οι γεωργοί διαφόρων περιοχών της Μεσσηνίας που είδαν την παραγωγή τους, τα ζώα τους, τις αποθήκες τους, τα μηχανήματά τους να καταστρέφονται από τις πλημμύρες και τις λάσπες της περασμένης εβδομάδας. Ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, περιόδευσε σήμερα σε κατεστραμμένες περιοχές του Νομού, αργότερα συμμετείχε σε σύσκεψη στο Διοικητήριο, κλειστή για τους δημοσιογράφους, στους οποίους ανέφερε, μεταξύ άλλων, μετά το τέλος της: «Θέλω να πιστεύω ότι μια ελάχιστη ανακούφιση θα προσφέρουμε»! Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να δεσμευτεί ακόμη και για την ελάχιστη ανακούφιση των πληγέντων γεωργών…

Ειδικότερα, ο υπουργός στις δηλώσεις που έκανε σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο Διοικητήριο πως «από τη δική μας πλευρά δεσμευτήκαμε ότι θα συνταχθεί από τον ΕΛΓΑ ένας φάκελος ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών στον πρωτογενή τομέα, από την παραγωγή μέχρι τον εξοπλισμό, και από τις εγκαταστάσεις μέχρι τον ζωικό πληθυσμό. Θα δούμε ποιες από αυτές τις ζημιές καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Θα αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που υπάρχουν από την καθυστέρηση πληρωμής των εισφορών του ΕΛΓΑ και βέβαια από εκεί και πέρα θα συνταχθεί φάκελος σχετικός με αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου, εγκαταστάσεων, ζωικού κεφαλαίου που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ για να καλυφθούν μέσω διαδικασιών ΠΣΕΑ. Υπάρχει ενδεχόμενο, επειδή οι δύσκολες καταστάσεις θα έλεγα επηρέασαν όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να δούμε μήπως φτάσουμε σε ένα ποσό που μπορεί να καλυφθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια διαδικασία που θα την κάνουμε σε συνεννόηση και με την Περιφέρεια. Θέλω να πιστεύω ότι μια ελάχιστη ανακούφιση θα προσφέρουμε και βέβαια ιδιαίτερα καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες για ζωοτροφές, τις άμεσες ανάγκες που προκύπτουν από την καταστροφή της παραγωγής. Από εκεί και πέρα, εφόσον και οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν, θα  βγει μια σχετική υπουργική απόφαση για να καλύψει θα έλεγα τις ανάγκες που προκύπτουν όχι μόνο στη Μεσσηνία αλλά σε όλη την Ελλάδα».
APOSTOLOU-KOZOMPOLH-ALEIFERH-12-09-16.jpg
Από τη σύσκεψη στο Διοικητήριο
Στη σύσκεψη με τον υπουργό συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» Κώστας Κατσούλης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας Μιχάλης Αντωνόπουλος και άλλοι παράγοντες της αυτοδιοίκησης και συνεταιριστικών φορέων.
Νωρίτερα ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, επισκέφθηκε περιοχές όπου οι ζημιές είναι τεράστιες, όπως συκεώνες στον Πολύλοφο που δεν έχει απομείνει συκιά με καλό σύκο, χωράφια στη Μεσσήνη που είχαν πλημμυρίσει, περιοχές που επλήγησαν στην Ανάληψη της Μεσσήνης, όπως και πλημμυρισμένα ακόμη χωράφια στον Μπουρνιά της Καλαμάτας.
Στ.Μ.
SYKA-PESMENA-KAIROS-12-09-16.jpg
Συκεώνας κατεστραμμένος, με όλα τα σύκα πεσμένα στη γη, τον οποίο επισκέφθηκε ο υπουργός στον Πολύλοφο