Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 11:12

Η κρίση ώθησε απόφοιτους πανεπιστημίων να ζητήσουν επιδότηση για τους νέους αγρότες

Η κρίση ώθησε απόφοιτους πανεπιστημίων να ζητήσουν επιδότηση για τους νέους αγρότες

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 
Την πεποίθησή της ότι το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους νέους αγρότες θα υλοποιηθεί με ταχύτερες και καλύτερες διαδικασίες από τα προηγούμενα, εκφράζει η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη. Όπως ανακοίνωσε χθες, τα χαρτιά τους για την ένταξη στο νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα έκαναν από την περιοχή της Μεσσηνίας 208 νέοι ηλικίας από 18 έως 40 ετών και από την περιοχή της Τριφυλίας 90. Το σημαντικό, τόνισε επίσης, είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αιτούντων και ειδικότερα ότι πολλοί είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κάτι που σχολίασε ότι αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για την ένταξη στον αγροτικό τομέα ανθρώπων με εχέγγυα για την αναβάθμισή του…

Η κ. Αλειφέρη σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα των νέων αγροτών δεν θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κάτι που διαβεβαίωσε ότι θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα γιατί οι διαδικασίες θα προχωρήσουν χωρίς τις παλιές αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
Συνολικά στην Περιφέρεια κατατέθηκαν 1.168 φάκελοι-αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα, αριθμός ικανοποιητικός, όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης αλλά και επαρκής ώστε να τύχουν χρηματοδότησης όλες αυτές οι προτάσεις, αρκεί βέβαια να πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης.
Η πρώτη αξιολόγηση των φακέλων, συνέχισε η κ. Αλειφέρη, θα γίνει από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνοτροφίας της Περιφερειακής Ενότητας και θα ολοκληρωθεί σε περίπου 45 ημέρες, ενώ η δεύτερη αξιολόγηση θα γίνει από υπηρεσίες άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων.
Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας τόνισε ότι το πρόγραμμα των νέων αγροτών έχει ιδιαίτερη σημασία για την τοπική ανάπτυξη γιατί στοχεύει, μέσω της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού και την εφαρμογή σύγχρονων τάσεων στον αγροτικό τομέα, να οδηγήσει στην αναβάθμισή του.
Στ.Μ.