Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 20:01

Συναγερμός, το υπουργείο τινάζει στον αέρα τη δακοκτονία!

Συναγερμός, το υπουργείο τινάζει στον αέρα τη δακοκτονία!

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 
Ανεξήγητη και εντελώς επικίνδυνη η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εκχωρήσει στο υπουργείο Εσωτερικών και τις Περιφέρειες όλη την ευθύνη συντονισμού και εποπτείας των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου της ελιάς. Η εκχώρηση αυτή τη στιγμή σημαίνει ότι οι Περιφέρειες δεν θα προλάβουν να προχωρήσουν έγκαιρα τις διαδικασίες, δηλαδή ο δάκος δεν θα καταπολεμηθεί και θα πλήξει βαριά τη φετινή ελαιοπαραγωγή, μετά από μια κάκιστη χρονιά με πρωτοφανή ποσοστά δακοπροσβολής. Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες σε όλες τις ελαιπαραγωγικές περιοχές. Ήδη μάλιστα σήμερα συνεδρίασαν κατεπειγόντως για το κορυφαίο αυτό θέμα για την αγροτική οικονομία τα Περιφερειακά Συμβούλια Πελοποννήσου και Κρήτης…

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Σώματος ζήτησε την άμεση παρέμβαση το πρωθυπουργού. «Αν σήμερα ο Πρωθυπουργός δεν αντιληφθεί το ατόπημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δακοκτονία και δεν θέσει τον Υπουργό προ των ευθυνών του, ώστε να ανατραπεί η πολιτική πρωτοβουλία για αλλαγή της διαδικασίας προμήθειας των φυτοπροστατευτικών φαρμάκων, το πρόγραμμα για το 2017 είναι ουσιαστικά ανέφικτο» τόνισε ο περιφερειάρχης. Επίσης, κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς, «μέσα από τη θεσμική τους εκπροσώπηση να πιέσουν την Κυβέρνηση και να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού γιατί κάθε μέρα που περνά απειλεί ολοένα και περισσότερο το πρόγραμμα δακοκτονίας 2017».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ομόφωνα αποδέχθηκε την εισήγηση του κ. Τατούλη και συγκεκριμένα αποφάσισε:
1)      Άμεσα να ξεκινήσουν από το ΥΠΑΑΤ οι διαγωνισμοί προμηθειών των φυτοπροστατευτικών φαρμάκων δακοκτονίας,
2)      Άμεσα να κατανείμουν τους αναγκαίους πόρους δακοκτονίας στις Περιφέρειες και
3)      Να στείλει την απόφασή του στον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς, την Ένωση Περιφερειών και τους εμπλεκόμενους φορείς, επισημαίνοντας ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση απειλεί άμεσα το εισόδημα από την ελαιοπαραγωγή».
Επιπλέον ο περιφερειάρχης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη «συνειδητή απουσία της αντιπολίτευσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την κοινωνία», όπως υπογράμμισε.
ΛΑΕ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ 2017
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Λαϊκή Ενότητα και ειδικότερα ο Θανάσης Πετράκος, που είναι υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής για το κόμμα.
Όπως υπογραμμίζει ο Θανάσης Πετράκος, «η κυβέρνηση λειτουργώντας με πρωτοφανή ανευθυνότητα και ενώ Διευθύνσεις Γεωργίας (ΔΑΟΚ) περίμεναν να έρθει η κατανομή των κονδυλίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την δακοπροστασία του 2017 πληροφορήθηκαν ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποποιείται αιφνιδίως την αρμοδιότητα, επικαλούμενο την εφαρμογή του Άρθρου 186 του νόμου του «Καλλικράτη» και «μεταβιβάζει» την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή στις Περιφέρειες.
Η «μεταβίβαση» της αρμοδιότητας γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Ο χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη του προγράμματος δεν επιτρέπει τον έγκαιρο και αποτελεσματικό σχεδιασμό και υλοποίηση του εκ μέρους των Περιφερειών όταν μάλιστα δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι διαδικασίες για το διαγωνισμό προμήθειας των φαρμάκων. Είναι αδύνατον οι Περιφέρειες αυτή τη στιγμή να μπορέσουν έγκαιρα να το εφαρμόσουν δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει πουθενά σχεδόν απόθεμα των φαρμάκων για τη δακοπροστασία και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση των κονδυλίων . Συνεπώς η ενέργεια αυτή συνιστά εγκληματική ανευθυνότητα για το πρώτο εθνικό μας προϊόν το ελαιόλαδο.
Είναι σαφές ότι η εφαρμογή του άρθρου 186 του «Καλλικράτη» γίνεται εκ του πονηρού. Η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντί να αυξήσουν τα κονδύλια και να οργανώσουν πιο σωστά και πιο έγκαιρα τη δακοπροστασία ,μετά μάλιστα την περσινή αποτυχημένη χρονιά, η οποία είχε ως συνέπεια την μεγάλη δακοπροσβολή και συνεπώς τη μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, «πετάνε το μπαλάκι» στις Περιφέρειες ,σε χρόνο μάλιστα που καθιστά ανεφάρμοστο το πρόγραμμα ,με το πρόσχημα της εφαρμογής του νόμου.
Η κυβέρνηση αντί να μεταφέρει την ευθύνη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες οφείλει να αυξήσει τα κονδύλια της δακοπροστασίας. Είναι γνωστό ότι η μεγάλη μείωση των κονδυλίων είχε ως αποτέλεσμα να γίνει το 2016 τεράστια καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή καθότι:
•        οι παγίδες έχουν περιοριστεί στο 50% σε σχέση με το 2010,
•        οι γεωπόνοι επίσης να έχουν μειωθεί κατά 50%,
•        η δυνατότητα των γεωπόνων να πηγαίνουν για έλεγχο στο διάστημα των 6 μηνών που προσλαμβάνονται για τη δακοκτονία έχει περιοριστεί μόνο σε 27 ημέρες!!!
•        και πάνω απ’ όλα έχει καταργηθεί ο γενικός ψεκασμός που γινόταν μέχρι το 2010 στις αρχές Ιουνίου όταν ο μέσος όρος των ενδείξεων στις παγίδες ήταν μεγαλύτερος του 3 .
Η ΛΑΕ τονίζει ότι είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση με εντελώς ανεύθυνο τρόπο να «παίζει» με την τύχη του πρώτου εθνικού προϊόντος της χώρας, το οποίο συμβάλλει στο εθνικό εισόδημα με 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή συμβάλλει στο 1% του ΑΕΠ της χώρας.
Απαιτούμε να σοβαρευτεί η κυβέρνηση και να αυξήσει το κονδύλι της δακοπροστασίας τουλάχιστον κατά 5 εκατ. ευρώ ,(δηλαδή από 22 εκατ. να διατεθούν 27 εκατ.) , να οργανώσει το σύστημα πληρωμής των εισφορών για τη δασοπροστασία και να παραμείνει τουλάχιστον για το 2017 η αρμοδιότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαφορετικά θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί τη φετινή χρονιά».