Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 23:31

Επιπλέον χρηματοδότηση για τη δακοκτονία ανακοινώθηκε στο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

Επιπλέον χρηματοδότηση για τη δακοκτονία ανακοινώθηκε στο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

ΦΟΥΛ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 
Με την κήρυξη της έναρξης του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, το απόγευμα της Παρασκευής, τέθηκαν τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός τομέας στην περιοχή αλλά και στη χώρα γενικότερα. Το θέμα της καταπολέμησης του δάκου, η ανησυχία για το γλοιοσπόριο, ο υπαρκτός κίνδυνος παύσης της αναγνώρισης της ένδειξης ΠΟΠ Καλαμάτα για το ελαιόλαδο και την ελιά, η απουσία εθνικής στρατηγικής για το λάδι, η αδυναμία προώθησης μεγάλων ποσοτήτων τυποποιημένου ελαιολάδου στις ξένες αγορές, ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν με την έναρξη του Φεστιβάλ. Σε ό,τι αφορά πάντως το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου και την κριτική που γίνεται ότι τα χρήματα που έχουν εγκριθεί δεν φτάνουν, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών. Το Φεστιβάλ συνεχίζεται το Σάββατο, από το πρωί, στο συνεδριακό Κέντρο του EliteCityResort. Σε ό,τι αφορά το συνέδριο θα γίνουν εισηγήσεις ειδικών για τις καλλιεργητικές πρακτικές, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη του αγροτικού τομέα, για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ελαιοκομίας και για τη διαχείριση των ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ. Περίπου στις 2:30 μετά το μεσημέρι θα γίνει η απονομή των βραβείων στους διακριθέντες στο διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου, ενώ όλη την ημέρα θα λειτουργεί η έκθεση επιχειρήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και γενικότερα στον πρωτογενή τομέα…


FESTIVAL-ELAIOLADOU-PROSKEKLHMENOI-07-04-17.jpg

Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, κύριου διοργανωτή αυτής της γιορτής για το λάδι και την ελιά, Μιχάλη Αντωνόπουλο. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Περικλή Μαντά, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Θανάση Μαυρούλη, τον προϊστάμενο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», Γιώργο Καμαρινόπουλο. Συμμετέχει επίσης στη διοργάνωση ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ υποστηρίζουν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Μανιατάκειον Ίδρυμα καθώς και το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο πρόεδρος του οποίου,  Σωτήρης Λαμπρόπουλος, όπως και όλοι οι υπόλοιποι ομιλητές, υπογράμμισαν ότι το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας έχει πλέον καταξιωθεί ως βήμα ανάδειξης των προβληματισμών, αναζήτησης λύσεων στα προβλήματα και μετάδοσης γνώσεων.
FESTIVAL-ELAIOLADOU-EKTHESH-07-04-17.jpgΗ βουλευτής, Γιώτα Κοζομπόλη, στον χαιρετισμό της επικέντρωσε στην αναγκαιότητα προώθησης του ελαιολάδου στο εξωτερικό, με τυποποίηση όμως και με ταυτότητα και όχι χύμα γιατί έτσι χάνεται σημαντική προστιθέμενη αξία, την οποία μάλιστα καρπώνονται ξένα λάδια που αναμιγνύονται με τα ποιοτικά χύμα ελληνικά. Επιπλέον η Γιώτα Κοζομπόλη τόνισε ότι πρέπει το συνεταιριστικό κίνημα να αναλάβει το ρόλο του, υπογραμμίζοντας ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί αναθέτοντας σε κάποιους άλλους να διαχειριστούν τα δικά τους θέματα δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα.
Το πρόγραμμα του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς συνεχίζεται ως εξής: 
festiv1.jpg
FESTIVAL-3.jpg

FESTIVAL-4.jpg