Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 22:03

Χρυσοπράσινο τριήμερο… Ξεκινά το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

Χρυσοπράσινο τριήμερο… Ξεκινά το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ELITE 
Ένα …χρυσοπράσινο Παρασκευο-σαββατο-κύριακο ξεκινάει το απόγευμα στην Καλαμάτα… Είναι το τριήμερο που όλα τα μεγάλα θέματα γύρω από το ελαιόλαδο και την ελιά θα αναλυθούν από ειδικούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές, παραγωγούς, εκπροσώπους επιχειρήσεων. Είναι το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, μια διοργάνωση που αναμένεται με ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μετά τις εξαιρετικές δυσκολίες της περασμένης ελαιοκομικής περιόδου, τις οποίες προκάλεσε η προσβολή από το δάκο και μύκητες. Οι ειδικοί θα πουν πως μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ποσότητα του προϊόντος, ενώ οι σύνεδροι και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελαιοκομικό τομέα και λαμβάνουν μέρος στην έκθεση, ενώ εξέχουσα θέση στη διοργάνωση κατέχει και ο διαγωνισμός γευσιγνωσίας…

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Διοικητήριο της Καλαμάτας οι εκπρόσωποι των διοργανωτών τόνισαν την αναγκαιότητα αλλά και την αποφασιστικότητά τους ώστε το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερο, γιατί μέσα από αυτό υπηρετείται η προσπάθεια για την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα και της αγροτικής οικονομίας.
Η διαδικασία των εγγραφών στο Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του EliteCityResort, θα ξεκινήσει στις πέντε το απόγευμα, ενώ η έναρξη θα γίνει με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, που είναι ο κύριος διοργανωτής, Μιχάλη Αντωνόπουλο.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει δυναμικά το Φεστιβάλ γιατί, όπως ανέφερε, αυτό συμβάλλει στην προώθηση του ελαιολάδου και της ελιάς, προϊόντα που υπογράμμισε ότι βρίσκονται στην προτεραιότητα του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας. Επίσης απεύθυνε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο που ασχολείται ή ενδιαφέρεται για την ελαιοκομία να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης, κάλεσε τα μέλη του φορέα που εκπροσωπεί να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου, τονίζοντας ότι ο στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελαιολάδου και των ιδιοτήτων του όσον αφορά στη διατροφή του ανθρώπου.
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Αδαμόπουλος, εκπρόσωπος του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, τόνισε ότι ο Δήμος αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα αυτής της διοργάνωσης, η οποία ανέφερε ότι πρέπει να επικεντρώσει στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός τομέας και στην αναζήτηση των προσφορότερων λύσεων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόβλημα της δακοπροσβολής, σημειώνοντας ότι αυτό το θέμα θα αναλυθεί στο Φεστιβάλ, αν και σχολίασε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει επαρκής κεντρική υποστήριξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, εκπρόσωπος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Φεστιβάλ αυτό μπορεί να συμβάλλει στο χρόνιο αίτημα να δημιουργηθεί από το ελληνικό κράτος ένας επιστημονικά τεκμηριωμένος φάκελος για το ελαιόλαδο, ο οποίος θα αποτελεί τη βάση για την εφαρμογή εθνικών πολιτικών για το προϊόν, το οποίο, σχολίασε, μέχρι τώρα είναι εθνικό προϊόν μόνο στα λόγια.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Θανάσης Μαυρούλης, ανέφερε ότι η Μεσσηνία είναι το πιο σημαντικό ελαιοκομικό κέντρο της χώρας από την πλευρά ότι έχει τις πιο σημαντικές ενδείξεις ΠΟΠ σε ελαιοκομικά προϊόντα της. Όπως τόνισε, η ένδειξη ΠΟΠ Καλαμάτα στο ελαιόλαδο και ΠΟΠ Καλαμάτα στις ελιές Καλαμών μπορούν να έχουν τεράστια δυναμική. Πρόσθεσε όμως ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «τρομερή επίθεση» εναντίον των ενδείξεων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και είναι ευκαιρία στο Φεστιβάλ που ξεκινάει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το θέμα τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο Θανάσης Κυριαζόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρίας «Ανέλιξη», η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, παρουσίασε το πρόγραμμα του συνεδρίου, τους συμμετέχοντες στην έκθεση και στοιχεία για το διαγωνισμό γευσιγνωσίας. Σημειώνεται ότι οι απονομές των βραβείων στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που θα διακριθούν θα γίνουν το Σάββατο περίπου στις δύο μετά το μεσημέρι.
Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, δήλωσε ευχαριστημένος τονίζοντας ότι χρόνο με το χρόνο το Φεστιβάλ κατοχυρώνεται και ισχυροποιείται. Πρόσθεσε ότι σκοπός του Φεστιβάλ είναι να αναδειχθεί η ελαιοκομική αξία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας και της χώρας γενικότερα. Ανέφερε ακόμα ότι η Μεσσηνία είναι ο πρώτος σε παραγωγή ελαιοκομικός νομός της χώρας, κατέχει την ένδειξη ΠΟΠ Καλαμάτα, έχει δηλαδή εχέγγυα ώστε τα ελαιοκομικά προϊόντα του τόπου να κυριαρχήσουν παγκοσμίως.
Στ.Μ.
FESTIVAL-1.jpg
FESTIVAL-3.jpgFESTIVAL-2.jpg

FESTIVAL-4.jpg
FESTIVAL-5.jpg