Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 18:21

Αποζημιώσεις για ζημιά στην ελαιοπαραγωγή από την ανομβρία ζητάει η περιφερειακή αρχή

Αποζημιώσεις για ζημιά στην ελαιοπαραγωγή από την ανομβρία ζητάει η περιφερειακή αρχή

ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ 
Τη στήριξη της πρωτοβουλίας της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου, για την αποζημίωση της ζημιάς που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή από την ανομβρία, σε συνδυασμό με τους καύσωνες του καλοκαιριού, ζητάει με ανακοίνωσή του το Γραφείο του αντιπεριφερειάρχη έρευνας, τεχνολογίας, ενέργειας, βιομηχανίας, θερμοκοιτίδων και επιχειρηματικότητας, Περικλή Μαντά. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η πρωτοβουλία αυτή γίνεται σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, ενώ τονίζεται ότι η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή επηρεάζει ολόκληρη την οικονομία της περιοχής και όχι μόνο τους παραγωγούς και ευρύτερα τον ελαιοκομικό τομέα…

Ειδικότερα η ανακοίνωση του γραφείου του αντιπεριφερειάρχη, με τίτλο «Η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή από την παρατεταμένη ανομβρία απειλεί το σύνολο της τοπικής μας οικονομίας», έχει ως εξής: «Έκδηλη είναι η ανησυχία των παραγωγών ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, λόγω της σημαντικής ζημιάς στην παραγωγή, που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τους καύσωνες του καλοκαιριού. Εκτός από τη μείωση της παραγωγής, θα υπάρξει και σημαντικό πρόβλημα στην ποιότητα των προϊόντων, γεγονός που θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές.

Αν αναλογιστούμε ότι και η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη λόγω της έξαρσης του δάκου, η οποία προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στις παραγόμενες ποσότητες, καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι παραγωγοί θα δοκιμαστούν σημαντικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Το ελαιόλαδο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες στην περιοχή μας. Την περσινή ζημιά, εκτός από τους παραγωγούς, την «ένιωσαν» όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι του τόπου μας. Από το περίπτερο, μέχρι τον ελεύθερο επαγγελματία, το εμπορικό κατάστημα και κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα. Και στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών.

Είναι λοιπόν αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ακόμη κι αν δεν έχουν προβλεφθεί ως ζημιογόνες αιτίες για την καλλιέργεια της ελιάς, η ανομβρία και η ξηρασία.

Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε για άλλη μια χρονιά αντιμέτωποι με μια μεγάλη απώλεια εισοδήματος συμπολιτών μας, που θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της τοπικής μας οικονομίας.

Η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής σε συνεργασία με τους επιστημονικούς και υπηρεσιακούς φορείς των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να στηριχθεί στο σύνολό της προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα και να αναπτυχθούν διαδικασίες πρόληψης για το μέλλον».