Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 22:15

Πέφτουν ανησυχητικά οι τιμές του ελαιολάδου

Πέφτουν ανησυχητικά οι τιμές του ελαιολάδου

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΑ Ανησυχία προκαλούν στους ελαιοπαραγωγούς οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε εξειδικευμένους ιστοτόπους για σοβαρή πίεση στις τιμές του ελαιολάδου, ακόμη και για μεγάλη πτώση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχουν έμποροι που στο τέλος Φλεβάρη αγόραζαν, στη Μεσσηνία, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με 3,40 ευρώ το κιλό, ενώ δύο μήνες πριν οι τιμές ήταν ακόμη και μισό ευρώ υψηλότερες…

Στο θέμα αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας, σε σύσκεψη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Καλαμάτας, η οποία τον προσκάλεσε προκειμένου να επισημάνει ζητήματα για το συνεταιριστικό κίνημα και γενικότερα τον αγροτικό τομέα, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος. Ανέφερε ότι ο Συνεταιρισμός του πούλησε στο τέλος Δεκέμβρη 2017 έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με 3,80 ευρώ το κιλό, ενώ εάν επιχειρήσει να πουλήσει τώρα είναι πιθανό να μην προσφερθεί τιμή υψηλότερη από 3,30 με 3,40 ευρώ το κιλό.

Γνώστες του τρόπου λειτουργίας του «χρηματιστηρίου του ελαιολάδου» υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο ήταν οι τιμές να ακολουθήσουν πορεία πτώσης. Και αυτό γιατί η παραγωγή στη χώρα είναι μεγάλη, ελαιοτριβεία στη Μεσσηνία μόλις ολοκλήρωσαν την παραγωγή ελαιολάδου, ενώ και πολλοί παραγωγοί περίμεναν να αλλάξει ο χρόνος για να πουλήσουν το λάδι της περιόδου 2016-17 ώστε να μειωθεί η φορολογική τους επιβάρυνση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα έχει το άρθρο του ειδικού για τα θέματα του ελαιοκομικού τομέα, Βασίλη Ζαμπούνη, στον ιστότοπο olivenews.gr:

«Την εβδομάδα που μας πέρασε η Ισπανία έδωσε το σήμα για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του ελαιολάδου με το έξτρα στα 3,3€ και το βιομηχανικό 1° να αγγίζει τα 3,0€. Οι εξηγήσεις αναζητούνται σε μια σειρά από παράγοντες:

- Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν και αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα αναπτέρωσαν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για μια καλή εσοδεία 2018/19 στην Ιβηρική Χερσόνησο.

- Η κατανάλωση ελαιολάδου υποχωρεί σημαντικά (περίπου 10%) προς όφελος των ανταγωνιστικών σπορελαίων (ηλιέλαιο κ.ά.), παρά τη συμπίεση των τιμών στα ράφια (3,60 - 3,80 €/λίτρο τα συνήθη έξτρα παρθένα).  Εδώ, ας αναλογιστούμε τις τιμές των ελληνικών σούπερ μάρκετ που ίπτανται με … drones.

- Οι Ισπανοί πρέπει να επιταχύνουν τις πωλήσεις των αποθεμάτων τους, ιδίως για ελαιόλαδα με προβληματικές ποιότητες. Συνεπώς, πρέπει να προσφέρουν τιμές συμφέρουσες, έναντι των υπόλοιπων ανταγωνιστών τους Τυνήσιων, Ελλήνων κλπ.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν διαφανεί εδώ και 2-3 εβδομάδες [Έχουν δώρα οι μάγοι 16/2/2018] και για αυτό είχαμε στο olivenews.gr επισημάνει ότι είναι ολέθρια αυτοκτονία να μην εφοδιάζει κάποιος σιγά – σιγά και ομαλά την αγορά. Οι «μάγοι» που υποδείκνυαν στους παραγωγούς και ελαιοτριβείς να «κρατήσουν άμυνα και τα λάδια στις δεξαμενές γιατί οι τιμές θα ανέβουν», βρίσκονται για πολλοστή φορά εκτεθειμένοι: Δυστυχώς, ή ,όπως το είχε πει και ο Διονύσης Σαββόπουλος «Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει / καλύτερα να μην μας πει κανένα» (Άγγελος εξάγγελος).

Η ελαιοκομική χρονιά 2017/18 έχει ακόμη δρόμο μπροστά της...».
Στ.Μ.