Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 09:42

Το απόγευμα τα βραβεία στα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα

Το απόγευμα τα βραβεία στα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα

KALAMATA OLIVE OIL AWARDS

Στις εφτά το απόγευμα, στο Elite City Resort, θα βραβευτούν τα καλύτερα, από οργανοληπτικής άποψης, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα τα οποία συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Ποιότητας Ελαιολάδου “Kalamata Olive Oil Awards”, του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας. Στην εκδήλωση θα γίνουν και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από ειδικούς σχετικά με την οργανοληπτική αξία του ελαιολάδου αλλά και το food pairing, από την ομάδα Oliverse, δηλαδή δοκιμή παντρέματος διαφορετικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων με διαφορευτικές γεύσεις, ώστε να συνειδητοποιήσει το κοινό την αξία του λαδιού ως αρτύματος…


Το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς και ο Διαγωνισμός Ποιότητας διοργανώνονται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των έξι Δήμων της Μεσσηνίας και πολλών τοπικών φορέων.

Όπως σημειώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, “σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου κάθε είδους και η ενημέρωση των παραγωγών/τυποποιητών σχετικά. Επίσης, η ανάδειξη της σημασίας της συσκευασίας στην προσπάθεια προώθησης του προϊόντος στην αγορά καθώς και η σημασία της στη διατήρησή του. Ταυτόχρονα ο διαγωνισμός συμβάλλει στην ποιοτική βελτίωση των ελληνικών ελαιόλαδων.

Μέρος στο διαγωνισμό λαμβάνουν ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί, τυποποιητές, εταιρείες εξαγωγών και, γενικά, κάθε μορφής εταιρεία που παράγει, τυποποιεί και εμπορεύεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα ελαιόλαδα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό ανήκουν στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου, προέρχονται από την περίοδο συγκομιδής της ελαιοκομικής περιόδου 2017 - 2018 και διακινούνται νόμιμα και τυποποιημένα στην αγορά.

Φέτος τα διαγωνιζόμενα ελαιόλαδα είναι 42 (περισσότερα από κάθε προηγούμενο) και προέρχονται από όλη την Ελληνική επικράτεια, από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο Διαγωνισμός της Καλαμάτας καθιερώνεται πλέον σαν από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα.

Το κύρος του Διαγωνισμού επιβεβαιώνεται και από το πολύ υψηλού επιπέδου πάνελ των γευσιγνωστών το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους Έλληνες γευσιγνώστες από διαπιστευμένες ομάδες γευσιγνωσίας και με μεγάλη εμπειρία συμμετοχών σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Τα μέλη του πάνελ είναι:

Έφη Χριστοπούλου

(Επικεφαλής της Επιτροπής)

Panel supervisor αναγνωρισμένης από το Δ.Σ.Ε και διαπιστευμένης κατά ISO 17025 οργανοληπτικής ομάδας, με πολυετή εμπειρία ως κριτής σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς και ως επικεφαλής κριτικής επιτροπής σε εθνικούς διαγωνισμούς.

Αθήνα

Αλίκη Γαλή

Panel supervisor της αναγνωρισμένης από το Δ.Σ.Ε και διαπιστευμένης κατά ISO 17025 οργανοληπτικής ομάδας του ΥΠΑΝ, με πολυετή εμπειρία ως κριτής σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Αθήνα

Ευστρατία Κουζούμη

Panel supervisor διαπιστευμένης κατά ISO 17025 οργανοληπτικής ομάδας, με εμπειρία ως κριτής σε εθνικούς διαγωνισμούς ΕΛΓΟ Μυτιλήνης.

Μυτιλήνη

Παναγιώτης Κάτσαρης

Panel supervisor διαπιστευμένης κατά ISO 17025 οργανοληπτικής ομάδας, με εμπειρία ως κριτής σε εθνικούς διαγωνισμούς ΕΛΓΟ Καλαμάτας.

Καλαμάτα

Ελευθερία Γερμανάκη

Panel supervisor διαπιστευμένης κατά ISO 17025 οργανοληπτικής ομάδας, με εμπειρία ως κριτής σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Ρέθυμνο

Βασιλική Σκιαδά

Αναπληρωματική Panel supervisor διαπιστευμένης κατά ISO 17025 οργανοληπτικής ομάδας, με εμπειρία ως κριτής σε εθνικούς διαγωνισμούς ΕΛΓΟ Καλαμάτας.

Καλαμάτα

Ελισάβετ Τσιαβτάρη

Μέλος αναγνωρισμένης από το Δ.Σ.Ε και διαπιστευμένης κατά ISO 17025 οργανοληπτικής ομάδας ΤΕΙ Καλαμάτας.

Καλαμάτα

Λουίζα Μικάλεφ

Μέλος διαπιστευμένης κατά ISO 17025 οργανοληπτικής ομάδας ΕΛΓΟ Χανίων.

Χανιά

Μαρία Περδικάρη

Μέλος αναγνωρισμένης από το Δ.Σ.Ε και διαπιστευμένης κατά ISO 17025 οργανοληπτικής ομάδας ΤΕΙ Καλαμάτας.

Καλαμάτα

Ευγενία Μαυροειδή

Μέλος διαπιστευμένης κατά ISO 17025 οργανοληπτικής ομάδας, με εμπειρία ως κριτής σε εθνικούς διαγωνισμούς ΕΛΓΟ Καλαμάτας.

Καλαμάτα

 

Εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων

Η επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση το

Σάββατο 14 Απριλίου 2018 και ώρα 19:00,

στο συνεδριακό χώρο του ELITE CITY RESORT.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

  •         η κα Έφη Χριστοπούλου με θέμα «Μεθοδολογία αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών Ελαιολάδων. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού»
  •         η κα Ευστρατία Κουζούμη με θέμα «Τα διαπιστευμένα εργαστήρια ελαιολάδου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ως εργαλεία προστασίας ανάδειξης και ποιοτικής αναβάθμισης του Ελληνικού Ελαιολάδου»

Στην ίδια εκδήλωση

  •         θα τιμηθούν για την προσφορά τους στον Ελαιοκομικό τομέα, τρεις Μεσσήνιοι που έχουν συνεισφέρει στην αναγνώριση και στην ποιότητα του Μεσσηνιακού Ελαιόλαδου.
  •         θα γίνει εκδήλωση food pairing όπου θα δοθεί η δυνατότητα γευστικής δοκιμής των ελαιόλαδων που θα συμμετέχουν στο Διαγωνισμό σε συνδυασμό με διαφορετικά φαγητά και την οποία επιμελείται η ομάδα OLIVERSE.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο”.