Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 12:14

Από το 2012 έχουν να σταλούν για έλεγχο δείγματα του νερού άρδευσης, λέει η Δ. Λυμπεροπούλου

Από το 2012 έχουν να σταλούν για έλεγχο δείγματα του νερού άρδευσης, λέει η Δ. Λυμπεροπούλου

“ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ” 
Από το 2012 έχει να παραλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δείγματα νερού άρδευσης για χημικές αναλύσεις. Αυτό ανακοίνωσε η περιφερειακή σύμβουλος της “Πελοπόννησος Οικολογική”, η οποία εργάζεται στο υπουργείο, Δήμητρα Λυμπεροπούλου,  που σχολιάζει επίσης ότι “φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για συνέχιση του προγράμματος” ελέγχου του νερού άρδευσης. Όπως τονίζει όμως, οι συγκεκριμένοι έλεγχοι θα έπρεπε να γίνονται κανονικά και με στα αποτελέσματα να βασίζεται ο σχεδιασμός των έργων για την ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης...

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Δήμητρα Λυμπεροπούλου σημειώνει πως “ενα από τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων για το σχεδιασμό έργων που στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης είναι και η παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των αρδευτικών υδάτων. Συμπληρωματικά του Εθνικού Δικτύου παρακολούθησης των Υδάτων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καταρτίσει εδώ και δεκαετίες το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Ποιότητας Αρδευτικών Υδάτων. Το Πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια (πρώην Δ/νσεις Εγγείων Βελτιώσεων) και χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους του Υπουργείου μας. Το Εργαστήριο Γεωλογικών και Υδατικών Δοκιμών της Διεύθυνσής μας, στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού, πραγματοποιεί χημικές αναλύσεις σε δείγματα νερού από καθορισμένες θέσεις δειγματοληψίας σε αρκετές  Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας.

Για την Π.Ε. Μεσσηνίας, λαμβάνονταν και αναλύονταν δείγματα από 16 θέσεις δειγματοληψίας, επιφανειακές και υπόγειες θέσεις δειγματοληψίας, μέχρι την χρονική περίοδο 2011-2012.

Ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας επιφανειακών υδάτων:

  • Πόταμος Πάμισος
  • Στραγγιστικό  Δίκτυο Παμίσου

Ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας υπόγειων υδάτων:

  • Πηγές Κοπρινίτσας  Αρδευτικού Έργου Δωρίου-Ψαρίου
  • Πηγές Πανιπερίου  Αρδευτικού Έργου Πανιπερίου”.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσή της η Δήμητρα Λυμπεροπούλου επισημαίνει ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας και στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας, και ακολούθως σχολιάζει “Μελετώντας τα αποτελέσματα διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν διαθέσιμες μετρήσεις μέχρι την χρονική περίοδο 2011-2012 και εύλογα αναρωτηθήκαμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Αποκαλύπτουμε σήμερα - σύμφωνα με αποκλειστικές αλλά και ασφαλείς πληροφορίες μας- ότι  μετά την χρονική περίοδο 2011-2012, φαίνεται ότι ΔΕΝ υπάρχει ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για συνέχιση του προγράμματος καθόσον δεν αποστέλλει καθόλου δείγματα αρδευτικού νερού για ανάλυση.

Περιμένουμε από την Περιφερειακή Αρχή ξεκάθαρες απαντήσεις για ένα  τόσο σημαντικό ζήτημα για την Πελοπόννησο όπως αυτό που αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των αρδευτικών υδάτων.

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης

Πελοπόννησος Οικολογική”.