Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 08:04

Αραχωβίτης-Κοζομπόλη για τις ζημιές στις ελιές από τον κυκλώνα και για την εξισωτική αποζημίωση

Αραχωβίτης-Κοζομπόλη για τις ζημιές στις ελιές από τον κυκλώνα και για την εξισωτική αποζημίωση

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 
Τη διαβεβαίωση ότι ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ έχει κινητοποιηθεί με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να εκτιμηθούν οι ζημιές στις ελιές, σε άλλες καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις από τον κυκλώνα, έδωσε στη βουλευτή Μεσσηνίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης. Σε ό,τι αφορά τις εξισωτικές αποζημιώσεις ενημέρωσε ότι αναγκαστικά θα παύσει η καταβολή του σε ορισμένες περιοχές, στις οποίες όμως θα ισχύσει μεταβατική περίοδος δύο χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν μέρος αυτής της αποζημίωσης...

Σε δελτίο Τύπου εκδόθηκε από το γραφείο της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Γιώτας Κοζομπόλη, σημειώνονται τα εξής σχετικά με την επίσκεψή της στο γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη: “Αφορμή ήταν τα αιτήματα των καλλιεργητών ελιάς για άμεσες εκτιμήσεις μετά τις ζημιές που προκάλεσε το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά». Ο κ. Αραχωβίτης διαβεβαίωσε την κυρία Κοζομπόλη ότι έχει κινητοποιηθεί με εντατικούς ρυθμούς ο μηχανισμός του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ πέρασαν από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία και βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Η διαδικασία στη συνέχεια προβλέπει να γίνει αναγγελία ζημιάς από τους δήμους, μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς. Αμέσως μετά θα γίνει η κανονική εκτίμηση ζημιάς, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Οι ζημιές αφορούν κυρίως τον ελαιόκαρπο, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ζημιές σε άλλες καλλιέργειες (θερμοκήπια κ.λπ.).

Σχετικά με την επαναχάραξη των μειονεκτικών  περιοχών, ο Υπουργός δήλωσε, ότι η χάραξη/οριοθέτηση των ορεινών περιοχών δεν αλλάζει, ισχύει ως έχει, επειδή οι περιοχές αυτές έχουν καθοριστεί με βάση το υψόμετρο. Για τις λοιπές περιοχές που δεν εντάσσονται στο Κανονισμό 1305/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας ήδη από 2013 είχε υποχρέωση να δηλώσει, τέθηκε σε διαβούλευση ο χάρτης με τη νέα οριοθέτηση. Αυτό έγινε, με σκοπό να αξιοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις και οι εξαιρούμενες περιοχές, που πλέον δεν πληρούν τα χαρακτηριστικά του κανονισμού 1305/2013 της ΕΕ, να ενταχθούν στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα ώστε να μην απολεσθεί η εξισωτική αποζημίωση και η σχετική μοριοδότηση.

Επιπλέον, για όσες περιοχές αναγκαστικά θα πρέπει να βγουν εκτός των μειονεκτικών, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος και θα παίρνουν μέρος της εξισωτικής αποζημίωσης για δύο χρόνια”.