Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 13:46

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης ζητάει αποζημίωση παραγωγών για τις καταστροφές από τα αγριογούρουνα

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης ζητάει αποζημίωση παραγωγών για τις καταστροφές από τα αγριογούρουνα

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  
Την αποζημίωση των παραγωγών που έχουν υποστεί καταστροφές από τις ανεξέλεγκτες αγέλες αγριογούρουνων, ζητάει ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυστομάλλης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Επιπλέον όμως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάδοση σε οικόσιτους χοίρους και χοιροτροφεία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε περίπτωση μετάδοση της ασθένειας από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα…

Όπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου από το γραφείο του βουλευτή Μίλτου Χρυσομάλλη, “στη βουλή έφερε το θέμα, που “ταλαιπωρεί” τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια τη Μεσσηνία, σχετικά με τις αγέλες αγριογούρουνων που καταστρέφουν ανεξέλεγκτες καλλιέργειες, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης. Καταθέτοντας σχετική ερώτηση (αρ. πρωτ 111/02.08.19) προς τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη, τονίζει ότι ενώ το πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση τουλάχιστον εδώ και 2 χρόνια, προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές στο εισόδημα των αγροτών του νομού, ειδικά σε όσους ασχολούνται με την αμπελουργία και την κορινθιακή σταφίδα, ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει έως τώρα για την ουσιαστική αντιμετώπισή του. 

Παράλληλα, εισημαίνει πως τα μέτρα που είχαν ληφθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση κρίνονται εκ του αποτελέσματος ανεπαρκή, οδηγώντας τους καλλιεργητές, που βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τα αγριογούρουνα, σε απόγνωση καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την αποζημίωσή τους. 

Το πρόβλημα επιτείνει και η παρουσία κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη “γειτονική” Βουλγαρία, καθώς η ανεξέλεγκτη δράση των αγριογούρουνων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μετάδοση του ιού σε οικόσιτους χοίρους και χοιροτροφεία, με καταστροφικές ανυπολόγιστες συνέπειες. 

Έχοντας ενημερωθεί τόσο από ενώσεις παραγωγών, από μεμονωμένους καλλιεργητές καθώς και από κυνηγετικούς συλλόγους για την έξαρση που παρατηρείται στο φαινόμενο ο Μίλτος Χρυσομάλλης ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος. Προτείνει δε, την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου για τους αγριόχοιρους καθώς και την επέκταση ζωνών κυνηγιού και τον αριθμό θηραμάτων. Επιπλέον, ζητά την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών καθώς και την τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, προκειμένου να συμπεριλάβει το σχετικό κίνδυνο”.