Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 10:59

Αποζημιώσεις ζητεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Συλλόγος Μεσσήνης

Αποζημιώσεις ζητεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Συλλόγος Μεσσήνης

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Την άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ τόσο των οφειλών από παλαιότερες  καταστροφές, όσο και  από την πρόσφατη χαλαζόπτωση του Σαββάτου, ζητεί ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, θέτοντας θέμα επιβίωσης των οικογενειών τους...

Απαιτεί, μάλιστα, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, «ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».
Επιπλέον, ο Σύλλογος των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Μεσσήνης ζητεί:

  • Την άμεση αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων.
  • Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών, να μην έχουν την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών και άλλων οφειλών σε διάφορα χαράτσια μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις.
  • Να μην κοπεί ρεύμα σε καμία αγροτική οικογένεια.
  • Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής αντιχαλαζικής προστασίας με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού η περιοχή συχνά είναι χαλαζόπληκτη.

Υπογραμμίζουν, ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να είναι ένας «κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:
«Στο έλεος του καιρού βρεθήκαμε για άλλη μια φόρα οι αγρότες  της περιοχής μας, το Σάββατο 15 Ιουνίου, αφού, από την έντονη χαλαζόπτωση καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών, όπως το τριφύλλι , η πατάτα, η ντομάτα κ.α. Ενδεικτικό της καταστροφής είναι ότι καταστράφηκαν εκατοντάδες αυτοκίνητα  στο δήμο της Μεσσήνης και σε χωριά των γύρω περιοχών.

Έχουμε πλέον πρόβλημα επιβίωσης, χωρίς σοδειά, χωρίς εισόδημα, ενώ ‘τρέχουν’ οι ανάγκες της καθημερινότητας των οικογενειών μας κι από πάνω καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε υποχρεώσεις, όπως αποπληρωμές ασφαλιστικών εισφορών, δανείων, χαράτσια, καλλιεργητικά έξοδα.

Το μέγεθος της καταστροφής αναδεικνύει ότι το πόσο γυμνοί στεκόμαστε οι μικρομεσαίοι αγρότες απέναντι σε κάθε καιρικό φαινόμενο, είναι αποτέλεσμα της πολίτικης επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων που υλοποιώντας βήμα-βήμα τις πολιτικές της ΕΕ επιτίθενται και μας  ξεκληριζουν εδώ και δεκαετίες, ενώ την ίδια ώρα μπουκώνουν με χρήμα τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο στον τουρισμό, τους εμποροβιομήχανους και τους μεγαλοαγρότες.

Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν μασάμε πια στο παραμύθι του ''δεν υπάρχουν χρήματα", στο όνομα των δυσκολιών στα δημοσιονομικά της χωράς ,γιατί, την ίδια στιγμή παρατηρούμε στην περιοχή μας να κατασπαταλούνται εκατομμύρια (δικά μας ευρώ) σε επιδοτήσεις προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου και δισεκατομμύρια για την συμμετοχή μας στη Νατοϊκή συμμαχία των φονιάδων.

Απαιτούμε ο ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε οι αγρότες, να μας αποζημιώσει άμεσα και στο 100% της καταστροφής. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας να καταβληθεί εδώ και τώρα κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες. 
Τέλος τα ψέματα!! θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους στην διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Εδώ και τώρα αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται πραγματικά και πλήρως και χωρίς καμία καθυστέρηση στις ανάγκες των αγροτοκτηνοτρόφων για την πλήρη κάλυψη και προστασία της φυτικής και ζωικής παραγωγής».