Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 21:15

Το ελαιόλαδο “Αλληλεγγύη” συναντά το “Aristoil” στου Δάρα Μεσσήνης

Το ελαιόλαδο “Αλληλεγγύη” συναντά το “Aristoil” στου Δάρα Μεσσήνης

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 
Η “Μεσσήνης Γαία”, κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία παράγει και στέλνει στο εξωτερικό χωρίς μεσάζοντες το ελαιόλαδο “Αλληλεγγύη”, θα συναντήσει το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στου Δάρα, το “Aristoil”, που είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Interreg Med) για την  παραγωγή ελαιολάδου πλούσιου σε πολυφαινόλες, οι οποίες λειτουργούν ως ασπίδα για την υγεία. Συγκεκριμένα η “Μεσσήνης Γαία” διοργανώνει στην αίθουσά της στου Δάρα, στις εφτά το απόγευμα του Σαββάτου, εκπαιδευτική ημερίδα για το “Aristoil”...

Στη σχετική πρόσκληση της “Μεσσήνης Γαία” σημειώνονται τα εξής για τους ελαιοπαραγωγούς, το ελαιόλαδο, τους συνεταιρισμούς, την αλληλέγγυα οικονομία: 

“Εμείς, που συμμετέχουμε στην  Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μεσσήνης Γαία , μέσα από την πολύχρονη ενασχόλησή μας  με την Γεωργική Παραγωγή , διαπιστώσαμε ότι:

  • Ένα μακρύ χέρι, έμπαινε βαθιά, μέσα στην τσέπη μας και μας απορροφούσε όλο το βιος μας αφήνοντας σε εμάς ψίχουλα, τα οποία μόλις και μετά βίας έφταναν να καλύψουν το κόστος παραγωγής του Λαδιού μας.
  • Κάποιοι το δικό μας Λάδι – Χρυσάφι  το παρέδιδαν έτσι χύμα σε τρίτους εκτός της χώρας μας , στερώντας της   πόρους και συνάλλαγμα.
  • Κάποιοι τρίτοι σε άλλες χώρες, το δικό μας το λάδι χρυσάφι το τυποποιούσαν και το πούλαγαν σε τριπλάσιες και πλέον τιμές στη διεθνή αγορά.
  • Εμείς με τον κλήρο μας κατακερματισμένο, με υψηλό κόστος παραγωγής, με αδυναμία από μόνοι μας να ακολουθήσουμε κανόνες και πρότυπα ορθής καλλιεργητικής συμπεριφοράς ακολουθούσαμε το δρόμο που μαθηματικά οδηγούσε στη χρεοκοπία ή στην εγκατάλειψη της γεωργικής παραγωγής.
  • Το συνεταιριστικό κίνημα και η συνεταιριστική ιδέα να έχει χρεοκοπήσει στη συνείδηση όλων μας, κάτω από το βάρος των ανομιών του παρελθόντος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και μεσούσης της οικονομικής κρίσης αποφασίσαμε δειλά δειλά να ενώσουμε τις προσπάθειές μας.

Βρήκαμε κοινούς τόπους, με αρκετές δυσκολίες, και δημιουργήσαμε την ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΑΙΑ .

Σε αυτήν την πορεία μας συναντήσαμε και άλλους το ίδιο «ανήσυχους» με εμάς, συμφωνήσαμε να συμπορευτούμε. 

Βρήκαμε ανοιχτές τις πόρτες φίλων και αλληλέγγυων προς την Ελλάδα και τους Έλληνες. 

Από κοινού δημιουργήσαμε το Λάδι της Αλληλεγγύης. 

Αλληλέγγυοι, στη Γερμανία, στην Αυστρία και αλλού μοιράζουν αφιλοκερδώς το Λάδι μας. Η υπεραξία μένει στα  χέρια μας.

Ένα μέρος από αυτήν επιστρέφει στην Ελληνική κοινωνία μέσα από τις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης που στήθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

Αύριο μπορεί να διατεθούν και σε άλλες χώρες και σε άλλους που έχουν ανάγκες.

Εμείς εδώ, μια χούφτα καλλιεργητές, με περισσό μεράκι συνεχίζουμε. Ονειρευόμαστε, σχεδιάζουμε και βήμα-βήμα υλοποιούμε ένα σχέδιο   καθετοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας, με σεβασμό στον άνθρωπο και τις αξίες του, με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον.

Όλο αυτό το εγχείρημα στο δρόμο του συναντά και άλλα παρόμοια εγχειρήματα.

Τώρα συνάντησε την ομάδα της aristoil, τα επιστημονικά συμπεράσματα από μελέτες που οι ίδιοι έκαναν μπορεί να αποτελέσουν και για εμάς οδηγό.

Μπορεί αν κριθεί σκόπιμο να γίνουμε και συνοδοιπόροι.

Αυτό το εγχείρημα θα σας παρουσιάσουμε το Σάββατο 12/10/2019 και ώρα 19.00 στην έδρα της Μεσσήνης Γαία στο Δάρα Πεταλιδίου Μεσσηνίας 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Interreg MED ARISTOIL

Αίθουσα ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΑΙΑ» - ΔΑΡΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ –

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ARISTOIL
  • Παρουσίαση αποτελεσμάτων - Καλών πρακτικών
  • Συνεργασίες - Δικτυώσεις ελαιοπαραγωγών και εμπλεκόμενων φορέων για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών (LIVING LABS) και του υπό ίδρυση, Aristoil Μεσογειακού Συνεργατικού Σχηματισμού Υγειοπροστατευτικού Ελαιολάδου (Aristoil Mediterranean Healthy Olive Oil Cluster)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

19.00 - 19.15 ΕΓΓΡΑΦΕΣ

19.15 - 19.30 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

19.30 - 20.00 ΤΟ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ARISTOIL, Δρ. Ν. Κρημνιανιώτης, Συντονιστής ARISTOIL

20.00 - 20.30 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ, Δρ. Ε. Μέλλιου, ΕΔΙΠ Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων ΕΚΠΑ

20.30 - 21.00 ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ, Δρ. Π. Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων ΕΚΠΑ

21.00 - 21.20 ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ CLUSTER (Aristoil Mediterranean Healthy Olive Oil Cluster), Δρ. Ν. Κρημνιανιώτης, Συντονιστής ARISTOIL

21.20 – 22.00 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ