Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 21:00

Τροπολογία Χρυσομάλλη: Οι αγρότες με φωτοβολταϊκά θα μπορούν να πωλήσουν στη ΔΕΗ ενέργεια

Τροπολογία Χρυσομάλλη: Οι αγρότες με φωτοβολταϊκά θα μπορούν να πωλήσουν στη ΔΕΗ ενέργεια

ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ 
Οι αγρότες που έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκά για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για τις καλλιέργειές του, θα μπορούν να πωλήσουν στη ΔΕΗ μέχρι το 75% της ενέργειας που παράγουν, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης και εφτά ακόμη βουλευτές του κόμματος. Η τροπολογία έγινε δεκτή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη…

Όπως σημειώνεται σχετικό δελτίο Τύπου του βουλευτή κ. Χρυσομάλλη, “νέα τροπολογία κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και 7 ακόμη βουλευτές της ΝΔ, σχετικά με τα φωτοβολταϊκά έργα που έχουν κατασκευάσει αγρότες παραγωγοί για ίδια χρήση στις καλλιέργειές τους. 

Η τροπολογία του Μίλτου Χρυσομάλλη ενισχύει ουσιαστικά το εισόδημα των αγροτών που ταυτόχρονα είναι και αυτοπαραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Α.Π.Ε., την οποία χρησιμοποιούν για την μείωση του κόστους της παραγωγής τους. Με το υφιστάμενο σύστημα είχαν την δυνατότητα να πωλούν στη ΔΕΗ την περισσευούμενη ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγαν και δεν χρησιμοποιούσαν στις καλλιέργειες τους σε ποσοστό μέχρι 20% της συνολικής τους παραγωγής. Σε πολλές περιπτώσεις όμως και λόγω της εποχικότητας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις καλλιέργειες τους, χανόταν μεγαλύτερο ποσοστό ρεύματος από το 20% που μπορούσαν να πωλήσουν στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να είχαν σημαντική απώλεια εσόδων.

Πλέον με την τροπολογία του βουλευτή Μεσσηνίας, οι αγρότες αυτοπαραγωγοί που παράγουν ρεύμα αποκλειστικά για τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους, μπορούν να πωλούν στη ΔΕΗ ποσοστό έως 75% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Η σημαντική αυτή αύξηση θα επιτρέψει στους αγρότες αυτοπαραγωγούς να αποσβέσουν ταχύτερα τις επενδύσεις τους σε Α.Π.Ε., θα μηδενίσει το κόστος παραγωγής και βέβαια θα ενισχύσει κάθετα το εισόδημα των αγροτών. Επιπλέον, θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για μεμονωμένους αγρότες ή ομάδες αγροτών να προχωρήσουν σε αντίστοιχες επενδύσεις στις καλλιέργειές τους, βελτιώνοντας έτσι το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας και βέβαια την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων και της αγροτικής οικονομίας συνολικά.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έγινε δεκτή τόσο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη όσο και από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη.

«Συνεχίζουμε με ουσιαστικές και απτές παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών και των ανθρώπων της παραγωγής, καταθέτοντας προτάσεις εκεί που πραγματικά μπορούν να υλοποιηθούν, δηλαδή στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων. Θα συνεχίσουμε ακατάπαυστα μαζί με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εργαζόμαστε για την ανάταξη της οικονομίας, την ενίσχυση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μίλτος Χρυσομάλλης”.