Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 20:52

Συμφώνησαν ότι φταίνε η Ισπανία και ο Τραμπ για τις χαμηλές τιμές στο λάδι...

Συμφώνησαν ότι φταίνε η Ισπανία και ο Τραμπ για τις χαμηλές τιμές στο λάδι...

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ 
Με αφορμή τις πολύ χαμηλές τιμές του ελαιολάδου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και οι εκπρόσωποι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο, διαπίστωσαν την αναγκαιότητα ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της ελαιοκομίας. Αυτή η αναγκαιότητα όμως διαπιστώνεται από όλους τους υπουργούς εδώ και δεκαετίες, αλλά σχέδιο δεν υπάρχει…

Το υπουργείο σημειώνει ότι ο υπουργός και οι εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής συμφώνησαν πως το μέτρο της αποθεματοποίησης δεν θα αποτελούσε λύση στο πρόβλημα των χαμηλών τιμών του προϊόντος. 

Ειδικότερα σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής “εξετάσθηκαν οι δυνατότητες λήψεως μέτρων για την αντιμετώπιση της πολύ χαμηλής τιμής του ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Άπαντες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της διαμόρφωσης της τιμής του ελαιολάδου συνδέεται με την μεγάλη προσφορά, η οποία οφείλεται κυρίως στη μεγάλη παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου. Υπενθυμίζεται ότι στο ισπανικό ελαιόλαδο επεβλήθησαν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 25% από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να απολέσει σημαντικό τμήμα της διοχέτευσης της στην αμερικανική αγορά και να διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται συνολικά οι τιμές στο ελαιόλαδο. 

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης όλοι συμφώνησαν ότι το μέτρο αποθεματοποίησης δεν αποτελεί λύση και δεν θα έφερνε αποτελέσματα στην ελληνική αγορά. 

Αντιθέτως, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγής της ελαιοκομίας αλλά και για την ενίσχυση των προωθητικών δράσεων και τη στήριξη της εμπορευσιμότητας του ελαιολάδου. 

Τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου αλλά και οι φορείς που τη συγκροτούν, συμφώνησαν να εργαστούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκπονήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας στην Ελλάδα, το οποίο θα θέτει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μεσομακροπρόθεσμους στόχους. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του Υπουργού με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου η οποία έχει οριστεί για την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 στις 12.00 μ.μ.”.