Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 20:24

Σύσκεψη για την πατάτα, αναμένονται αθρόες εισαγωγές, ο δήμαρχος στον υπουργό

Σύσκεψη για την πατάτα, αναμένονται αθρόες εισαγωγές, ο δήμαρχος στον υπουργό

ΜΕΣΣΗΝΗ 
Το πως μπορεί ο Δήμος Μεσσήνης να πιέσει ώστε να μην κατακλυστεί η αγορά από εισαγόμενη πατάτα την περίοδο που θα βγει η ντόπια συζήτησαν σήμερα ο δήμαρχος, Γιώργος Αθανασόπουλος με παραγωγούς, εκπροσώπους συνεταιρισμών και εμπόρους. Ο δήμαρχος θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, προκειμένου να μην υποστούν αθέμιτο ανταγωνισμό οι ντόπιοι πατατοπαραγωγοί, με ευρύτερες συνέπειες για την αγροτική οικονομία…

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Μεσσήνης, “ευρεία σύσκεψη με θέμα τον περιορισμό των αθρόων εισαγωγών πατάτας πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου στο γραφείο του, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσήνης και Καλαμάτας, πατατοπαραγωγών και εμπόρων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης. 

Ο Δήμαρχος άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες τους για τις δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάθεση της φετινής παραγωγής πατάτας, η οποία αν και θα είναι άριστης ποιότητας, δεν θα μπορέσει να διατεθεί στην αγορά καθώς οι τεράστιες ποσότητες εισαγόμενης πατάτας -κυρίως από την Αίγυπτο- θα την έχουν κατακλύσει πριν από την έναρξη συγκομιδής. 

Ο κ. Αθανασόπουλος ενημέρωσε για τις διακρατικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες, σύμφωνα με τις οποίες έχουν προγραμματιστεί εισαγωγές συγκεκριμένων  ποσοτήτων ανά μήνα και ζήτησε τις απόψεις παραγωγών και εμπόρων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αφού τόνισε την υποχρέωση του κράτους να στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και τα ελληνικά προϊόντα, πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, προκειμένου να του θέσει τα ζητήματα αυτά, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας παραγωγών και προϊόντων.

Κατά τη διευρυμένη σύσκεψη, συμφωνήθηκε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να ζητηθούν από το αρμόδιο Υπουργείο:

- Ο περιορισμός των εισαγωγών πατάτας την περίοδο που ξεκινάει η εγχώρια συγκομιδή.

- Η εντατικοποίηση των ελέγχων όχι μόνο στα σημεία εισόδου των εισαγωγών αλλά και στην κεντρική διάθεση και στα επιμέρους σημεία πώλησης, τόσο για τις ποσότητες εισαγωγής όσο και για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και παθογόνων καραντίνας. 

- Η λήψη μέτρων για αποφυγή ελληνοποιήσεων του προϊόντος”.