Τρίτη, 05 Μαϊος 2020 17:50

Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο για την πατάτα: Αισχροκέρδεια σε βάρος παραγωγών-καταναλωτών

Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο για την πατάτα: Αισχροκέρδεια σε βάρος παραγωγών-καταναλωτών

ΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΙΛΤΟΥ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ 
Για φαινόμενο αισχροκέρδειας μιλάει σε ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφερόμενη στη τεράστια ψαλίδα της τιμής παραγωγού και καταναλωτή σε ό,τι αφορά την πατάτα, τιμή που πλήττει και τους δύο. Η ευρωβουλευτής κατέθεσε την ερώτηση ύστερα από ενημέρωση που της έκανε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης καθώς και ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Καστανιώτης…

Τα ερωτήματα που θέτει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έχουν ως εξής: 

“Συγκεκριμένα οι παραγωγοί πατάτας στους Νομούς Μεσσηνίας και Αχαΐας καταγγέλλουν ότι, ενώ η πρώιμη πατάτα είτε μένει αζήτητη είτε πωλείται από τους παραγωγούς περίπου στα 0,25 λεπτά το κιλό, τελικά πωλείται στον καταναλωτή στα 1,25 ευρώ το κιλό.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να μην σημειώνονται μεγάλες και επιζήμιες για τον καταναλωτή αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων;
  2. Προτίθεται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα διάφορα φαινόμενα αισχροκέρδειας;”.

Από την πλευρά του πολιτικού γραφείου του βουλευτή κ. Χρυσομάλλη, σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνονται τα εξής: “Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί του νομού, σε σχέση με την τιμή της πατάτας, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης επικοινώνησε με την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κα. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ο Μεσσήνιος βουλευτής μετέφερε στην κα Ασημακοπούλου την ενημέρωση που είχε το Σαββατοκύριακο από ομάδες πατατοπαραγωγών, σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην τιμή της πατάτας, ζητώντας να μεταφέρει το ζήτημα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κα Ασημακοπούλου, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα του Μίλτου Χρυσομάλλη, κατέθεσε σχετική Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταφέροντας καταγγελίες των παραγωγών πατάτας των Νομών Μεσσηνίας και Αχαΐας, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ η πρώιμη πατάτα είτε μένει αζήτητη είτε πωλείται από τους παραγωγούς περίπου στα 0,25 λεπτά το κιλό, τελικά φτάνει στον καταναλωτή στα 1,25 ευρώ το κιλό. Η κα Ασημακοπούλου ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να μην σημειώνονται μεγάλες και επιζήμιες για τον καταναλωτή αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων σε σχέση με την τιμή πώλησης από τον παραγωγό και επιπλέον αν προτίθεται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη-μέλη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα διάφορα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης συνεχίζει τις προσπάθειες του για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας, εντείνοντας τις επαφές και τις συζητήσεις του με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ελέγχων για πιθανές παράνομες ελληνοποιήσεις αιγυπτιακής πατάτας, αλλά και για την ενίσχυση του εισοδήματος των πατατοπαραγών μέσω της στρεμματικής αποζημίωσης, λόγω της έκτακτης κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία”.