Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 18:42

Ψηφίζεται αύριο η απασχόληση ανέργων στον αγροτικό τομέα χωρίς να χάνουν το επίδομα του ΟΑΕΔ

Ψηφίζεται αύριο η απασχόληση ανέργων στον αγροτικό τομέα χωρίς να χάνουν το επίδομα του ΟΑΕΔ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΛΤΟΥ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ 
Την ικανοποίησή του τονίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, για την ψήφιση αύριο, στη Βουλή, της διάταξης για την απασχόληση ανέργων στον αγροτικό τομέας, για μέχρι 70 ημερομίσθια, χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας. Επιπλέον ο βουλευτής υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Μίλτου Χρυσομάλλη δίνει λύσεις με ταχύτητα σε χρόνια ζητήματα που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα. Ακόμη ο κ. Χρυσομάλλης αναφέρει ότι θα ευοδωθεί η προσπάθεια για την αποζημίωση των πατατοπαραγωγών της περιοχής μας, όπως και των ελαιοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιά από τις υψηλές θερμοκρασίες...

Σε ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του Μίλτου Χρυσομάλλη σημειώνονται τα εξής: “Μόνο ένας μήνας χρειάστηκε από το αίτημα του Μίλτου Χρυσομάλλη για την απασχόληση των ανέργων σε αγροτικές εργασίες, μέχρι τη νομοθετική θέσπισή του από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας. Πλέον το αίτημα του βουλευτή Μεσσηνίας και των άλλων 10 βουλευτών της ΝΔ αποτελεί νόμο του κράτους, καθώς ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή των Ελλήνων.

Η διάταξη προβλέπει ότι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ δεν χάνουν το επίδομα ανεργίας εφόσον απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες και για 70 ημερομίσθια το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους ανέργους να εργαστούν σε εποχιακές εργασίες του αγροτικού τομέα, ενισχύοντας το εισόδημά τους και κυρίως χωρίς να χάνουν τόσο το επίδομα ανεργίας όσο και την εγγραφή τους ως άνεργοι. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να καλυφθεί το σοβαρό κενό σε εργατικά χέρια που εντοπίζεται στις εποχιακές αγροτικές εργασίες και έτσι να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή.  

Το ίδιο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τις ανάγκες των Ελλήνων παραγωγών αποδεικνύουν και οι διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και ψηφίστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή ως νόμος 4690/2020. Περιλαμβάνουν τόσο την ασφάλιση πλέον με εργόσημο των εργατών γης που έρχονται από τρίτες χώρες χωρίς βίζα, όπως η Αλβανία (άρθρο 36), τη εξαίρεση των συνταξιούχων αγροτών από τη μείωση σύνταξης κατά 30%, αν ασκούν αγροτική δραστηριότητα αλλά και την παροχή της ίδιας δυνατότητας στους συνταξιούχους όλων των ταμείων που απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς, αρκεί το αγροτικό εισόδημα τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ (άρθρο 78).

«Ο πρωτογενής τομέας παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την ίδια ταχύτητα που αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση, επιλύει ζητήματα που αγγίζουν την απασχόληση στον αγροτικό τομέα ανέργων αλλά και συνταξιούχων, καθολικά αιτήματα που έμεναν στα αζήτητα χρόνια τώρα. Με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ψηφίζουμε την Τετάρτη δίνεται μια σειρά ουσιαστικών λύσεων, όπως το Μελισσοκομικό Μητρώο, τα σχέδια βόσκησης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα αλλά και οι ελληνοποιήσεις προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και σύντομα θα ακολουθήσει και η επικαιροποίηση του κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ. Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια, τέλος, για την ενίσχυση των πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας αλλά και για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του νομού μας, για τις ζημιές που υπέστη η καρπόδεση της ελιάς από τον πρόσφατο καύσωνα. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει στη πράξη ότι και αφουγκράζεται τα αιτήματα και τις ανάγκες των αγροτών και δίνει λύσεις στην πράξη», τόνισε ο Μίλτος Χρυσομάλλης”.