Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 19:22

Ο Περικλής Μαντάς μίλησε στη Βουλή για την ανάγκη στήριξης των πληττόμενων αγροτών της Μεσσηνίας

Ο Περικλής Μαντάς μίλησε στη Βουλή για την ανάγκη στήριξης των πληττόμενων αγροτών της Μεσσηνίας

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 
Είναι ανάγκη να βρεθεί τρόπος στήριξης των παραγωγών ελαιολάδου, πατάτας και θερμοκηπιακής ντομάτας, γιατί το εισόδημά τους συρρικνώνεται από ζημιές στις καλλιέργειες, επισήμανε μιλώντας στη Βουλή, για το αγροτικό νομοσχέδιο, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς…

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο ο βουλευτής κ. Μαντάς είπε ότι προβλέπει την αύξηση των προστίμων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, τη δημιουργία νέου μελισσοκομικού μητρώου, διευκολύνσεις σε ανέργους και σε πολίτες τρίτων χωρών που θα εργαστούν ως εργάτες γης, καθώς και τη δυνατότητα σε συνταξιούχους αγρότες να συνεχίσουν να ασκούν μικρή καλλιεργητική δραστηριότητα.

Όσον αφορά στην ανάγκη στήριξης των αγροτικών προϊόντων και με αφορμή τον πρόσφατο καύσωνα και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις ελαιοκαλλιέργειες, ο κ. Μαντάς ζήτησε την οικονομική στήριξη του ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι ο Οργανισμός «αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο και έναν κρίσιμο σύμμαχο των αγροτών να σταθούν στα πόδια τους μετά από καταστροφές». Παράλληλα ο κ. Μαντάς τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγών πατάτας, σημειώνοντας ότι «αν και φαίνεται να μην υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης λόγω γενικά καλής ποιότητας της μεσσηνιακής πατάτας, υπάρχει ξεκάθαρα όμως πρόβλημα με τη τιμή της» και πρέπει να βρεθούν οι τρόποι να λυθεί αυτό το ζήτημα προς όφελος των παραγωγών.

Επίσης στάθηκε στη μεγάλη καταστροφή με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες ντομάτας της Τριφυλίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο θερμοκηπιακό κέντρο της χώρας, αποτελείται από δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις και διαθέτει μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική, ενώ υπενθύμισε τη δέσμευση του Υπουργείου για την αναδιάρθρωση του μεσσηνιακού σύκου.

Αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι «οι παράνομες ελληνοποιήσεις παραπλανούν τους καταναλωτές, ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και υπονομεύουν το εισόδημα του αγρότη» και αναρωτήθηκε για ποιον λόγο η αντιπολίτευση αντιδρά στην αύξηση των προστίμων. Τέλος σημείωσε ότι ορθά η κυβέρνηση επιτρέπει την απασχόληση ανέργων και πολιτών τρίτων χωρών ως εργάτες γης, γιατί με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται ένα διαχρονικό πρόβλημα του αγροτικού κόσμου, ενώ επικρότησε τις ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους αγρότες, βάσει των οποίων θα μπορούν να εργάζονται σε μικρή κλίμακα, διατηρώντας την πλήρη σύνταξή τους και την ίδια στιγμή καταβάλλοντας τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.